Olvasási idő: 
13 perc

Iránytű

2018. március-április

Összeállította: Balatoni Kinga Cecília
Forrás:
EMMI, kormany.hu


Hazai oktatáspolitikai hírek

40 milliárd forint értékben épülnek iskolai tornacsarnokok, tornatermekAz elmúlt három és az elkövetkező három évben 40 milliárd forint értékben épültek és épülnek tornacsarnokok, tornatermek és tornaszobák Magyarországon – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium sportkomplexumának alapkőletételén, március 22-én. 2010 óta 471 iskola újult meg Magyarországon 130 milliárd forint értékben, az elkövetkező években pedig újabb 400 település oktatási intézményét korszerűsítik. Mint elmondta, az iskolaépítések és -korszerűsítések több mint kétharmada Magyarország hátrányosabb helyzetű, északkeleti, délnyugati és déli területein valósul meg.


40 százalékkal emelkedik a felsőoktatási szociális ösztöndíjakra fordítható keret

Megállapodásban rögzítette Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) elnöke március 9-én, hogy 2018. szeptember 1-től 40 százalékkal emelkednek a rászorultsági ösztöndíjak. Gulyás Tibor elmondta: közvetlenül 20-30 ezer fiatal életére lehet hatással a juttatások emelése.

A HÖOK fél éve indította a hallgatói konzultációsorozatot, amelynek eredményeként több mint 160 olyan problémát gyűjtöttek össze, amiről azt gondolják, foglalkozni kell vele. Ezután kezdődtek a tárgyalások a tárcával. A mostani megállapodás a kiemelten fontos kérdésekre terjed ki.


2,5 milliárd forint iskolai hangszerbeszerzésreAz állami támogatású, központi költségvetésből finanszírozott Kodály-programmal az iskolák lehetőséget kapnak hangszerek beszerzésére – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Az eszközellátottság jelentősége a művészetoktatási intézményekben című konferencián március 19-én a Zeneakadémián.

A program már tavaly elkezdődött, 2017-ben 135 akusztikus pianínót szereztek be a tankerületeknek. Az idei második ütemben összesen 3 milliárd forintból gazdálkodnak, a hangszerek cseréjére elkülönített 2 milliárd 565 millió mellett szeretnék támogatni a kórusprogramot, a vidéki ifjúsági koncerteket, 87 millió forinttal a mindennapos éneklést, ezenfelül 188 millió forint jut nemzeti kulturális programokra.

A hangszercsere-programban idén az alapfokú művészeti iskolák 50 százalékának egy-egy pianínót biztosítanak (1-1 millió forint értékben), a zeneművészeti szakgimnáziumok fele zongorát kap (9-9 millió forint értékben), minden második általános iskola és a zeneművészeti szakgimnázium pedig elektromos zongorához jut, amelyet darabonként 350 ezer forintért szereznek be. Az alapfokú művészeti iskolák és a szakgimnáziumok esetében diákonként 17 ezer forintos támogatás jut hangszerbeszerzésre, hangszerjavításra pedig tanulónként 2400 forint.

A források felhasználása egy hónapon belül megkezdődik, és legkésőbb a szep­tem­ber­ben induló új tanévben már valamennyi intézmény használni tudja az új eszközöket.

 

Egyéb oktatási-kulturális hírek

A gyermekvédelem megújulása

Megkezdődött az állami gondozott gyermekek korszerű körülmények közé helyezését célzó program utolsó fejezete – mondta Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár az Öreglakon épülő lakásotthonok bokrétaünnepségén március 26-án. Mint elmondta, az ún. gyermekvédelmi kiváltásra szánt 6 milliárd forintnak köszönhetően 2019 végére, 2020 elejére elérhető, hogy ne legyenek nagy, korszerűtlen, kollégiumszerű gyermekotthonok Magyarországon.

Kiemelt feladat a gyermekvédelemben dolgozó munkatársak megbecsülése is, a továbbképzésüket 8 milliárd, a vezetőképzést 2 milliárd, a lelki egészségüket, a kiégés megelőzését 1 milliárd forintos program szolgálja – tette hozzá. A kormány idén döntött arról, hogy a gyermekvédelem erősítése érdekében másodfokon 16%-kal növelik a gyámügyi ügyintézők, ezenkívül 30%-kal a gyermekjogi képviselők, 10%-kal a gyermekvédelmi szakértői bizottságok tagjainak számát, továbbá 30%-kal több lesz a speciális szükségletű gyermekeknek rendelkezésre álló férőhely.


5 milliárd forint a Csoóri Sándor-programraA tavalyi 2,5 milliárd után idén 5 milliárd forintot szán a kormány a népi kultúra támogatását célzó Csoóri Sándor-programra – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a projekt március 21-i sajtótájékoztatóján.

