Author

Idén is vidám hangulatban teltek a lovasterápiás nyári táborok Fóton

A Magyar Lovasterápia Szövetség idén nyáron is komplex terápiás táborokat szervezett a MOL Alapítvány Gyermekgyógyító Program támogatásával a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Fóti Lovasterápiás Központjának foglalkozásaira járó gyerekeknek.

A MOL Alapítvány Gyermekgyógyító Program által támogatott táborokban öt hét alatt összesen 71, különböző típusú sérüléssel élő gyermek vett részt. A 4 és 18 év közötti gyerekek között volt tanulásban és értelmileg akadályozott, autizmussal élő, hiperaktív, szorongó, hallássérült, látássérült, mozgássérült, halmozottan sérült, valamint pszichés problémákkal küzdő gyermek is.

Az első tábort június 17–21. között szervezték meg látássérült gyerekek számára. A program mottója a „Cirkuszvarázs” volt.

Az utolsó napon a gyerekek egy cirkuszi előadást mutattak be, amire hétközben készültek fel, egyénileg vagy csapatokban. A lovasfoglalkozások között szerepelt lóidomítás, zsonglőrködés lóháton, lovasakrobatika, bohócszámok lóval stb. Ló nélkül gyakorolták a légtornát, kötéltáncot és egyéb egyensúlyozó játékokat, erőművészetet, bűvészkedést.

A második tábort július 1–5. között tartották magatartás-problémás, szorongó, érzelmi és indulati zavarokkal küzdő gyermekeknek, „Bátorság­tábor” mottóval.

A cél az volt, hogy a táborban biztonságos és kontrollált környezetben állítsák a gyermekeket teljesíthető kihívások elé, ami által nő az önbizalmuk, önértékelésük, sikerélményük lesz, és pozitívabbá válik az énképük. A táborban a gyerekeknek számos kalandos próbatételt kellett teljesíteni, lóval vagy anélkül. Lehetőségük volt az egyéni vetélkedésre, de közösen, csapatokban is összemérték a tudásukat. A részt vevő gyerekek minden sikeresen teljesített feladatért jutalmat kaptak, és természetesen az egész heti teljesítményüket is értékelték. A változatos programok lebonyolításában külsős szakemberek is segítettek.

A harmadik tábort pszichés zavarokkal küzdő kamaszok részére szervezték „Ismerd meg a környezetedet” címmel július 8–12. között.

Környezetünk megismerése, a természet, az állatok és a növények védelme napjainkban kiemelt jelentőségű. A szervezők fontosnak tartják a hozzájuk járó sérült, problémás gyerekek környezettudatos nevelését. A Fóti Lovasterápiás Központ területén néhány évvel ezelőtt kialakították az „Élhető Jövő Parkot”. Itt a gyerekek megismerhetik a megújuló energiák használatát, a tábor programját pedig kibővítették a Lovasterápiás Központ növényeinek, állatainak megismerésével, védelmével és gondozásával is. A tábor ideje alatt a gyerekekkel kifejezetten az őket körülvevő növény- és állatvilágot ismertették meg, és a foglalkozások alatt próbálták a környezetük iránti felelősségérzetüket fokozni.

A negyedik tábor tanulásban és értelmileg akadályozott gyermekeknek szólt, július 15–19. között, „Lóháton az iskolába” címmel.

A tábor legfőbb célja az volt, hogy komplex módon segítse, támogassa a lovasterápiára járó gyermekeket az iskolára való felkészülésben. Ezért célirányosan a tanuláshoz, iskolai élethez szükséges képességeket fejlesztették a lovaglás és a lóval való tevékenységeken keresztül. Fontos szerepet kapott a tanuláshoz szükséges képességek fejlesztésén túl a motoros funkciók fejlesztése is, mindez játékos formában.

Az utolsó táborba óvodás- és kisiskoláskorú, tanulásban és értelmileg akadályozott, autizmussal élő, érzékszervi fogyatékos és mozgássérült gyermekek jöttek, július 22–26. között. Mottója ez volt: „Mese, mese mátka – Mátyás király meséi”.

A mese kiemelkedő jelentőségű a gyerekek képzeletvilágának alakulásában, ismereteket, bölcsességeket és tanulságokat közvetít. Sokszor ösztönzi a gyerekeket arra, hogy belehelyezkedjenek egy történetbe, és maguk is a szereplőivé váljanak.

A tábor programjához Mátyás király meséit választották a szervezők, azért is, mert ezekben a mesékben Mátyás mindig igazságos, humoros és találékony királyként jelenik meg, és mert számos mesében megjelenik a ló mint szereplő. A hét folyamán mindennap egy-egy mesét dolgoztak fel különböző módokon: lovas helyzetekben, rajzos-grafikus, dramatizált formában, de volt önálló mesealkotás is. A tábor utolsó napján meginvitálták a szülőket egy színházi előadásra, melynek keretében díszletekkel, jelmezekkel együtt mutatták be a héten feldogozott lovas meséket.

A táborok nagyon jó hangulatban teltek, a gyerekek élvezték a színes programokat, melyek egyszerre nyújtottak szórakozást és sokféle terápiás segítséget. 

Az MLTSZ munkájáról további információ olvasható a www.lovasterapia.hu weboldalon, a tavalyi táborról készült filmet az alábbi oldalon lehet megtekinteni: https://youtu.be/9KVv9ZFbpd8