Iránytű

2015. október

Interaktív, látványos természettudomány-oktatás 2.0

Dupláz az MSMS Tudáspont: ebben a tanévben több mint ezer felsős diák és immár tanárok számára is elérhetőek az interaktív természettudományos foglalkozások. Az oktatási program új tematikájával, a látással csatlakozik A Fény Nemzetközi Éve 2015 eseménysorozathoz; ma Magyarországon az iskolás gyermekek 10-15 százaléka rövidlátó, a képernyők folyamatos közelnézésre kényszerítő hatása miatt.

A 2015/16-os tanévben kibővített formában kezdi meg a Bayer Hungária „Making Science Make Sense” (MSMS) Tudáspont oktatási programját, amely csatlakozik az MTA által gondozott A Fény Nemzetközi Éve 2015 eseménysorozathoz is. Ennek jegyében a 10–14 év közötti tanulóknak szervezett foglalkozások és az interaktív kísérletek a látásra, a szem felépítésére és működésére fókuszálnak. Az előző tanévben nagy sikerrel zárult természettudományos és egészségedukációs oktatási program idén már dupláz: a 40 workshopon több mint ezer diák vehet részt; idén a program kiegészül tanárok számára szervezett foglalkozásokkal és egy utazó workshoppal is.

A programindító sajtóeseményre – melynek helyszíne a programsorozatnak is helyet adó Láthatatlan Kiállítás – meghívást kapott prof. dr. Kroó Norbert akadémikus, A Fény Nemzetközi Éve MTA Programbizottságának elnöke; dr. Keserű György Miklós, az MSMS szakmai védnökségét idén is ellátó MTA TTK főigazgatója; dr. Knézy Krisztina szemész, gyermekszemész szakorvos és a BME Szent-Györgyi Albert Szakkollégium fiatal kutatói. (www.bayer.co.hu/msms)


Megváltozik 2017-től a magyar nyelv és irodalom érettségi

A módosítások már elérhetőek az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) oldalán, ahol mintafeladatsorok segítségével is felkészülhetnek a diákok az újfajta megméretésre. A középszintű írásbelin megváltozik a szövegalkotási feladatlap szerkezete: a gyakorlati írásbeliség feladata átkerül emelt szintről középszintre és „Köznapi írásbeliség” megnevezés alatt az érveléssel áll majd párban. A vizsgázók a gyakorlati szövegalkotás és az érvelés között választhatnak. A középszintű írásbeli érettségi vizsgán a műértelmező és a műveket összehasonlító feladat közül választhat a vizsgázó.

A fogalomlistát a vizsgakövetelmények nem tartalmazzák, mivel arról a kerettanterv rendelkezik. Az értékelésben bekövetkezett változások arányosan tükrözik a kerettanterv által elvárt követelményeket. A helyesírás értékelése is megváltozik. A jó helyesírást jutalmazzák, ahelyett, hogy hibapontokkal csökkentenék az eredményt. Emelt szinten a reflektáló és a műelemző szövegek értékelése egymástól függetlenül történik. A műértelmező feladat pontértéke 30 pont, a reflektáló feladat pontértéke 20 pont lesz.

Az emelt szintű írásbeli első feladata emelt szintű szövegértési és műveltségi feladatsor lesz, mivel a szakirányú továbbtanulásnál elengedhetetlen kompetencia a szakirányú szövegértés. A szóbeli tételek száma nem változott. Az anyanyelvben két korábbi témakör összevonásával új témakör jött létre „Ember és nyelvhasználat” néven. Az irodalmi témakörök megnevezésében az irodalmi művek állnak a középpontban. A regionális és interkulturális témakör része lett a határon túli magyar irodalom. (edupress.hu)

 

PÁLYÁZAT

Túl az első X-en – Tehetsz a jövődért, válassz!
Nagyszabású középiskolai vetélkedőt indított útjára a Nemzeti Választási Iroda, az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája és a Civitas Egyesület. A verseny célja, hogy a fiatalok megismerjék a hazai és az európai uniós demokratikus intézmények, kiemelten a választások jelentőségét. A legjobbak strasbourgi, brüsszeli utazást nyerhetnek, továbbá értékes tárgynyereményekkel lehetnek gazdagabbak. A verseny célja, hogy a fiatalok megértsék a hazai és az európai uniós demokratikus intézmények, kiemelten a választások jelentőségét, és így – jövőbeni elsőválasztóként – tudatos magyar és európai polgárrá váljanak. A vetélkedő során a diákoknak nemcsak lexikális tudásukról kell számot adniuk, hanem kreatív feladatokat teljesítve meg kell szólítaniuk saját korosztályukat, hogy meggyőzzék diáktársaikat, miért fontos elmenni szavazni, és hogyan tudják szavazatukkal befolyásolni szűkebb és tágabb környezetük jövőjét.
A meghirdetést követően a kitöltött jelentkezési lap elektronikus formában történő megküldésével lehet jelentkezni a következő e-mail címen: vetelkedo@nvi.hu
Jelentkezési határidő: 2015. november 3.
További információ: www.valasztas.hu