2017-ben a 2,5 milliárd forintból 1349 néptánc- és népzenei együttest, népdalkört támogattak szerte a Kárpát-medencében. A támogatást a pályázaton nyertes csoportok többek között népviseletek készíttetésére, hangszerbeszerzésre, technikai eszközök vásárlására, szakmai oktatói munkára, fellépéseik során élő népzenei szolgáltatások igénybevételére használhatják fel.

Az 5 milliárd forintos idei keret nyílt pályázatain a néptáncegyüttesek 1,8 milliárd, a táncházak 220 millió, a népzenei együttesek, népdalkörök 530 millió, a tárgyalkotó népművészeti közösségek 500 millió, a határon túli hivatásos magyar néptáncegyüttesek pedig 250 millió forintos keretre pályázhatnak. Népzeneoktatási programok megvalósítására 330 millió, az országos, regionális és megyei hatókörű népművészeti szervezetek közösségfejlesztő programjaira pedig 700 millió forint jut.

Nyitrai Zsolt stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott elmondta: ma Magyarországon több mint 300 ezren foglalkoznak hagyományőrzéssel mintegy 1600 csoportban, amelyekkel évente 2000 rendezvényen találkozhat a közönség.


Az év végéig 130 új Biztos Kezdet Gyerekház létesül

Az eddig működő száztizenhárom Biztos Kezdet Gyerekház mellett az év végéig 130 új intézmény kezdi meg működését. A program folytatására és továbbfejlesztésére 8 milliárd forintot fordít a kormány, ebből 2,5 milliárd forintot az építkezésekre, 5,5 milliárdot pedig az új gyerekházak 48 hónapig tartó működtetésére költenek – jelentette be Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.

Kiemelte, a gyerekházak a kormány országos felzárkóztatási stratégiájának kulcselemei, céljuk az, hogy minden feltételt biztosítsanak a hátrányos helyzetű településeken, nehéz körülmények között élő, döntően óvodáskor előtt álló, három év alatti gyerekeknek, illetve esélyt teremtsenek számukra a teljes életre. Ezekben a gyerekházakban nemcsak a gyermekeket, hanem a szülőket is fogadják, hiszen sok esetben az anyák itt jutnak hozzá a gyermekgondozás és -ellátás legalapvetőbb információihoz.


Lerakták a Cziffra György Roma Oktatási és Kulturális Központ alapkövétLetették a leendő Cziffra György Roma Oktatási és Kulturális Központ alapkövét március 1-jén Józsefvárosban. A Tavaszmező utca 6. szám alatt megvalósuló létesítmény 2,5 milliárd forint hazai forrásból épül meg, és várhatóan 2019 tavaszán nyitja meg kapuit.

„Cziffra Györgyöt szellemi hagyatéka, elképesztő zenei tehetsége, emberi tartása, a fiatalokat segítő önzetlensége már életében legendává tette. A mesterről elnevezett intézmény unikális szint lesz a ránk hagyott örökség gondozásában, és az általa kijelölt művészi út továbbadásában a fiataloknak” – nyilatkozta Balázs János, a Cziffra Központ művészeti vezetője.

A Cziffra Központ lehetőséget fog adni a roma alkotóknak a megjelenésre, közösségi teret ad a kulturális innovatív programoknak, és egyszerre lesz nyitott a roma emberek, illetve a széles nyilvánosság előtt. Az épületbe egy 350 fő elhelyezésére alkalmas befogadó színházi termet terveztek, ahol zenei és táncprodukciókat is bemutatnak, lesznek állandó és tematikus kiállítások, zenei, tánc- és filmművészeti szakmai műhely, professzionális stúdió, digitális archívum és könyvtár, valamint rádióműsor sugárzására alkalmas stúdió és szerkesztőség.


26 óvoda kapott idén Kincses Kultúróvoda címet

26 óvoda vehette át idén, március 19-én a Kincses Kultúróvoda címet, amellyel az azonos címmel meghirdetett, az óvodai és a kulturális intézményrendszer együttműködésének erősítésére kiírt pályázat nyerteseit jutalmazták. A harmadik alkalommal meghirdetett kiírás célja, hogy a kulturális tartalmak minél sokrétűbben épüljenek be az óvodák helyi pedagógiai programjába, és az intézmények egyre tudatosabban vegyék igénybe a kulturális intézmények kínálta lehetőségeket. A három évig birtokolt cím mellé intézményenként 1,3 millió forintot kaptak a nyertesek.

kincseskulturovoda.hu


A közgyűjtemények digitális átállása

A kormány elfogadta a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia megvalósításához szükséges intézkedések akciótervét. A stratégia megvalósításának első ütemében, 2021-ig több mint 15 milliárd forint költségvetési támogatás segíti a közgyűjtemények digitális átállását.

