Olvasási idő: 
11 perc
Author

Egyre közelebb a mindennapokhoz

3D modellezés az iskolában és online

A Téregér kurzusai gyerekcentrikusak, mindenkinek egyéni segítséget nyújtanak tanórán és azon kívül is. A 3D-s tanórákat tanrendbe illeszkedve oktatják a 9–12. évfolyamokon a program szakemberei, a diákok négy évig tanulnak 3D modellezést, amely során több szoftver használatát is elsajátítják. A kurzusok mellett szakköröket is tartanak a Diákszempont Általános Iskola és Gimnáziumban, és online kurzusokon is lehetőséget kínálnak a tanulásra az érdeklődőknek. Interjú Zsoldi Katával, a Téregér oktatójával.

Elindult a Téregér első, ingyenes 3D modellező online kurzusa. Kiknek ajánlják ezt a kurzust, s hogy néz ki egy online lecke?

A kurzust kimondottan gyerekeknek készítettük, körülbelül a hetedik osztálytól ajánljuk. A tananyagban vannak leírások, videók, konkrét példák, magyarázatok. Az elearning.tereger.hu oldalon találhatók a tananyagok, ez egy könnyen kezelhető e-learning felület, amely lépésről lépésre megtanítja a programok használatát, így nem szükséges hozzá komoly informatikai tudás. Mindemellett jól kell önállóan „működniük” a gyerekeknek ahhoz, hogy a segítségek mentén meg tudjanak tanulni használni egy programot.

Iskolai keretek között is tanítanak, egyelőre egyetlen iskolában. Hogyan illeszkedik a tanmenetbe ez a tudásanyag? Tervezik esetleg további iskolák bevonását is?

Jelenleg a Diákszempont Általános Iskola és Gimnáziumban tanítunk, amely egy – a Nemzeti alaptanterv szerint működő – alapítványi iskola. A digitális művészet képzésük részeként a gyerekek magas óraszámban tanulnak kézirajzot és 3D modellezést a szabad óraszámok terhére. Az iskola fontosnak tartja, hogy a kreatív vizuális tantárgyak mellett olyan tudást is kapjanak a gyerekek, amely piaci szempontból is előnyös. Cégünk adja a szakmai hátterét a 3D modellezés-óráknak, mi készítjük el a tantervet, a tananyagot, és mi tartjuk az órákat is. A cégünk és az iskola kooperációjából született meg a képzés, és ebből kiindulva hoztuk létre az online oktatási platformot, hogy ne csak egyetlen iskolában legyen elérhető, hanem szélesebb réteg hozzáférjen. Így próbáljuk meg nyitottabbá tenni ezt a tanulási lehetőséget más iskoláknak is, ahol a gyerekek egyénileg vagy szakkörök keretei között is tudnak tanulni.

Miért fontos a 3D modellezés tanítása?

Egyre több területen használnak 3D modelleket, például a látványtervezésben, játékiparban vagy a filmiparban. Utóbbi esetében nemcsak a sci-fi- és a fantasy filmeknél, ahol egyértelmű az animációs technika, hanem bármilyen filmet nézünk, 3D modellekbe botlunk, egyre gyakoribb, hogy zöld háttér előtt vesznek fel jeleneteket. Az oktatási rendszerből lényegében hiányzik a 3D modellezés, bár egy-egy tanfolyam rendelkezésre áll felnőtteknek, de minél fiatalabb korban kezdi el valaki tanulni, annál magasabb szinten tudja felnőtt korára ezt a tudását alkalmazni. A 3D modellezni tudó érettségiző gyerekek elképesztő készségekkel rendelkeznek, ami hatalmas versenyelőnyt jelent számukra. Szerintem 10–20 év múlva ezeknek a modelleknek a használata már egészen közel fog kerülni a mindennapokhoz, egyre általánosabb lesz például egy ábra, jelenet, prezentáció összerakása. Ma már sokan tudják használni a Photoshop programot és különböző szerkesztett képeket összeállítani, így remélhetőleg belátható időn belül a 3D modellekkel fogunk ezen a szinten tartani.

