Olvasási idő: 
7 perc

Iránytű

2019. szeptember-október

Tizenkét iskola lett Élménysuli

A 2019/2020-as tanévtől 12 intézmény nyerte el a megtisztelő Élménysuli címet, melyet az iskolák vezetői ünnepélyes keretek között 2019. szeptember 17-én vehettek át az Eszterházy Károly Egyetemen. Az idei tanévtől országos lefedettségűvé vált az Eszterházy Károly Egyetem által kidolgozott, a végzettség nélküli iskolaelhagyás mértékének csökkentését célzó kiemelt projekt, a Komplex Alapprogram (KAP). 2018 szeptemberében 68 iskola vezette be a programot, 2019 szeptemberében pedig 140 olyan iskola lép be a Komplex Alapprogramba, amelyet az Eszterházy Károly Egyetem (EKE) szakmai csapata képzett ki. A KAPOCS-iskolahálózat tagjai minden év május 1. és július 15. között pályázhatnak az Élménysuli címre. A címet azok az iskolák nyerhetik el, amelyek példaértékűen valósítják meg a Komplex Alapprogramot, azaz a program szakmai tartalmi elemeit beépítették a mindennapi pedagógiai gyakorlatukba, és annak alapján működnek. A cím elnyerésével jogosulttá válnak az Élménysuli cím és a logó használatára, ami egyfajta szakmai elismerés, egyben az iskola presztízsét is emeli. (komplexalapprogram.hu)Ökoiskola címátadó ünnepség 2019

1040-re emelkedett az ökoiskolák száma 2019. október 18-án, amikor az iskolaigazgatók átvehették az Ökoiskola cím megszerzését igazoló okleveleket az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Agrárminisztérium jóvoltából a Balassi Intézetben. Maruzsa Zoltán, az EMMI köznevelésért felelős államtitkára elmondta: „A klímavédelem, a környezettudatosság és a fenntarthatóságra nevelés egyre nagyobb szerepet tölt be az egész világban, és jó azt látni, hogy a magyar iskolarendszer már másfél évtizede elkötelezetten egy komoly hálózatot üzemeltet ebben a témakörben, mely nem más, mint az Ökoiskola Hálózat. Mindannyian felelősek vagyunk környezetünkért” – hívta fel rá a hallgatóság figyelmét Maruzsa. Az államtitkár ezután ismertette az Ökoiskola cím legfontosabb jellemzőit és az ökoiskolák feladatait, melyek közül a legfontosabb talán az, hogy a pedagógusoknak az iskolai falain belül és kívül is képviselniük kell a környezettudatosság értékeit. Az államtitkár ezt követően átadta az Ökoiskola címet első ízben elnyerő iskolák és a címmegújító ökoiskolák okleveleit. László Tibor Zoltán környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár kiemelte az ökoiskolákban alkalmazott jó gyakorlatok fontosságát. Elmondta: az ökoiskola neveli fel a jövő környezettudatos állampolgárait, majd hozzátette: „Öröm látni gyermekeink lelkes munkájának eredményét.” (tantrend.hu)Több mint 3,3 milliárd forint fordítható idén tehetséggondozásra

A program 2008-as indulásához képest idén már hatszor annyi pénz, több mint 3,3 milliárd forint fordítható tehetséggondozásra – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára. A Nemzeti Tehetség Program évente mintegy 350 ezer fiatal előrejutását segíti. A finanszírozás alapját a fel nem ajánlott szja-egyszázalékok jelentik, a másik részt a kormány biztosítja. Kiemelte: többek között intézmények, civil szervezetek, önkormányzatok pályázhatnak a forrásra, 2015 óta pedig a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjon keresztül közvetlenül is támogathatók a diákok. (mti)

 

Új helyen érhetők el az EKE OFI tankönyveihez kapcsolódó felmérők

A Nemzeti Köznevelési Portál átalakítása miatt az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet a felmérőket és megoldásaikat elérhetővé tette a tankönyvkatalógusban. A tankonyvkatalogus.hu oldalon a „Mérési minták, megoldások keresője” gombra kattintva böngészhetnek az érdeklődők a tartalmak között. (ofi.hu)

 

A jövő évtől minden diák ingyenesen kapja a tankönyveket

A jövő évi költségvetésben 14 milliárd forint áll rendelkezésre az ingyenes tankönyvekre, ezért fontos, hogy ez a pénz ne a magán-tankönyvkiadók profitérdekét, hanem a köz érdekét szolgálja és a diákok minél jobb minőségű tankönyvvel való ellátását – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Közlése szerint a jövő évi költségvetésben 2010-hez viszonyítva 645 milliárd forinttal több van betervezve oktatási célokra, ebből 14 milliárd forint az ingyenes tankönyvellátás fedezete. Mint elmondta, idén egymillió, jövőre pedig az összes diák ingyen kapja a tankönyvet az alsó és felső tagozaton, valamint a középiskolában is. A kormány ezzel is a családokat szeretné segíteni – hangsúlyozta. Rétvári Bence beszélt arról is, hogy a tankönyvpiac 2004-es privatizációja után 70 százalékkal emelkedtek a tankönyvárak, amit a magyar családoknak kellett kifizetniük. Megjegyezte: ha piaci társaságok fejlesztik a tankönyveket, akkor a tulajdonos részéről elvárás a profit, így ezek a tankönyvkiadó cégek ebben az időszakban 24 milliárd forint eredményt és körülbelül 14 milliárd forint osztalékot, profitot tudtak adni a tulajdonosoknak. Kiemelte, a tankönyvfejlesztésnek más logikát kell követnie, közszolgálatinak kell lennie, és nem a nyereségre kell törekednie, hanem a minél jobb minőségű tankönyvek minél olcsóbb előállítására, ezért döntöttek az állami fejlesztésű tankönyvek mellett. (mti)

 

Az EMMI támogatásával az iskolában oktatják majd az újraélesztést

A jövő évben 50 millió forintot biztosít az Emberi Erőforrások Minisztériuma az újraélesztés iskolai keretek között zajló oktatására. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár az újraélesztés világnapjához, október 16-ához kapcsolódó sajtótájékoztatón elmondta, ebből a pénzből a 7. évfolyamos diákoknak lesz lehetőségük arra, hogy elsajátítsák az újraélesztés technikáit az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) munkatársainak segítségével. Hozzátette, a laikus életmentés, az újraélesztés tanulható, és egy felsős diáknak már megvan a kellő fizikai ereje, bátorsága és fegyelmezettsége ahhoz, hogy szükség esetén segíteni tudjon egy másik emberen. Az államtitkár hangsúlyozta, Magyarországon – a mentőszolgálatnak köszönhetően – van már hagyománya a laikus életmentésnek, és fontos, hogy ez a program támogatást kapjon. A program során azt is szeretnék elérni, hogy minden iskolában legyen legalább egy olyan felnőtt, aki ért az újraélesztéshez.

Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója elmondta: a mentőszolgálat évente mintegy 8 ezer esetben találkozik közterületi újraélesztéssel, és a különböző programoknak köszönhetően az elmúlt két évben megduplázódott a sikeres újraélesztések száma. Kiemelte, percenként 10 százalékkal csökken annak az esélye, hogy a bajba jutott túlélje az életet veszélyeztető rosszullétet. A főigazgató beszélt a két éve működő, az életmentést segítő Szív City nevű mobilapplikációról és a „nyitott mentőállomások” projekt keretében útjára indított Hősképzés programjukról, amelynek keretében szintén el lehet sajátítani az újraélesztést. (mti)