Iránytű

2014. október

Lezárult a „Tervezz tankönyvborítót” pályázat

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) 2014 augusztusában Tervezz tankönyvborítót! címmel pályázatot hirdetett tanulói jogviszonnyal rendelkezők számára. Ezzel igyekezett felhívni a figyelmet arra, hogy az idei tanévben számos tankönyv megújul. Az OFI az alábbi három kategóriában hirdetett pályázatot tankönyvborítók tervezésére: 1. kategória: az 1. osztályos olvasókönyv borítójának megtervezése; 2. kategória: az 5. osztályos matematika tankönyv borítójának megtervezése; 3. kategória: a 9. osztályos történelem tankönyv borítójának megtervezése. A pályázati felhívásra 155 fiatal jelentkezett, akik összesen 194 kreatív, ötletes és egyedi borítótervet készítettek el. A legnépszerűbb az olvasókönyv tervezése volt, az 1. kategóriában összesen 92 borítóterv érkezett. Mindhárom kategória győztese jutalmul egy-egy táblagépet kapott, valamint kategóriánként 2-2 különdíj is gazdára talált, 20.000 Ft-os könyvutalványt formájában. A győztes pályamunkák a lap belső borítóján láthatóak.
 

Egy év alatt csaknem nyolcszáz új óvodai férőhely jön létre

Tizenhét településen, csaknem nyolcszáz új óvodai férőhely kialakítása kezdődik meg itthoni forrásból, a 788 millió forintos fejlesztés jövő év augusztus végéig fejeződik be. Az idén februárban bejelentett köznevelési infrastruktúra-fejlesztési program keretében májusban kiírt pályázat nyertes települései között több olyan van, amely az ország tíz leghátrányosabb térségeinek egyikéhez tartozik. 2015 augusztusának végéig négyezer új óvodai férőhely jön létre bővítéssel, illetve új intézmény építésével. A fejlesztések a hazai forrás mellett 13,5 milliárd forint uniós pénzből valósulnak meg.


Elindult a kísérleti tankönyvek használatát támogató ideiglenes portál

2014. szeptember elejétől a http://etananyag.ofi.hu/ címen érhető el a kísérleti tankönyvek használatát támogató ideiglenes portál, mely a Nemzeti Közoktatási Portál elindulásáig szolgáltat tartalmat. A portál tartalma – beleértve a folyamatosan bővülő digitális tananyagokat is – korlátozás nélkül elérhető. A műveltségterület kiválasztása után a felhasználók tankönyvenként csoportosítva találják meg a kapcsolódó dokumentumokat, a tankönyv borítójának képe alatt pedig a könyvhöz tartozó munkafüzetek, tanmenetek és egyéb tanári segédanyagok érhetők el. Ezek nagyon sokfélék (pl. animációk, videók, interaktív feladatok, ajánlott linkek), és céljuk, hogy a tudásanyag tanórai és otthoni elsajátítását változatos formákban és izgalmas módon segítsék.


Csepelen képzik a jövő természettudósait

11 csepeli iskola 1100 diákja és közel 50 pedagógusa használhatja a Jedlik Ányos Gimnáziumban a szep­tember 8-án átadott, 21. századi technológiával felszerelt komplex laboratóriumot. A 303,25 millió forint uniós támogatásból megvalósuló projekt keretein belül megépített korszerű laborban a legmodernebb kísérleti, mérési és informatikai eszközök segítik a természettudományok játékos, interaktív elsajátítását. A beruházás fontos előrelépést jelent a csepeli diákok hatékony felkészítésében, továbbtanulási esélyeik növelésében is. A projekt részeként megvalósuló tananyagfejlesztés keretében biológiából, fizikából és kémiából együttesen közel 600 kísérlet részletes leírására került sor, mely a 7–8. és a 9–12. évfolyamos diákoknak nyújt segítséget a laborfoglalkozásokon.


Díjazták a legjobb nyelvoktatási projekteket

Idén 5. alkalommal szervezték meg az Európai Nyelvi Koktélbárt Budapesten, ahol a legjobb nyelvoktatási projekteknek járó Európai Nyelvi Díjakat is átadták. Az Európai Nyelvi Koktélbár célja, hogy könnyed formában hívja fel a figyelmet a nyelvtanulás fontosságára. Különböző uniós mobilitási programoknak – például a 2014-ben indult Erasmus+ programnak – köszönhetően egyre többen mozognak multikulturális környezetben, de a nyelvtudás segít az elhelyezkedésben is. Az idei díjazottak és projektek: a Manó-Világ Kft. (Ahol a nyelvtanulás gyerekjáték…); az ELTE Bölcsészettudományi Kara (Magyar jelnyelvi specializáció); illetve a Hallatlan Alapítvány (Magyar jelnyelv tanítása multimédiás anyagok, mobil alkalmazások, kapcsolódó szolgáltatások támogatásával).