Hány éves kortól érdemes elkezdeni 3D modellezést tanulni?

Körülbelül 12 éves kortól ajánlott, de fiatalabbak is bátran nekifoghatnak. Egy szülő vagy tanár segítségével – aki elolvassa a leírást és megmutatja a gyerekeknek a feladatot – már össze tudnak rakni egyszerűbb modelleket kész elemekből. Például lehet készíteni egy várost úgy, hogy készen van a fa, az épület, az autó, és ezeket az elemeket kell összerendezi. Ahhoz, hogy magát a modellt, például a házat is a gyerek maga készítse el, már nagyobb tudás szükséges.

Milyen informatikai vagy egyéb előzetes tudás szükséges ahhoz, hogy valaki részt vegyen a képzéseken?

Minimális szintű számítógéphasználat is elegendő, inkább jó szövegértéssel kell rendelkezni, hogy a leírások alapján meg tudják oldani a feladatokat. A modellezés miatt térlátás is szükséges. A képzéseink lényege, hogy magukban foglalják a program használatának elsajátítását egészen a telepítéstől kezdve. A tananyag az alapoktól épül fel, részeletesen magyaráz, hogy az is meg tudja tanulni, akinek semmilyen előzetes tudása nincs. A leckékben szereplő gyakorló példák is fokozatosan nehezednek, követik a diák fejlődő tudását. Nem mindegy, hogy a szoftveres tudást milyen modellen gyakorolják a diákok. Vannak olyan objektumok, amelyeket könnyű, és vannak, amelyeket nagyon nehéz elkészíteni. Ha a diák nem a megfelelő tudásszinten találkozik egy bonyolult modellel, az könnyen kudarcélményt okozhat, és a kedvét veheti. Az általunk kidolgozott módszertan nemcsak a szoftverek fokozatos elsajátítását tartalmazza, hanem a gyakorlati példák is mindig az aktuális tudásszinthez alkalmazkodnak. A gyerekek így fokozatosan fejlődnek, folyamatos sikerélmény mellett.

Előfordul, hogy valakinek jó érzéke van a programhoz, másolós feladatokat kiválóan old meg, például egy szobabelső modellezését fotóról, viszont kevésbé boldogul a kreatív folyamatban, ahol ki kell találni, hogy mit modellezzen. Ezért is épülnek fel a leckék úgy, hogy adva van egy példa, amit először le kell másolni, majd ezt tovább fejlesztve a diák saját kreativitása alapján tervezhet jelenetet. Azért jók az online kurzusok, mert korábban személyes oktatásban kipróbált, a gyerekek reakciói mentén tesztelt anyagokról van szó.

Mennyire tudja szorosan követni az oktatás a technológiai fejlődést?

Korábban informatikaórán sokszor csak az Office-ig jutottak el a tananyagban, és onnan a 3D modellezés elég nagy ugrás, és közte még lennének olyan lépcsőfokok, mint a képszerkesztő programok használata, általános grafikus program használata, programozási alapok vagy egy weboldal összerakása. Az új digitális kultúra tantárgy ezen a fronton remélhetőleg változást hoz, de a 3D modellezés textúrázás részéhez szükség van Photoshop-tudásra, ezért a kurzuskínálatunkban van Photoshop-oktatás is. Hamarosan lesz Illustrator kurzusunk is, tehát a modellezéshez szükséges egyéb programokhoz is tartunk képzéseket.

Kiknek ajánlják a Vectary szakkört? Hogyan épül fel a tananyag, milyen tartalmi elemei vannak?