A fejlesztés múzeumi, könyvtári, levéltári és audiovizuális területeken ütemezett forrásbiztosítással segíti elő a digitalizált tartalmak előállítását és felhasználóbarát szolgáltatását. A szükséges infrastrukturális fejlesztések során kiemelt hangsúlyt fektet az audiovizuális gyűjtemények hosszú távú megőrzésének feladataira.

Az egyes közgyűjtemények a jövőben egységes koncepció mentén, az állampolgárok igényeinek megfelelően, a köznevelés, a tudományos kutatás, az egész életen át tartó tanulás és a szórakozás igényeit figyelembe véve, tematikusan összekapcsolt tartalomszolgáltatást biztosítanak. A digitális átállásnak nemcsak a nagy országos intézmények, hanem – fenntartótól függetlenül – valamennyi közgyűjtemény a részese lesz.

A kormánydöntés alapján felgyorsul az a jogi előkészítő munka is, amely a közgyűjteményekben őrzött kulturális tartalmak minél teljesebb körű digitális hozzáférését és kiemelten oktatási célú felhasználását segíti elő.


Átadták az Arany János Zeneszerzőverseny díjaitÁtadták az Arany János Zeneszerzőverseny díjait március 1-jén a Zeneakadémián. A zeneszerzőversenyre – amelyet a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hirdetett meg az Arany János-emlékév Emlékbizottságának támogatásával – Arany János munkáinak felhasználásával írt új zeneműveket vártak. A két kategóriában meghirdetett verseny első díjait Molnár Viktor és Szabó Barna nyerte el.

zeneakademia.hu


Július 1-től ingyen szerezhetik meg a KRESZ-vizsgát a 20 éven aluliak

2018. július 1-jétől a kormány megtéríti a KRESZ-tanfolyam és -vizsga díját a 20 évnél fiatalabbaknak. A tanfolyam és a vizsga díjának visszatérítése 25 ezer forintos értékhatárig jár, és abban az esetben is igényelhető, ha valaki a KRESZ-vizsga után nem vesz részt azonnal gyakorlati oktatáson.

Évente közel 50 ezer 20 évnél fiatalabb kísérel meg KRESZ-vizsgát tenni, ebből több mint 30 ezren sikerrel teljesítik is. A B kategóriás jogosítványhoz szükséges e-learning KRESZ-tanfolyam díja általában 15–25 ezer forint, a vizsga díja pedig 4600 forint, így a visszatérítés fedezheti ezeket a költségeket. Az utólagos visszatérítést elektronikusan is lehet majd igényelni, az ezzel kapcsolatos teendőket a Magyar Államkincsár intézi, további információkat pedig az Új Nemzedék Központtól lehet kérni.

www.ujnemzedek.hu/hasznos/jon-az-ingyen-kresz-es-az-olcsobb-jogsi-a-fiataloknak

 

Programok

3. Zenevarázslat – négykezes zongoraverseny gyerekeknek
2018. május 22–25., Eger

Magyarországi és határon túli gyerekek részére rendezik meg a 3. Zenevarázslat négykezes zongoraversenyt és kurzust Egerben. A verseny helyszíne az Eszterházy Károly Egyetem Kápolna terme lesz.

Várnagy Andrea zongoraművész, a program kezdeményezője elmondta: a négykezes műfaja az összetartozásról, a közös célért való együttes munkáról szól. A versenyen, amelyen tanár-diák kategória is indul, minden résztvevő arany, ezüst vagy bronz minősítést kap, hiszen a szervezők szerint a legfontosabb pozitív visszajelzéssel, dicsérettel bátorítani a gyerekeket.

zenevarazslat.hu/


Pécs lesz az idei Múzeumok Éjszakájának központi helyszíne
2018. június 23.​​​​​​​Pécs lesz a központi helyszíne, valamint a családok és a kultúra kapcsolata lesz a központi üzenete az idén június 23-án megrendezendő Múzeumok Éjszakájának. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár szerint nagyon erős közönségfigyelmet eredményezett, hogy 2015-től kezdődően immár kiemelt vidéki helyszíneket és tematikákat is meghatároztak. Elsőként Eger, 2016-ban Kecskemét, 2017-ben pedig Debrecen volt kiemelt helyszín. Az elmúlt három évben az élő Erdély tematikája, majd a hősök, újítók, felfedezők témaköre és az értékőrzés volt a Múzeumok Éjszakájának központi üzenete. A szervezők szeretnék idén a pécsi Janus Pannonius Múzeumban megtekinthető, ritkaságszámba menő múzeumi kínálatot az országos érdeklődés középpontjába emelni.

hu-hu.facebook.com/muzeumokejszakaja