Iránytű

2017. január-február

Elkészültek a Fejlesszünk együtt! program digitális eszközcsomagjai

Az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézete (EKE OFI) speciális digitális tanítási segédanyagokkal (eszközcsomagokkal) is támogatja a szakgimnáziumok 9. évfolyamán bevezetett komplex természettudomány tantárgyat. Az intézet Fejlesszünk együtt! aloldalán elérhetővé vált mind a 22 témakörhöz kidolgozott digitális eszközcsomag, melyek megtalálhatók a Nemzeti Köznevelési Portálon (NKP; www.nkp.hu) is.

A tárgyat tanító tanároknak lehetőségük van továbbá csatlakozni az NKP-n a Fejlesszünk együtt! néven elindított fórumhoz, ahol többek között a tanítási tapasztalataikat (jó gyakorlatokat) is meg tudják osztani egymással a pedagógusok. Az OFI által javasolt 22 témakört és az eszközcsomagokat a www.ofi.hu/komplex-termeszettudomany-tantargy-temai oldalon lehet megtekinteni. 2017 februárjától kezdve további lehetőségük nyílik a pedagógusoknak bekapcsolódni a közös fejlesztésbe, melynek módjáról a hamarosan megjelenő pályázati kiírásból tájékozódhatnak majd.

A komplex természettudomány tárgy oktatásásáról kutatási összefoglaló olvasható a www.ofi.hu/hir/komplex-termeszettudomany-targy-oktatasa-szakgimnaziumokban-kutatasi-osszefoglalo oldalon. (ofi.hu)

 

Mintegy 13 ezer pedagógus töltötte fel portfólióját az Oktatási Hivatal elektronikus rendszerébe

A 2017. évi pedagógusminősítési eljárásban részt vevő pedagógusok e-portfólió-feltöltési határideje 2016. november 25-én lezárult. A 2017. évi minősítési tervbe az oktatásért felelős miniszter felhívása alapján összesen 35 ezer pedagógusnak lett volna lehetősége jelentkezni, a lehetséges érintettek közül mintegy 22 ezer pedagógus került be végül a minősítési eljárásba. A minősítési eljárásokban szereplő ideiglenes Pedagógus II. minősítésű, valamint a 2016. szeptember 1-jén 7 évvel az öregségi nyugdíj előtt álló pedagógusokat (akiknek nem volt sikertelen minősítési eljárásuk) törölték a minősítési tervből, és a jogszabályok alapján 2017. január 1-jével minősítés nélkül átkerültek a magasabb Pedagógus II. fokozatba. A korábbi eljárást sikertelen eredménnyel záró pedagógusok részére rendkívüli eljárást szervez az Oktatási Hivatal (OH), melynek keretében 287 pedagógus tölti jelenleg az e-portfólióját.

A portfóliója feltöltését 2016. október 12-én így 12 991 fő pedagógus kezdhette meg. Az OH elektronikus felületére feltöltött dokumentumok elsődleges ellenőrzését követően az érintett pedagógusok 93%-a véglegesítette portfólióját, számukra a portfólióvédésnek a 2017. évre szóló időpontja már nagyrészt publikálásra is került. Az érintett pedagógusokat, intézményeket és a minősítések lebonyolításában közreműködő szakértőket, intézményvezetőket az OH folyamatosan tájékoztatja a feladataikról. (oktatas.hu)