A digitális oktatás kurzusai, amelyeket az oktatási platformon kirakunk, követik az iskolai tantárgyat, a tanév menetét. A Vectary egy nagyon egyszerű modellező program, ingyenes, könnyű használni és jó arra, hogy a gyerekek megismerkedjenek a 3D modellezéssel. A már említett iskolában a 9. évfolyamon szeptembertől decemberig tanítjuk ezt a programot, és januártól váltunk egy bonyolultabbra. A négyhónapos iskolai oktatást két kurzusban dolgoztuk fel, ez a 3D modellezési alapok 1-2 címmel található meg. A Vectary szakkör online működik, ha valaki szeretne modellezést tanulni, akkor elvégezheti ezt az első két kurzust. Egy motivált tanár tarthat az e-learninges felületről 3D modellező kurzust a diákjainak, a lecke kiosztását, az elkészült feladatok ellenőrzését, értékelését kell csak menedzselnie. Az oktatónak így nem szükséges tanfolyamon részt venni, hogy diákjainak 3D modellezést oktathasson. Egy lecke körülbelül egyheti tananyagot fed le az iskolában, ahol a gyerekek heti három órában tanulnak 3D modellezést, ami elég magas óraszám. Egy lecke anyaga három tanóra anyagát jelenti, egy kurzus pedig 4-6 leckéből áll.

Kiknek ajánlják a Blender szakkört? Miben különbözik ez a Vectary-tól?

A Blender profibb program, ezt első év januárjától tanulják a gyerekek egészen a 12. évfolyam végéig, szintén heti 3 órában. A kurzus kínálata itt is leköveti az iskolai tananyagot, 1-2 havi órai anyagot dolgozunk fel egy-egy kurzus kínálatában. A Blender-kurzusok a 3D modellezési alapokon belül a 3-as leckétől felfelé találhatók meg az oldalon. A Blender korábban is egy elég jó, ingyenes program volt, de pár éve komoly fejlesztést is végeztek rajta, és felzárkóztak a nagyok mellé úgy, hogy továbbra is ingyenes maradt. Nagyon sok plusz funkció került a Blenderbe, és azért döntöttünk mellette, mert azt gondoltuk, eléggé professzionálissá vált, és az ingyenes használat is fontos szempont. Ezen a kurzuson is a nulláról tanulják meg a program használatát a résztvevők, az egyszerű példáktól haladunk a bonyolultabbakig.

Előny, ha valaki elvégzi előtte a Vectary-t, mert a modellezés logikája nagyon hasonló, a folyamat ugyanaz, csak a Vectarynál a program egyszerűbb, ami miatt alacsonyabb szinten működik. Nem muszáj azonban tartani ezt a sorrendet, úgy terveztük meg a Blender-kurzust, hogy ha valaki szeretné, kezdhesse azzal. A Blender szakkörnél is elmondható, hogy bárki elkezdheti otthon egyénileg tanulni, vagy bármilyen iskolába bevihető művészet- vagy informatikaórára, de egy szakkört is lehet tartani az online felületről. Itt az iskolának csupán a géptermet kell biztosítania a gyerekeknek, illetve egy felügyelőt, hiszen a diákok önállóan tudnak tanulni. A gyerekek az online platformon a kurzusbeszélgetésben pedig meg is oszthatják egymással munkáik eredményét.

Milyen jövőbeli tervekkel készülnek, fog gyarapodni a kurzuskínálat?

Az iskolában négy évig tanulnak modellezést a gyerekek, az utolsó két évben eldönthetik, hogy szeretnének-e még kézirajzot tanulni, vagy inkább applikációfejlesztéssel foglalkoznának. Utóbbihoz a jövőben kerülnek majd fel online Unity leckék az oldalra. Most készül az animációképzésünk, a Blender-képzést folyamatosan építjük tovább, és aránylag új a Photoshop-kurzusunk is, amely, mint már említettem, nemsokára Illustrator-képzéssel is kiegészül. A Photoshop- és az Illustrator-képzés első fele általános tudást ad a program használatához, a második fele pedig a modellezéshez szükséges ismeretekre fókuszál.