Olvasási idő: 
6 perc

Felhőbe burkolt adatok

Pendrive helyett felhő

Az emberek többsége a saját gépén lévő adatokat adathordozóra – pendrive-ra, CD-re, külső merevlemezre – menti, hogy később egy másik gépen is tudja majd használni őket. Sokan így viszik be az iskolába az otthon elkészített feladatsort, hogy ott ki tudják nyomtatni. Van, aki a prezentációját menti rá, majd az iskolai gépen ennek segítségével tanít. A diákok pedig erről másolják át az iskolai gépre a házi feladatokat. Ha az adott helyen nem lehet az internetre csatlakozni, vagy bizonytalan a kapcsolat, akkor valóban a pendrive használata a legjobb megoldás. Viszont ha van biztos internet-hozzáférés, akkor éljünk a korszerűbb, tartósabb megoldással: töltsük fel dokumentumainkat egy felhőbe, azaz olyan virtuális tárhelyre, amelyhez bejelentkezés után bárhol bármikor hozzáférhetünk. Így az iskolai gépre is le tudjuk tölteni a feltöltött dokumentumainkat, pontosan úgy, mint egy pendrive esetében. És nem ez az egyetlen előnye a felhőben való tárolásnak: a dokumentumokat másokkal is meg tudjuk osztani, sőt másokkal közösen akár egy időben szerkeszthetjük őket.

(És hogy miért „tartósabb” megoldás a felhő? Mert sajnos számolnunk kell azzal a ténnyel, hogy egyik adathordozó sem örök életű: rosszabb esetben csak írni nem lehet majd a pendrive-ra, CD-re, még rosszabb esetben már nem is olvashatóak, azaz a rajtuk lévő adatok sem menthetők le – akár egy sérülés, akár csak az idő múlása következtében.)

 

Ismertebb felhők az informatika egén

Számos cég biztosít a felhasználóknak tárhelyet. A Google működteti a Google Drive-ot (www.google.com/intl/hu_hu/drive), amely 15 GB-ot biztosít ingyen. Ráadásul – androidos telefon esetében – adatainkat külön szoftver letöltése nélkül a telefonunkon is megnyithatjuk. A Microsoft OneDrive néven (onedrive.live.com/about/hu-hu) kínálja felhőalapú tárhelyét: kezdetben 5 GB-ot ingyenesen, de havi pár száz forintért akár 50 GB-ot. Nagyon népszerű még a Dropbox (www.dropbox.com) elnevezésű tárhely, amelyen alapesetben 2 GB-nyi terület áll a rendelkezésünkre, ami akár ingyen tovább növelhető. 

 

Hogyan működik?

A felhőalapú szolgáltatások használatának alapjait a Google Drive példáján mutatjuk be.


Létrehozás

Az első lépés, hogy legyen gmail-es e-mail címünk (postafiókunk); ha még nincs, hozzunk létre egyet (mail.google.com). Ha ez megvan, jelentkezzünk be a levelezőrendszerükbe, majd a Google-alkalmazások közül válasszuk ki a Drive szolgáltatást (1. ábra) – ennek elindításakor egy külön ablak fog megnyílni. Hozzunk létre egy mappát a tárhelyen (Saját meghajtó à Új mappa) (2. ábra). Válasszuk ki a létrehozott új mappát, és a feltölteni kívánt, korábban létrehozott dokumentumunkat (Word-állomány, prezentáció stb.) húzzuk rá az üres területre. Máris megjelenik a dokumentum ikonja – innentől kezdve, bárhonnan bejelentkezve a gmail-es fiókunkba, láthatjuk, megnyithatjuk és le is tölthetjük a dokumentumot (jobb egérgomb, Letöltés menüpont).

1. ábra: Google-alkalmazások


2. ábra: Új mappa létrehozása a felhőben

Megosztás

Ugye ismerős a helyzet? El kellene küldenünk néhány (száz) fényképet vagy egy nagyobb, mondjuk 10 MB méretű pdf-et valakinek, de a levelezőprogram nem engedi. A megoldás roppant egyszerű: töltsük fel a képeket/dokumentumot a korábbi módon a Drive-ba (akár egy külön mappába), majd osszuk meg a dokumentumot az illetővel. A megosztás azt jelenti, hogy hozzáférést adunk neki az adott dokumentumhoz/mappához. A hozzáférés többszintű lehet: az illető 1. csak megtekintheti és letöltheti; 2. szerkesztheti, törölheti, illetve új dokumentumot is fel tud tölteni.

Hogyan történik a megosztás? Egérrel álljunk rá az adott mappára, majd a jobb egérgombra kattintva válasszuk a Megosztás… menüpontot (3. ábra). Adjuk meg az illető e-mail címét (nem kötelező, hogy gmail-es legyen). Állítsuk be a hozzáférési jogosultságot (4. ábra). A Kész, majd a Küldés gombra kattintva az illető kap egy elektronikus levelet, és máris láthatja a megosztott mappánkat.

3. ábra: Mappánk megosztása, hogy mások is hozzáférjenek


4. ábra: A mappánkhoz/dokumentumunkhoz való hozzáférés beállítása


Így adhatunk például diákoknak hozzáférést egy mappához, amelybe felölthetik saját munkáikat, melyeket aztán akár az otthoni gépünkön vagy az okostelefonunkon meg tudunk nyitni, el tudunk olvasni.

Ha a megosztást később meg akarjuk szüntetni, akkor kattintsunk a Megosztás… ablak jobb alsó sarkában látható Haladó gombra, majd a Megosztási beállításokban az illető személy neve melletti X-re kattintva töröljük a hozzáférését.


Közös szerkesztés

Ha például projektmunkát végeztetünk diákjainkkal, létrehozhatunk egy olyan dokumentumot, amely az egyes tanulók által elvégzendő feladatokat és határidőket tartalmazza, majd ehhez a dokumentumhoz szerkesztési jogot adhatunk a felelősöknek, így ők egyazon dokumentumban tudják nyomon követni a feladatok állását, illetve folyamatosan, egymással párhuzamosan tudják frissíteni a dokumentumot.

A Google Drive esetében nem a saját gépre telepített Microsoft Office alkalmazást használjuk (bár képes az azokban létrehozott dokumentumokat kezelni), hanem a Google Docsot, amely tartalmazza a legfontosabb szövegszerkesztési, táblázatkezelési, prezentáció- és űrlapkészítési lehetőséget. (A OneDrive a Microsoft Office-programokkal működik.) Szükség esetén az így létrehozott dokumentumokat bármikor lementhetjük a gépünkre vagy adathordozóra (Fájl à Letöltés). 

 

További lehetőségek

A felhőalapú tárhelyek a fent bemutatottakon túl még több mindenre képesek. Ha letöltjük a programot a saját számítógépünkre (pl. Google Drive esetében: Drive for PC), és megadunk egy könyvtárat (mappát), amellyel szeretnénk, hogy a program „szinkronizálva” legyen, akkor attól kezdve minden, a mappába másolt dokumentum megjelenik a felhőben (és viszont), és más számítógépről is elérhetővé válik.

Végül néhány hasznos, magyar nyelvű link, ha szeretne többet megtudni a felhőalapú tárhelyekről és használatukról:

https://www.google.com/intl/hu_hu/drive/
http://www.zmgzeg.sulinet.hu/tantargy/info/Gdrive.pdf
https://onedrive.live.com/about/hu-hu/
http://www.tutorial.hu/dropbox/.