Innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár: az EFOTT közösséget épít és identitást őriz

Az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója (EFOTT) közösséget épít és identitást őriz - jelentette ki Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára 2024. június 4-én kedden, a július 10. és 14. között a Velencei-tónál, Sukorón tartandó fesztivál programjait beharangozó budapesti sajtótájékoztatón – derül ki az MTI közleményéből.

Hankó Balázs kiemelte: a magyar felsőoktatás versenyképes, vonzó, identitásőrző és közösségépítő erejű. A magyar egyetemek versenyképessége mellett szól, hogy már 12 magyar intézmény is bekerült a világ egyetemeinek legkiválóbb 5 százalékába. Mindemellett a felsőoktatás vonzerejét bizonyítja, hogy közel 310 ezer hallgató van jelen a magyar felsőoktatásban.

A magyar felsőoktatás identitásőrző voltát annak köszönheti, hogy a viszontagságok ellenére is képes értékőrzőnek és értékállónak maradni, és mivel nem csupán tudást és kiválóságokat, hanem közösségeket is teremt, egyszersmind közösségépítő erejét is becsülhetjük.

Kiemelte, hogy az egyetemi sport a megújult magyar felsőoktatási modell sajátossága, és örömét fejezte ki, hogy a kiváló egyetemi sportolóknak lehetőséget adnak arra, hogy részt vehessenek az EFOTT 0. napján.

Célként fogalmazta meg, hogy az egyetemisták közül is egyre többen sportoljanak, hogy egyre több versenysportoló és egyetemi sportegyesület létesüljön, hiszen ez egyszerre támogatja a fiatal tehetségeket az arculatépítésben és nyújt számukra kötődést választott sportágukhoz és sportközösségükhöz.

Az államtitkár megjegyezte: az identitásőrzést segítendő, idén először ötszáz EFOTT-bérletet ajánlottak fel külhoni magyar felsőoktatási intézményeknek.

Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos a fiatalok körében a borfogyasztást népszerűsítő rendezvények közül kiemelte a másodszor megrendezendő Buborékok nyara programot, amellyel az EFOTT-on is jelen lesznek. Arról is beszélt, hogy szeptembertől három egyetemen – az Óbudai Egyetemen, a Károli Gáspár Református Egyetemen és a Semmelweis Egyetemen – elindul egy kreditalapú borkulturális oktatás is Borkatedra címmel.

Kovács Levente, a házigazda Óbudai Egyetem rektora elmondta: programjaikat a digitalizáció és a fenntarthatóság jellemzi majd.

Eszterhai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke úgy fogalmazott: közösségek találkozásaként tekintenek a fesztiválra. Napközbeni rendezvényeiken hagyományosan intézmények, vállalkozások, sőt politikai pártok ifjúsági szervezetei is megjelennek, és nagy hangsúlyt fektetnek a sportprogramokra is. A kerékpárosokat megszólító Tekerj az EFOTT-ra! programot idén már Fuss az EFOTT-ra! lehetőséggel is bővítik, és e-sportokkal is készülnek.

Mindezeken túl az EFOTT-on nemzetközi közösségek is megjelennek: a fesztiválon az európai hallgatói képviselet és a V4 hallgatói szövetség tagjai is jelen lesznek – jegyezte meg.

Lasztovicza Gábor fesztiváligazgató elmondta: a tavalyihoz képest nem emeltek a jegyárakon, sőt bizonyos jegytípusok árai csökkentek, továbbá idén először vezettek be nappali jegyet, amellyel a napközbeni kulturális és sportprogramok látogathatók. Kiemelte: tíz zenei helyszínnel, több mint 150 előadóval várják a fesztiválozókat.

A fesztiválon mások mellett fellép T. Danny, a BSW, a Valmar, a Blahalouisiana, a Csaknekedkislány, az Elefánt, a Carson Coma, a Wellhello, Beton.Hofi, Krúbi, a Pogány induló, Manuel, Horváth Tamás, a Parno Graszt, a Follow The Flow, Byealex és a slepp, Majka, az Aurevoir, az Ivan & The Parazol, a Punnany Massif, a Honeybeast, Dzsúdló, Azahriah, a 4S Street, a Margaret Island, a 30Y, Korda György és Balázs Klári, az Irie Maffia, valamint a Bohemian Betyars.

További információ és jegyvásárlás: https://www.tickets.efott.hu/events/efott-2024