Iránytű

2017. március-április

A magyar iskolákban is használhatják a Lego oktatási módszertanát

Világszerte bevált, több tantárgynál is alkalmazható oktatási módszertan érkezhet a magyar iskolákba. A kormány és a Lego Manufacturing Kft. 2016 novemberében kötött erről megállapodást. Rétvári Bence parlamenti államtitkár tájékoztatása szerint 2015 januárja óta dolgoznak azon, hogy a több országban sikeres nemzetközi gyakorlat, a Lego oktatási módszertan a magyar gyerekek számára is elérhetővé váljon. Mint elmondta: az uniós forrásból megvalósuló program kiírása után minden iskolának lehetősége lesz pályázat benyújtására. Az elbíráláskor előnyt élveznek majd a hátrányos helyzetű, illetve alacsonyabb tanulói átlagpontszámmal rendelkező iskolák.

A módszer alkalmazható a matematika, az informatika, a természettudományos tárgyak, a magyar irodalom, a magyar nyelvtan és az idegen nyelvek oktatásában is. A Lego módszertanát eddig több mint 50 külföldi iskolában próbálták ki jó eredménnyel. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a módszer új megközelítést és lehetőséget ad az egyes tantárgyak oktatásában. Az új módszertan alapvető készségfejlesztéssel támogatja a szaktárgyi tudást, és lehetővé teszi, hogy a fiatalok a munkaerő-piacon aktívabb, kreatívabb, versenyképesebb tudással tudjanak majd érvényesülni. (MTI)

 

Megalakult az Országos Diáktanács

Március 30-án Budapesten, az első ülésen elfogadták a szervezet működési kereteit. Sipos Imre, a pedagógusképzés, a pedagógus-továbbképzés és a köznevelési ágazati-szakmai stratégiák fejlesztésével kapcsolatos feladatok koordinációjáért felelős miniszteri biztos az előzményekről szólva elmondta: az Országos Diákparlament ülését február elején tartották Székesfehérváron, ahol döntöttek a diáktanács felállításáról, és megválasztották a 19 megyei és 2 budapesti küldöttet. Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára úgy fogalmazott: fontos mérföldkőhöz érkeztek, mert ezentúl nemcsak kétévente, a diákparlamentek alkalmával képviselhetik érdekeiket a diákok, hanem folyamatosan az ő kérésüknek megfelelően biztosítják majd a szervezet működését. Baranyai Marcell, Zala megye képviselője elmondta: a tanács feladata mindenekelőtt az érdekképviselet, amelynek – véleménye szerint – maradéktalanul meg tudnak felelni, mivel a delegáltak különböző intézményekből jönnek, és még kollégisták is vannak közöttük. (kormany.hu)