HOL/MI?

Honlapok, műsorok, cikkek – ajánlók egy percben

Összeállította: Kuslits Szonja

 

INTERAKTÍV OKTATÁSTECHNIKA –IKT HÍRPORTÁL PEDAGÓGUSOKNAK

Az Interaktív Oktatástechnika portál célja, hogy összegyűjtse a módszertani/technológiai képzésekkel, a digitális tananyagokkal, az interaktív oktatástechnika eszközeivel és a mindennapi gyakorlattal kapcsolatos ismeretanyagokat és információkat a pedagógusok számára. A honlap menüjében az Eszköz, a Tananyag és a Képzés fülek alatt találhatóak az e-könyvekkel, digitális tananyagokkal foglalkozó írások, az eszközök, kiegészítők leírásai. Az oldalon rengeteg, az interaktív oktatást és a technikai fejlesztéseket bemutató cikket olvashatunk.

Az iot.hu portálon belül működik az IOTrádió, ahol többek között a Netszemközt című rádióműsor adásai is meghallgathatóak. Kiemelnénk az Aromo iskola-adminisztrációs program tanárszemmel című adást, melyben a budapesti Károlyi István Általános Iskola és Gimnázium igazgatóhelyettesét, Bleicherné Ghira Ritát kérdezték az adminisztrációs szoftver bevezetéséről és annak működéséről. A pedagógus részletesen beszél arról, hogyan alkalmazzák náluk a programot, miben nyújt segítséget az iskolavezetés, az osztályfőnökök és a tanárok számára, és milyen napi rutinfeladatokban egyszerűsíti a tanárok dolgát a mindennapos használata. Szó esik az összehangolt munkafolyamatról és a gördülékenyebb munkavégzésről.

Hírportál: iot.hu
Hanganyagok: iot.hu / Címlap menü / IOTrádió
Videók: iot.hu / Címlap menü / IOTvideo
Aromo: a portál keresőjébe írjuk be a keresendő kifejezést.

 

KÖZÖSSÉGI OLDALON KÉSZÜLHETNEK A DIÁKOK AZ ÉRETTSÉGIRE

A fiatalok napi rutinjának meghatározó elemét, a facebook-használatot kapcsolja össze a tanulással a Diákhitel Központ egyedülálló kezdeményezése, mellyel a végzős középiskolásokat segíti a történelem érettségire való felkészülésben.  A tíz héten át tartó sorozat folyamán, hetente három kidolgozott történelem tétellel találkozhatnak a diákok a közösségi felület idővonalán. A témákat a lexikális adatok mellett videók, képek, kreatív tartalmak teszik könnyen emészthetővé és érdekessé az érettségi előtt állóknak. A történelem érettségi tételek tematikájára szabott applikációt használó diákok heti ellenőrző kérdéssor kitöltésével kaphatnak visszacsatolást az elsajátított tudásukról.

Az online felületen elérhető tudásanyag (a könnyen áttekinthető, színes és tartalmas tételek) a budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium tanulói és Foki Tamás igazgató helyettes, vezető történelemtanár nevéhez fűződik, ez egyértelműen garanciát jelent a tételek minőségét illetően is.

Bővebben: www.diakhitel.hu (cikk címe: Játékos tanulás: közösségi oldalon készülhetnek a diákok az érettségire)
Az applikáció elérhetősége:
https://www.facebook.com/diakhitel/app_125887730932067
(Az applikáció alkalmazásához regisztrálni szükséges a facebookon.)

 

DIGITÁLIS NEMZEDÉK KONFERENCIA

A Digitális Nemzedék Konferencia olyan szakmai konferenciasorozat, amely pedagógusok, nevelésszociológusok, oktatáskutatók, pszichológusok, szociális szakemberek, szülők és leendő tanárok párbeszédére teremt lehetőséget, melynek keretében azonosítják azokat a jelenségeket, amelyek a XXI. századi digitális generációra igazak. Az oldalon megnézhetik az előadások videóanyagát, valamint a konferencián bemutatott prezentációkat.

Bővebben: digitalisnemzedek.hu

 

NEMCSAK OSZTÁLYFŐNÖKÖKNEK

Minden pedagógus számára hasznos lehet az Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesületének honlapja, ahol a pedagógiát érintő gyakorlati és elméleti kérdésekkel is foglalkoznak. Olvashatunk a tanulás jövőjéről, konfliktuskezelésről és oktatáspolitikáról.

OFOE Filmklub néven rendszeres találkozókat szerveznek, melyeken adott film témájához kapcsolódóan beszélgethetnek oktatók és szülők.

A honlapon található egy összefoglaló Ujhelyi Adrienn, az ELTE PPK adjunktusának a Digitális Nemzedék Konferencián tartott előadásáról. Az előadáson szociálpszichológiai nézőpontból mutatták be a mai digitális nemzedéket és az internet megjelenésének következményeit.

Honlap: www.osztalyfonok.hu