Olvasási idő: 
10 perc

Iránytű

2015. szeptember

Újraindul az MSMS Tudáspont!

Ötösre vizsgázott a diákok körében a Bayer Hungária tavaly indított „Making Science Make Sense” (MSMS) Tudáspont elnevezésű természettudományos oktatási programja, ami idén októbertől kibővült programmal várja osztályok jelentkezését a 2015–16-os tanévre.

Az MSMS Tudáspont program célja, hogy a 10–14 éves diákok körében a természettudományos ismeretek bővítésén keresztül támogassa az egészségedukációt, valamint hatékonyan egészítse ki a kémia- és biológiatanárok munkáját. A program 1995-ben indult az Egyesült Államokban, Magyarországon 2014 novemberében interaktív installációval, valamint egyedi workshopokkal debütált.

Az ingyenes, 90 perces, természettudományos kísérletekre épülő interaktív workshopokra általános iskolás osztályok, iskolai szakkörök jelentkezését várják, akik a program weboldalán regisztrálhatnak az alkalmakra. A kísérletek az emberi szervezet működése mellett a „Fény Nemzetközi Éve” kapcsán az emberi látásra, a szemünk működésére és felépítésére fókuszálnak. A BME Szentgyörgyi Albert Szakkollégiumának hallgatói önkéntes tevékenységet vállalva végzik a kísérletekre épülő bemutatókat a Millenáris Parkon belül található Láthatatlan Kiállítás területén. A jelentkező osztályok a foglalkozások után ingyenesen tekinthetik meg a Láthatatlan Kiállítást. Ingyenes regisztráció: www.bayer.co.hu/msms

 

Bővülő források az oktatás területén

Bővülő forrásokkal számolhat jövőre a köznevelés és a felsőoktatás területe: előbbi költségvetési támogatása hétmilliárddal, utóbbié több mint hatmilliárd forinttal emelkedik. Az iskolák állami fenntartásba vétele teljesen lezárult, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) átszervezésével kiszámíthatóbbá, eredményesebbé és gazdaságosabbá vált a működés. Júliustól a szakképzési rendszer levált az Emberi Erőforrások Minisztériumáról (Emmi), de ezzel nem kerül ki a köznevelési rendszerből, hiszen a Nemzetgazdasági Minisztérium felügyelete lehetőség arra, hogy konszolidálják a Klik működését az elmúlt évek tapasztalatai alapján.

További újdonság, hogy a 2016/2017-os tanévben már mindenki ingyen kapja a tankönyvet az általános iskola első négy osztályában, melyek ára 15 százalékkal csökkent a tankönyvfejlesztés központosításának köszönhetően. Folytatódik a pedagógusok bérének emelése, amire 20 milliárdot különítettek el a Klik jövő évi büdzséjében, az intézkedés 153 ezer pedagógust érint. A pedagógusok minősítési rendszerének köszönhetően idén januártól több mint 22 ezer pedagógus lépett magasabb kategóriába, számuk jövő januártól további több mint 15 ezerrel bővül. A hároméves kortól kötelező óvodai ellátás férőhelyeinek biztosítására fejlesztési program indult, e célra az önkormányzatoknak 2,5 milliárdot biztosítottak. A mindennapos testnevelés felmenő rendszerű bevezetése folytatódik, szeptembertől már több mint egymillió gyermek sportolhat ilyen keretek között.

További feladatok kerülnek az Oktatási Hivatalhoz, a pedagógiai szakmai szolgálatok a tanfelügyelettel és minősítéssel összefüggő feladatokban is részt vesznek. A családbarát szemléletformálást célzó országos kampánysorozat keretében ősszel csalad.hu néven internetes oldal indul, és novemberre nemzetközi demográfiai fórum rendezését is tervezik. (kormany.hu)

 

Bemutatták A magyar helyesírás szabályai új kiadását

Rugalmasabb, pontosabb, követhetőbb lett, nyolcezer új szót tartalmaz, de nem hoz jelentősebb változásokat a szabályzatban A magyar helyesírás szabályai tizenkettedik kiadása. A tizenkettedik kiadás sok ember sokéves áldozatos munkájának eredménye, melyet nagyrészt társadalmi munkában végeztek – méltatta a kötetet Lovász László, az MTA elnöke.

Sipos Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Államtitkárságának helyettes államtitkára közölte, hogy valamennyi köznevelési intézménynek eljuttatják a szabályzat változásainak gyűjteményét online formában, majd a kötetet is. „Elvárásunk, hogy a változásokat mihamarabb építsék be a tanításba” – szögezte le, kiegészítve azzal, hogy legalább kétéves türelmi időt biztosítanak az új szabályzat számonkérésében, az érettségi vizsgadolgozatokban tehát a 2016/2017-es tanév tavaszi vizsgaidőszakáig mindkét kiadás szerinti helyesírást el kell fogadni. A már megjelent tananyagokat nem szükséges rögtön átdolgozni, de az új tankönyvek természetesen már az új helyesírás szabályai szerint fognak megjelenni.

