Olvasási idő: 
8 perc

Iránytű

2016. április

Még lehet jelentkezni az MSMS Tudáspont Utazó Workshopjára

A Bayer Hungária „Making Science Make Sence” (MSMS) interaktív oktatási programja a 2015/16-os tanévben nagy sikerrel folytatódott. Az MSMS Tudáspont foglalkozásainak időpontjai a felhívás napjától rekordsebességgel, egy hónap alatt beteltek. A program 10 videokísérlettel és az Utazó Workshoppal bővült: önkéntes fiatal kutatókkal és egyszerűen megvalósítható természettudományos kísérletekkel felszerelkezve látogatnak meg egy szerencsés osztályt az ország bármely pontján. A Bayer Hungária által indított – és nemzetközi szinten több mint húsz éves múltra visszatekintő – MSMS Tudáspont ebben a tanévben a Láthatatlan Kiállításon rendezte meg természettudományos workshopjait a 10–14 éves diákok számára. Az előző évadhoz képest kétszer annyi (40) kiscsoportos gyakorlati foglalkozás időpontjaira másfélszeres volt a túljelentkezés.

„Azokhoz az osztályokhoz, tanulócsoportokhoz, pedagógusokhoz is szeretnénk eljuttatni a workshopon való részvétel lehetőségét, akiknek nem megoldható a Budapestre utazás, vagy a hatalmas érdeklődés miatt lemaradtak a jelentkezésről. Célunk, hogy minél több izgalmas kísérlettel minél közelebb hozzuk a gyerekeket a természettudományos tantárgyak megkedveléséhez, ezzel a tanárok munkáját is segítsük, és a tanulók pályaválasztási elképzeléseit is bővítsük” – mondta Alföldi Mária, a Bayer Hungária Kft. kommunikációs vezetője. A program tudástárát a workshopokon végzett kísérletek mellett további tíz videokísérlettel bővítették, amelyek a tanárok számára kész ötleteket adnak az egyszerűen elvégezhető, a mindennapi élet során használt eszközökkel is könnyen megvalósítható kísérletek elvégzéséhez.

Azon lelkes tanulócsoportok közül, amelyek a szemléletes kísérletekről készült 10 kisfilm alapján elvégez legalább egyet, azt dokumentálja, sorsolás útján kiválasztanak egy szerencsés nyertest. A nyertes osztályhoz az utolsó tanítási héten (június 13–15. között) a projekt „házhoz megy”, vagyis az Utazó Workshop keretében – az ország bármely pontján – a diákok élőben, saját tantermükben tekinthetik meg az MSMS Tudáspont kísérleteit a BME SZASZ szakkollégistáinak közreműködésével. A felhívásra 2016. április 29-ig lehet jelentkezni az MSMS honlapján:
bayer.co.hu/msms/

 

Felsőoktatási felvételi: több mint 111 ezren jelentkeztek

Több mint 111 ezren jelentkeztek idén elektronikusan, az E-felvételi rendszerén keresztül a felsőoktatásba. A jelentkezők nagy része alapképzésben és osztatlan mesterképzésben, valamint állami ösztöndíjas formában szeretne továbbtanulni. A 2016 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre összesen 111 162 fő nyújtott be jelentkezést. Közülük a legtöbben – 72 371 fő – első helyen alapképzést jelöltek meg, osztatlan mesterképzést 11 201 fő, felsőoktatási szakképzést pedig 6440 fő. A felsőfokú végzettséggel rendelkező felvételizők közül első helyen 21 150 fő jelentkezett mesterképzésre. Ösztöndíjas képzésekre 95 883 fő szeretne bekerülni, míg az önköltséges képzési formát 15 279 fő jelölte meg elsőként. Idén legfeljebb 6 jelentkezési helyet lehetett megadni, ebből díjmentesen 3 képzést. A jelentkezési adatok alapján elmondható, hogy a felvételizők átlagosan 3,3 képzésre nyújtottak be jelentkezést. A legtöbben első helyen a gazdaságtudományi, a műszaki és a pedagógus képzési terület valamely szakját jelölték meg. (OH)


PÁLYÁZATOK

Cím: ELEM-edben VAGY?

Kiíró: Messzehangzó Tehetségek Alapítvány

Határidő: 2016. április 30.

Pályázhat: Nehéz körülmények között élő, 5–8. osztályosok

Pályázók köre: Nehéz körülmények között élő, 5–8. osztályos tanulók, akik komolyan érdeklődnek a természettudományok, a matematika vagy az informatika iránt, vagy bármilyen művészeti ágban (képzőművészet, tánc, dráma, zene stb.) korosztályukhoz képest kiemelkedő teljesítményt mutatnak.
A pályázaton elnyerhető díj: Ingyenes részvétel a Messzehangzó Tehetségek Alapítvány nyári, természettudományos vagy művészeti tehetséggondozó táborában. A tábor időpontja: 2016. július 17–23., helyszíne: Mecseki Diákszállás – Orfű.

