Iránytű

2014. szeptember

30 ezer pedagógus készülhet a minősítésre

Újabb harmincezer pedagógus léphet magasabb szakmai besorolásba 2015-ben. A minősítésben résztvevőknek november végéig kell összeállítaniuk portfóliójukat. A jövő évben esedékes minősítési eljárások részeként azoknak a pályakezdőknek, akik 2013. szeptember 1-je és 2014. január 1-je között Gyakornok besorolásban kezdtek dolgozni, kötelező a minősítés, mivel a kétéves gyakornoki idő lejártának hónapjában részt kell venniük a minősítővizsgán. A „megfelelt” minősítést szerző gyakornokok 2016. január 1-jétől kerülnek át a Pedagógus I. fokozatba. Azok a Pedagógus I. fokozatban dolgozók, akik pedagógus-szakvizsgával és legalább nyolc év szakmai gyakorlattal rendelkeznek, illetve akiknek szakvizsgájuk nincs, de legalább harminc év szakmai gyakorlat áll a hátuk mögött, szintén részt vehetnek a minősítésekben. Ők szintén 2016. január 1-jétől kerülnek át a Pedagógus II. fokozatba, amennyiben megfelelnek a minősítésen.(vg.hu)

Változások szeptembertől

Az új kerettanterveket tavaly, felmenő rendszerben vezették be. A szeptemberben kezdődő tanévben így az 1-2., 5-6. és 9-10. évfolyamon már az új tantervek alapján kell tanítani. A mindennapos testnevelést 2012-ben vezették be, a 2014/2015-ös tanévben az 1–3., az 5–7., illetve a 9–11. osztályban lesz kötelező.
A szeptemberben induló tanfelügyeleti rendszer során a tanfelügyelők megnézik a pedagógiai dokumentumokat, órát látogatnak, és interjút készítenek az intézményvezetővel, illetve a tanárokkal is.
A nemrég megalakult Nemzeti Pedagógus Kar az állami és önkormányzati fenntartású köznevelési intézményekben pedagógus-munkakörben, közalkalmazottként foglalkoztatottak köztestülete, melynek minden pedagógus automatikusan a tagjává válik. (Eduline)

NEKROLÓG

Életének 94. évében elhunyt Jung Józsefné Margit néni. Nem akad pedagógus Zuglóban, aki ne ismerte volna a Május 1. út 23. sz. Ének-Zenei Általános Iskola (mai nevén: Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola) rubindiplomás tanító nénijét, aki 40 éven át tanított és nevelt végtelen nyugalommal és bölcs derűvel. Nyugodjon békében! (A vele készült tavalyi portrébeszélgetést, mely lapunk 69. évfolyamának 3. számában jelent meg.)

 

Pályázat

FAO nemzetközi poszterpályázat 2014

5 és 17 év közötti gyermekek és fiatalok pályaműveit várják a „Családi gazdálkodás: Tápláljuk a világot – gondozzuk a földet” tematikában, ami egyúttal a 2014. évi Élelmezési Világnap témája is. Ezzel az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a családi és kisgazdaságokra kívánja felhívni a figyelmet, megmutatva azt, hogy milyen fontos szerepet játszanak a világ élelmezésében, az éhezés megszüntetésében, a vidéki életkörülmények és a táplálkozás javításában. Valamennyi díjazott poszter felkerül az Élelmezési Világnap honlapjára (www.fao.org/world-food-day/), az első helyezett diákok meglepetés ajándékot kapnak, illetve egy ENSZ-diplomata által aláírt oklevelet is kap az összes díjazott.
Beküldési határidő: 2014. szeptember 30.
További információ:
http://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/palyazatok/
FAO_NemzetkoziPoszterPalyazat_2014.pdf

Felhívás

Az Új Pedagógiai Szemle szerkesztősége nyílt PISA-vitát kezdeményez, a következő kérdésekre várjuk olvasóinktól a választ:

  • Mit jelent Önnek diákjaink PISA-eredménye?
  • Az Ön érintettsége milyen fokú?
  • Van-e megvilágító, értelmező erejű története?
  • Van-e a felméréssel kapcsolatos személyes pedagógiai élménye?
  • Mit gondol a PISA-eredmények általánosíthatóságáról?
  • A kompetenciamérések öt éve lényegében változatlan szintet jeleznek, a PISA ezzel szemben visszaesést; melyik méréssel van baj, vagy egyszerre igaz mindkettő?
  • Lehet-e, kell-e, szabad-e, szokás-e a felmérésre a diákokat felkészíteni?
  • A szervezeti centralizációnak, az új Nemzeti alaptantervnek, a központosított tankönyvellátásnak, a szűkített tankönyvválasztásnak és a tanfelügyeletnek lesz-e, lehet-e PISA-hatása?
  • A PISA-felmérés egy tükör: mit látunk benne tisztán; hogyan, miben torzít?
  • Mi az igazi PISA-kérdés?   

A szerkesztőség elsősorban rövid (1-3 ezer karakternyi) reflexiókat vár, inspirációt az elemzőknek. Az írásokat szeptember végéig az upsz@ofi.hu címre várják, és egyúttal igyekeznek minden beérkező írásnak teret adni.