Dr. Balatoni Katalin: a pedagógusokat összeköti a szakma és az elhivatottság

Az oktatás és a nevelés segítségével lehet erősíteni a magyarság és az anyanyelv összetartó erejét - mondta Dr. Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium köznevelési helyettes államtitkára a Pedagógus Expón, Budapesten január 27-én.

Dr. Balatoni Katalin elmondta: tíz éve született meg az ötlet, hogy rendezzenek Pedagógus Expót, amely az első néhány évben még 80, 120, majd 300 résztvevős konferenciával valósult meg. Ezután léptek egy nagyot előre annak érdekében, hogy minél több pedagógust tudjanak megszólítani Magyarországról, a Kárpát-medencéből és a diaszpóra magyar közösségeiből. Szerettek volna egy olyan napot adni a pedagógusoknak, amelyen megélhetik mindazt, ami összeköti őket: a szakma, az elhivatottság, a közös célért - a gyerekekért, a magyar nemzetért, a magyar társadalom jelenéért és jövőjéért - dolgozás - emelte ki a helyettes államtitkár. Dr. Balatoni Katalin úgy fogalmazott, fontos egy nemzetben gondolkodni, hiszen "akárhol is éljünk a világban, a magyarság, az anyanyelv és a kultúra összetart", ezeket pedig az oktatás és a nevelés segítségével lehet megtartani és erősíteni. 

Az idei Pedagógus Expón második alkalommal adták át a Családbarát köznevelési intézmény díjakat. Családbarát köznevelési intézmény díj célja a kiemelkedően családbarát működésű köznevelési intézmények szakmai munkájának elismerése, emberbarát jó gyakorlatok megismertetése, valamint a társadalom figyelmének felhívása az ilyen élenjáró intézményekre. Elismerést vehetett át a Bugyi Nagyközségi Csemete Bölcsőde, a Kompolt-Nagyút Gyermekkertész Óvoda és Bölcsőde, a gödi Búzaszem Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, a veszprémi Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola és a budapesti Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium. (Belügyminisztérium)