Díjban részesültek az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) legjobbjai

2024. május 31-én, Budapesten tartották az OKTV díjátadó ünnepségét. Az OKTV a tehetségek kiválasztásának és gondozásának legismertebb, legnagyobb hagyományú hazai fóruma. Ebben a tanévben 28 tantárgy 39 kategóriájában hirdettek versenyeket, amelyekre az Oktatási Hivatal (OH) 19074 tanulótól 26690 jelentkezést regisztrált. Az OKTV népszerűségét jelzi, hogy az ország 570 középiskolájából, azaz középiskoláink közel feléből részt vettek diákok a megmérettetésen – olvasható az OH honlapján.

Az OKTV versenyeit minden évben az oktatásért felelős minisztérium hirdeti meg a középiskola utolsó vagy utolsó előtti évfolyamán tanulóknak. A fordulókat a középiskolák közreműködésével az OH szervezi. A döntőkben 1-30. helyezést elért tanulók 205 különböző középiskola diákjai, ami jól mutatja, hogy az ország számos intézményében magas szintű tehetséggondozó munka folyik. A vendégeket Brassói Sándor, az OH elnöke, valamint Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára köszöntötte. Az ünnepségen dr. Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium köznevelési helyettes államtitkára, Brassói Sándor elnök és prof. dr. Szendrő Péter, az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) örökös elnöke 70 középiskola, 113 tanulójának adta át az első három helyezésért járó díjat, illetve a felsőoktatási tehetséggondozásba belépőt jelentő Tehetségútleveleket.

A Nemzeti Tehetség Program részeként alapított „Kiváló versenyfelkészítő” díjakat Brassói Sándor elnök és Mizera Tamás, a KIM Tehetségügyi Programok Osztályának vezetője adta át a tehetséggondozásban sok éve eredményes 40 pedagógusnak, oktatónak, és szakembernek.

Az eseményen különdíjakat is átadtak, és a Mathias Corvinus Collegium nagyértékű könyvcsomagot ajándékozott a díjazottaknak. A földrajz OKTV első három helyezettje pedig a Magyar Földrajzi Társaság által adományozott Ifjú Geográfus díjat vette át. A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara által alapított különdíjat a horvát nyelv és irodalom, a német nemzetiségi nyelv, a német és az olasz nyelv versenyek első helyezettjei érdemelték ki. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Bűvösvölgy Médiaértés-oktató Központjának különdíját a mozgóképkultúra és médiaismeret tantárgyban adták át. A Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Magyar Történelmi Társulat tanári tagozata közös díjjal jutalmazta a történelem első három helyezettjét és felkészítő tanáraikat.