Author

Gyerekeket kérdeztünk…a farsangról

Sokan nem tudják pontosan, mikor is van farsang, és mit is ünneplünk ilyenkor, de azért nagyon szeretik a iskolai jelmezbálokat, legyen szó kicsikről vagy nagyokról.

Mikor is van farsang?

Javában tart a farsang, sorra szerveződnek az iskolai bálok, bulik. De vajon tudják-e a gyerekek, mettől meddig is tart a farsangi időszak, és minek az ünnepe? A Győri Műszaki Szakképzési Centrum Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Középiskolájának tizenharmadikos osztályában készítettünk nem reprezentatív felmérést.

Azt, hogy a farsang vízkeresztkor, azaz január 6-án kezdődik, és hogy hamvazószerdáig tart, ami idén február 10-re esik, alig páran tudták csak meghatározni. Többségük a februárt vagy a január végét teszi meg farsangi időszaknak, esetleg úgy fogalmaz: tél vége, tavasz eleje.

És hogy minek az időszaka ez szerintük? Milyen gondolatokat, szokásokat társítanak hozzá? A jelmezbe öltözést, a maszkabálokat, az álarcokat minden megkérdezett diák megemlítette, akárcsak a táncot, a mulatozást, a tombolát és a fánkot. A busójárásról, a tél temetéséről, illetve arról, hogy a gonosz szellemek, a rosszkedv elűzése miatt kell jelmezekbe, ijesztő figuráknak beöltözni, körülbelül a harmaduk tett említést. A telet jelképező szalmabáb elégetését viszont már csak egyvalaki említette.


Ciki-e a beöltözés?

Kiss Gergely az ikrényi iskola harmadik osztályába jár, Majsa Klaudia ugyanott negyedikes. Ők még izgalmasnak tartják a beöltözést, évről évre várják az iskolai farsangi programokat. Klaudia volt már macska, holló és pomponlány, idén countryzenésznek öltözik. „Amikor a madárjelmezem készült, a szárnyat és a csőrt én vágtam ki papírból” – meséli büszkén. Gergely korábban tini nindzsa teknőc és indián volt, most pedig Indiana Jones lesz, amihez kölcsönzőből szerzik a jelmezt. „Láttam a filmet, nagyon tetszett a főszereplő bátorsága, meg is figyeltem a mozgását. Lesz pisztolyom, kalapom meg ostorom” – sorolta lelkesen. Klaudia a jelmezes felvonulást várja inkább, Gergely viszont az olyan játékokat, mint amikor például egyre kisebb papíron kell táncolniuk a pároknak. „De azért arra is kíváncsiak vagyunk, hogy a tanárok minek öltöznek be” – mondják.

Werbinszky Diána és Gitt Márió iskolájában minden osztály vidám műsort ad elő a farsangi bálon, és annak alapján öltenek jelmezt. „Egyáltalán nem ciki jelmezbe öltözni, persze azt már kinőttük, hogy hercegkisasszonyok meg pókemberek legyünk” – mondja a két nyolcadikos. Az abdai iskola diákjai ilyenkor végre kiélhetik kreativitásukat, megmutathatják, mire képesek közösen. Márió osztálya korábban például olyan cowboytáncot járt el, amivel a falvak közti Ki mit tud?-on is sikerrel mutatkozott be, és most is táncolni fognak, csak épp népviseletben lesznek. Diána pedig elárulja, idén a veresegyházi asszonykórust jelenítik meg, de bárminek öltözzenek is, a legfontosabb, hogy minden ilyen közös készülődés jobban összekovácsolja az osztályt.