Prószéky Gábor, az MTA Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottságának elnöke hangsúlyozta, hogy a helyesírási szabályzat nem törvény, hanem ajánlás, csakúgy, mint például az illemszabályok. A helyesírási rendszer nem cél, hanem eszköz, amelynek az akadálytalan nyelvhasználatot kellene szolgálnia – mutatott rá a nyelvész. Nem lett volna kívánatos a helyesírási rendszer nagyszabású átdolgozása, mert az megnehezítené a mindennapi írásgyakorlatot; ezért nem lett volna értelme megszüntetni az „ly” betű használatát, mert azt véleménye szerint mindenki ismeri, problémák az egybe- és különírással szoktak lenni. (MTA)

 

NEKROLÓG – Örökre velünk marad

Hatvanegy évet élt. Vagy kevesebbet, mert mindig fiatal maradt. Vagy többet, hiszen sok élete volt. Volt magyar–történelem szakos tanár, az inárcsi általános iskola nagy hírű pedagógusa. Kívülről tudta az irodalmi szöveggyűjtemények anyagát – de Buda Ferenc vagy Varró Dániel verseinek javát is. Ballagási inget vett nehéz sorsú tanítványának, hajdani diákjai közül szakmunkástanulók és egyetemisták egyaránt visszajártak hozzá beszélgetni.

Volt színjátszórendező, országos hírű előadások megálmodója. Több száz iskolai műsor és megemlékezés is nevéhez fűződik – sohasem volt köztük két egyforma. Aki látott egy-egy általa rendezett március 15-i ünnepséget, nem felejti el. Díjazott versmondói évekig hallhatták különféle versenyeken: „neked könnyű, te Lapumari tanítványa vagy…”

Közösségteremtő volt. Generációkat nevelt fel és formált társulattá. Egykori játszói a világ minden tájáról sietnek az inárcsi műhely egy-egy nagyobb évfordulójának megünneplésére. A ma is működő KB35 társulat immáron megkerülhetetlen, stílusteremtő tényező a hazai amatőr színházi palettán.

Anyai barát volt, akit fel lehetett hívni, ha az ember elakadt az élet útvesztőiben. Olyan, akit bármilyen kérdéssel vagy problémával kereshettünk – akár hétvégén vagy késő este is. Mindenre tudta a választ, és mindig segített. Kovácsné Lapu Mária, Inárcs község díszpolgára, Csokonai Vitéz Mihály-, Radnóti- és Gyermekszínjátszás patrónusa díjas pedagógus 2015. július 21-én, hosszú betegség után távozott közülünk. De örökre velünk marad.

A Lapu Máriával készített interjúnkat 2014. márciusi számunkban, illetve honlapunkon, a folyoiratok.ofi.hu oldalon is olvashatják.

PÁLYÁZATOK


PénzSztár – Országos középiskolai pénzügyi-gazdasági verseny
Immár harmadik alkalommal hirdetik meg a vetélkedőt, amelynek fő célja, hogy játékos formában felmérje a diákok tudását, fejlessze pénzügyi kultúrájukat, egyúttal segítse a középiskolákat pénzügyi oktatási innovációs törekvéseik megvalósításában.
A nevezés díjmentes, és nem tartozik a követelmények közé, hogy a versenyzők gazdasági alapképzésben részesüljenek. A csapatok először két online teszten, majd a 23 helyszínen megrendezett megyei selejtezőkben, a 8 helyszínen megtartott regionális középdöntőkben, valamint a budapesti elődöntőben és döntőben mérhetik össze a tudásukat, s közben rengeteg tapasztalattal és több millió forint összértékű nyereménnyel gazdagodhatnak. 2015-ben a fődíjat a nyertes csapat minden tagjának járó, 100 ezer forint értékű TakarékBank bankkártya és a fő médiatámogató HVG által felajánlott egy-egy okostelefon jelenti, de a versenyzőket további értékes ajándékok és nyeremények is várják fordulóról fordulóra, a  legkiválóbb felkészítő tanárok munkáját pedig különdíjjal ismerik el.
A PénzSztár verseny szervezői az értékes tárgyjutalmak mellett olyan tudásalapú szakmai díjakkal – továbbképzésekkel, tréningekkel, szakmai gyakorlatokkal és tanulmányutakkal – is készülnek a legjobb csapatok megjutalmazására, amelyek támogatják a verseny célját.
Újdonság, hogy az a három középiskola, ahonnan a legtöbb csapat kitölti az előselejtező két online tesztjét – az elért eredménytől függetlenül – különdíjban részesül. Nyereményük egy-egy oktatási szimulációs szoftverlicenc, amely további segítséget nyújthat számukra a pénzügyi és gazdasági ismeretek elsajátításában. Azok pedig, akik nem jutnak tovább az online fordulókból, a főversennyel párhuzamosan külön játékban vehetnek részt, további nyereményekért.
A PénzSztár versenyre 2015. október 5-ig jelentkezhetnek négyfős, 14–20 éves középiskolásokból álló csapatok. (www.penzsztar.hu/2015)
 
Kincses Kultúróvoda
Idén első alkalommal hirdeti meg a Kincses Kultúróvoda pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Cél az óvodai és a kulturális intézményrendszer együttműködésének erősítése, illetve a két terület értékeinek elismerése.
A pályázat szeretné elősegíteni, hogy az óvodák egyre tudatosabban vegyék igénybe a kulturális intézmények nevelést támogató programjait, és a kulturális tartalmak minél sokrétűbben épüljenek be az óvodák pedagógiai programjába.
A „Kincses Kultúróvoda 2016” címet 10 intézmény nyerheti el. A pályázó intézménynek be kell mutatnia, hogy pedagógiai programjában kiemelt szerepet játszanak a kulturális tartalmak, s hogy tevékenysége során igénybe vette az intézményen kívüli kultúraközvetítő lehetőségeket. A díjazott intézmény az óvodával együttműködő kulturális intézmények, illetve civilszervezetek szolgáltatásait integráló, komplex kulturális programcsomagot nyer a 2016–2017-es tanévre.
A pályázatok beadási határideje: 2015. október 15.