Három szervezettel írt alá megállapodást a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az online gyermekvédelem érdekében

Az NMHH, az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE), valamint az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány (ESZKA) vezetői május 30-án írták alá együttműködési megállapodásukat Budapesten az online gyermekvédelem érdekében – tájékoztat az MTI.

Koltay András, az NMHH elnöke az ünnepélyes aláíráson hangsúlyozta, három olyan fontos szervezettel írt alá partnerszerződést a hatóság, amelyekkel eddig is szakmai kapcsolatban állt. Reményét fejezte ki, hogy a még szorosabbá váló együttműködés a továbbiakban is elősegíti a „közös ügyet”: a gyermekeket veszélyeztető problémák egyre hatékonyabb kezelését.

A gyermekvédelem a médiatechnológia fejlődésével mindig középpontban állt; míg régen a televíziót tartották súlyos problémának, ma az online szolgáltatásokat – mondta a hatóság elnöke. Hozzátette, a jogszabályok kijelölik a hatóság kötelezettségeit, ezek a hatáskörök folyamatosan bővülnek, például küszöbön áll az online pornográfiával kapcsolatos szabályozás.

Világszerte megállapítható, hogy a hagyományos szabályok egyre kevésbé bizonyulnak hatékonynak, a médiahatóságok önmagukban nem tudják megfelelően kezelni a felmerülő problémákat. Ennek megfelelően szükségessé válik az érdekeltekkel való együttműködés, a közérdekű feladatokat ellátó civil szervezetek bevonása a problémakezelésbe – fejtette ki Koltay. Közölte, a hatóság célcsoportjába tartozik minden gyermek, szülő és tanár.

Az NMHH-elnök kitért arra is, hogy a hatóság három Bűvösvölgy médiaértési központot, egy internet hotline segélyvonalat, valamint egy gyermekvédelmi internet-kerekasztalt is működtet az online gyermekvédelem érdekében. Az Apor Vilmos Katolikus Főiskolával közösen elindítottak továbbá egy Net-Coach képzést is, a Mobil a családom? programban pedig színházi eszközökkel mutatják be a digitális tartalomfogyasztás kapcsán felemerülő problémákat. További fejlemény, hogy indulás előtt áll a középiskolai partneriskolaprogramjuk, valamint számos tudományos és ismeretterjesztő kiadványt, oktatási anyagot is készítettek a témában.

Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke kijelentette, fontos céljuk a jövő generációiért való felelősségérzet erősítése a családokban. Rámutatott, a digitális tudatosság mára az általános műveltség része lett, a gyermekek azonban könnyen áldozattá válhatnak, így a szülőknek kell segíteniük őket a médiatudatosság kialakításában, hogy fel legyenek vértezve az online világ veszélyei ellen. Kiemelte, a szülők és gyermekek egyre több időt töltenek az online térben, és ennek az időnek a minősége nem olyan, mint a személyes jelenléttel járó kapcsolatoké. Megemlítette, hogy a Bűvösvölgy programban nyújtott széleskörű tájékoztatás „immunerősítő” hatású a mai világban.

Nagy Anna, az ESZKA elnöke arról beszélt, hogy Magyarországon 340 ezer családból hiányzik az édesanya vagy az édesapa, és nem egy esetben egyszerre küzdenek ezek a családok az idő és a pénz hiányával. Az ilyen körülmények közül érkező gyermekek nagy hátránnyal indulnak és digitális ellenőrzésük is nehezebb, hiszen esetükben „egy szülőnek kell kettő helyett helytállni”. Mint elmondta, az NMHH segítségével azonban könnyebbé válik megmutatni a szülőknek, „hogyan is lehet ezt jobban csinálni”, valamint a gyermekeknek, hogy miként is tudják megvédeni magukat az online térben.

Pechan Szabolcs, az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványának megbízott ügyvezetője kihangsúlyozta: minden civil szervezet számára fontos a „közös gondolkodás” a médiahatósággal, mivel nagyon jól hasznosulnak az így kapott információk. Hozzátette: a technika „őrületes gyorsasággal” változik, mindig jönnek az újabb veszélyek, éppen ezért lényeges, hogy a gyermekek az online világban se tévedjenek el, de éppígy a nevelőszülők számára is elengedhetetlenek az ilyen képzések.