Iránytű

2017. május

Ingyenes lesz az első nyelvvizsga a fiataloknak

Ingyenessé teszi a kormány az első nyelvvizsga megszerzését a jövő év elejétől a 35 évesnél nem idősebbeknek. Novák Katalin, az EMMI család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára az Országos Diáktanács ülése előtti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: ezzel is segíteni szeretnék a fiatalok munkaerőpiaci versenyképességét. A térítés utófinanszírozással történik majd, a sikeres vizsgát követően az Új Nemzedék Központnál lehet majd kérni a vizsgadíj visszatérítését. Az államtitkár úgy vélekedett, a mai világban egy fiatalnak nélkülözhetetlen a nyelvtudás, és az is, hogy papírt, bizonyítványt is szerezzen ismereteiről. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra: a kutatások szerint ugyan az elmúlt években emelkedett azoknak a 15–29 éves fiataloknak a száma, akik azt állítják magukról, hogy beszélnek idegen nyelvet, ám a nyelvvizsgával rendelkezők aránya stagnál. Az elmúlt években végzett felmérések szerint e korosztály tagjainak csupán 31 százaléka rendelkezik nyelvvizsga-bizonyítvánnyal – tette hozzá. A kormányzat ezért döntött az első nyelvvizsga ingyenességéről, legyen ez akár közép-, akár felsőfokú. Ugyanakkor követelmény az írásbeli és a szóbeli vizsga együttes megléte, a térítés összege pedig megegyezik az emelt szintű érettségi megszerzéséhez szükséges nyelvvizsga díjával, vagyis 34 500 forinttal. (MTI)

 

Lendületben a Pénziránytű: ingyenes akkreditált tanár­továbbképzések és tankönyvek

A tavaszi szezonban is elindultak, és sikerrel zajlanak a Pénziránytű Alapítvány pénzügyi témájú ingyenes tanártovábbképzései. A szervezésben részt vesznek a pedagógiai oktatási központok (POK-ok) is. A program népszerűségének oka, hogy az elméleti háttértudás mellett számos, a korosztályhoz illeszkedő módszertani ötletet, segítséget is ad a nem közgazdász végzettségű – életvitel, technika, matematika, földrajz, történelem, idegen nyelv vagy bármilyen más – szakos tanároknak.

A középiskolai tanároknak szóló képzés külön aktualitása, hogy szeptembertől minden szakgimnázium 10. évfolyamán kötelező lesz a Pénzügyi és vállalkozási ismeretek tantárgy oktatása. Az idei tanévben már néhány szakgimnáziumban pilotjelleggel bevezették a tantárgyat – az ebben részt vevő tanárokat is a Mindennapi pénzügyeink képzési programja alapján készítették fel 2016 augusztusában az alapítvány trénerei, a visszajelzések alapján nagy elégedettségi ráta mellett. Az általános iskolai tanároknak szóló Pénzügyek a mindennapokban című képzést nagy érdeklődés előzte meg, mielőtt 2016 őszén elindult. A java még csak most kezdődik, áprilistól júniusig körülbelül négyszáz jelentkezőt tudnak fogadni az ingyenes képzésekre országszerte, a helyszínek és a jelentkezési felület a http://penziranytu.hu/tanartovabbkepzes-0 oldalon érhető el.

Az érdeklődő tanároknak további segítséget nyújthat majd a tanításban, hogy a KELLO felületén megrendelhető a 7–8. osztály számára készült Küldetések a pénz világában című új tankönyv és munkafüzet, amelyből a Pénziránytű Alapítvány 60 000 példányt ingyenesen tud az iskolák rendelkezésére bocsátani. A középiskolásoknak szóló Iránytű a pénzügyekhez című tankönyv már rendelhető a tankönyvlistáról, valamint mindkét tananyag elérhető elektronikusan a penziranytu.hu honlapon a Tankönyvek menüpontban. (Modern Iskola)