Iránytű

2018. szeptember-október

Összeállította: Besze Barbara, Indri Dániel | Forrás: EMMI, kormany.hu


Jövőre félmilliárd forinttal támogatják a roma szakkollégiumi hálózatotAz idei 140 millió forintról jövőre 550 millió forintra emelkedik a roma szakkollégiumi hálózat költségvetési támogatása – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat tanévnyitó konferenciáján. Fülöp Attila hozzátette, a felzárkózás intézményrendszerének stabil alapokra helyezéséért 2019-ben 2,5 milliárd forintos értékben először kap a magyar költségvetésből támogatást a tanodahálózat, mely a szakkollégiumok előszobájának tekinthető. Az államtitkár szólt arról is, hogy minden évben egyre több a roma szakkollégisták száma, 2018-ban 325 hallgató kezdte meg tanulmányait. A statisztikák szerint a szakkollégiumok segítségével diplomát szerzők kilencven százaléka stabil állásban dolgozik.

 

627 ezer gyermek étkezhetett ingyen vagy kedvezményesen a múlt tanévben

2010 előtt az ingyenes vagy kedvezményes gyermekétkeztetésben kevesebb mint 260 ezren vehettek részt, ez azt jelenti, hogy mostanra 150 százalékkal bővült a kedvezményezettek köre. A bölcsődékben és óvodákban ingyenes gyermekétkeztetésre jogosultak a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermekek és testvéreik, valamint a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők, továbbá azok a gyermekek, akik olyan családban élnek, ahol az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg a kötelező legkisebb munkabér nettó összegének 130 százalékát, 119 301 forintot.

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyerekek az általános iskolákban ingyenes, a középiskolákban félárú étkezésre jogosultak. Szintén 50 százalékos kedvezményt kapnak az általános és középiskolákban a tartósan beteg vagy fogyatékos tanulók, valamint a három vagy több gyermeket nevelő családok. A rendszernek nincs felső korlátja, tehát ha valaki jogosult az ingyenes vagy kedvezményes gyermekétkeztetésre, akkor igényelheti, és meg is fogja kapni.

 

Pozitív a magyar oktatásról kiadott OECD-jelentés 

Pozitív jelentést adott ki az OECD a magyar oktatás helyzetéről, a jelentésben foglalt megállapítások nem okoztak meglepetést az oktatási kormányzatnak – mondta a köznevelésért felelős helyettes államtitkár. Maruzsa Zoltán a jelentés magyar vonatkozásáról szót ejtve elmondta, hogy az OECD kiadványa dicsérően szól a kormány kisgyermekkori nevelés terén tett intézkedéseiről. A jelentés kiemeli, hogy Magyarországon kiemelkedően sok gyermekek jár óvodába (és bölcsődébe), és hangsúlyos az állami szerepvállalás és finanszírozás is. A köznevelés területét érintve az államtitkár szerint a kiadvány adataiból egyértelműen kiolvasható, hogy 2013-tól jelentősen emelkedtek a pedagógusfizetések, bár megjegyezte, ezek egyelőre alacsonyabbak a nemzetközi szintnél.

 

Már több mint tízezer fiatalnak térítettek vissza nyelvvizsgadíjat

Már több mint tízezer fiatalnak térítette vissza a sikeres nyelvvizsga díját az állam – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Novák Katalin emlékeztetett, a kormány korábbi döntése nyomán idén január elsejétől az állam minden 35 év alatti fiatalnak megtéríti egy, legalább komplex középfokú nyelvvizsga díját. Az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy minden 35 év alatti fiatal számára elérhető az ingyenes nyelvvizsga, ezért arra bátorítják őket, hogy éljenek a lehetőséggel. Mészáros József, a Magyar Államkincstár elnöke azt közölte, hogy a beadott igénylések száma lassan eléri a húszezret. A visszatérítés akkor is igényelhető, ha már több nyelvvizsgával rendelkezik valaki. A legfeljebb 34 500 forintos visszatérítést az Államkincstárnál kell kérni.

 

 

Budapest Science Camp
2018. október 28. – november 3., Budapest

Immár második alkalommal rendezi meg nemzetközi tudományos táborát a Kossuth Klub Budapesten. Az idei év témája: Let’s make a startup! Az egyhetes táborban a résztvevők 10 sikeres innovatív magyar céget ismerhetnek meg. Olyan 15–20 év közötti fiatalok jelentkezését várják, akik különös figyelemmel fordulnak a technológiai fejlődések iránt.

www.tehetseg.hu/tabor/budapest-science-camp-kossuth-klub

 

Újgenerációs tankönyvekhez kapcsolódó módszertani felkészítések pedagógusoknak
2018. október 3-tól folyamatosan, Budapest

A kiscsoportos keretben, interaktív formában megvalósuló felkészítések a következő témák köré csoportosulnak:

  • az egyes Újgenerációs tankönyvek koncepciójának, szerkezetének műhely keretében történő bemutatása, módszertani segédletek (kézikönyvek, témazárók stb.) használata (4 óra terjedelemben);
     
  • az adott tankönyvekhez kapcsolódó, elkészült digitális fejlesztések módszertani lehetőségeinek műhely keretében történő bemutatása, alkalmazása, a használatukhoz kapcsolódó gyakorlati ismeretek és tanácsok átadása (2 óra terjedelemben).

A felkészítések egyik fontos célja – melyhez a képzés műhelyjellege kifejezetten hozzájárul –, hogy a részt vevő pedagógusok minél nagyobb jártasságot szerezzenek az Újgenerációs taneszközök (papíralapú és digitális) gyakorlati, tanórai alkalmazásában.

www.ofi.hu/hir/ujgeneracios-tankonyvekhez-kapcsolodo-modszertani-felkeszitesek-pedagogusoknak