Részletek: www.messzehangzo.hu

 

Cím: 1app verseny

Kiíró: BME Mobil Innovációs Központ

Határidő: 2016. augusztus 27.
(első mentorációs nap: április 29.)

Pályázhat: középiskolás és felsőoktatásban tanuló fiatalok

A szervezők negyedik alkalommal várják olyan fiatalok jelentkezését, akik ötletes, jól működő alkalmazást fejlesztenek valamelyik elterjedt mobilplatformra (Android, iOS, Windows Phone). A versenyre egyéni indulók és néhány fős csapatok egyaránt nevezhetnek, a nevezés feltétele mindössze a pályamunka leadásakor betöltött 14. életév és ugyanebben az időpontban aktív középiskolai tanulói vagy felsőoktatási hallgatói jogviszony. A felkészülést mentorációs napok támogatják, amelyeken a szervezők konzultációs lehetőséget biztosítanak az érdeklődőknek (a részvétel nem előfeltétele a versenyre történő nevezésnek). A szervezők segítséget nyújtanak azoknak is, akiknek van egy jó ötletük, de nincsenek csapattársaik, vagy jártasak a mobilfejlesztésben, de jelenleg nincsen alkalmazásötletük, amelyet megvalósíthatnának. Az 1app versenysorozat versenyei nem hagyományos értelemben vett programozói versenyek, ahol a versenyzők egy teremben, a számítógépek előtt ülve oldanak meg programozási feladatot: ezeken a versenyeken az otthon, előre elkészített alkalmazások, rajtuk keresztül pedig készítőik, fejlesztőik versengenek.

Részletek: www.1app.mik.bme.hu

 

Cím: „Nád a házam teteje…”
népi építészeti rajzpályázat

Kiíró: Mednyánszky Miklós

Határidő: 2016. április 30.

Pályázhat: 6–14 évesek

2016 júniusában Martonvásáron kerül megrendezésre a vályogházakról szóló tizedik konferencia. A konferencia keretében népi építészeti rajzpályázatot hirdetünk gyerekek számára. A pályázat célja a népi építészeti hagyományok megőrzése, dokumentálása. A díjnyertes, illetve kiválasztott rajzokból a vályogházas konferenciával egyidejűleg kiállítást rendezünk.

Részletek: www.valyog.uw.hu

 

Cím: Euroscola-játék strasbourgi utazásért!

Kiíró: Európai Parlament Tájékoztatási Irodája Magyarországon

Határidő: 2016. május 1.

Pályázhat: magyarországi középiskolák csapatai

Az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája idén is meghirdeti április 18. és május 1. között online középiskolai vetélkedőjét, az Euroscola-játékot, a www.euroscola.hu honlapon. A játékon magyarországi középiskolák csapatai mérik össze tudásukat Európáról és az Európai Unióról. A legjobban teljesítő négy csapat részt vehet az Európai Parlament strasbourgi szimulációs játékán, ahol a 27 másik tagállamból érkező társaikkal együtt egy napra EP-képviselővé válhatnak. A csapatok kiutazását az Európai Parlament támogatja.

Az Euroscola-játék egy internetes tudásalapú kvízjáték, Európa földrajzához, történelméhez, gazdaságához és az Európai Unióhoz kapcsolódó feleletválasztós kérdésekkel. Célja, hogy a középiskolás diákok játékos formában mérjék fel, és fejlesszék Európával kapcsolatos ismereteiket.

Részletek:
www.facebook.com/Europai.Parlament.Tajekoztatasi.Irodaja/
www.instagram.com/epbudapest/

twitter.com/EP_Budapest

 

Cím: Országos diák-fotópályázat – Barátság, szeretet, összetartozás

Kiíró: Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége

Határidő: 2016. május 10.

Pályázhat: általános iskolás és középiskolás diákok

Az általános iskolás diákok 14 éves korig szakköri kollekcióval pályázhatnak. A középiskolás diákok fotóit 14–20 éves kor között az egyéni pályázatra várjuk. Olyan fotókat várunk a Barátság – szeretet – összetartozás témában, ahol a képen szereplők közötti összetartozás, szeretet jól látható. A pályázatra csak olyan felvételeket nevezzenek a szerzők, amelyek ebben a tanévben készülnek.

További információk: Réber Anikó
(reber@freemail.hu vagy 06-30-428-68-00)
www.mafosz.hu (fotópályázatok menü)