Diákok az érettségiről

Összeállította: Varga Stella

 

Már kilencediktől úgy feleltünk, mintha érettségiznénk

Sass Vivien már évek óta tudatosan készül a rendőri pályára. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának bűnügyi szakirányú képzésére nyújtotta be jelentkezési lapját. A keszthelyi Vajda János Gimnázium végzős tanulója távolabbi céljait is elém tárta.

– A közszolgálati egyetem után a jogi karon szeretnék továbbtanulni. Mivel már évekkel ezelőtt is a külszolgálati feladatok tetszettek legjobban, ezért jelentkeztem a gimnázium nyelvi tagozatára, ahol angolt és franciát tanultam. A franciát azért választottam, mert az nagyon fontos az Európai Unióban.

– Úgy látom, nagy erőkkel készül az érettségire. Ez mit jelent a mindennapokban?

– A két felvételi tárgyammal foglalkozom a legtöbbet, vagyis a történelemmel és a magyarral. Történelemből emelt szintű érettségit teszek. Már tavaly kiválasztottam a fakultációt, azóta még keményebben készülök. Mivel a vizsgán atlaszt nem használhatunk, a helyszíneket is pontosan kell tudnunk, és ez nehéz feladat. Magyarból elolvastam a kötelezőket, most már csak az alapfogalmakat pontosítom, de a magyar érettségi inkább a kreativitást méri, az általános ismereteket kéri. A matematika nem erősségem, ezért különórákat is veszek. Vagyis minden területen próbálom a legtöbbet nyújtani. Szerencsére nagyon jó tanáraim vannak, szigorúak, és otthon is sokat tanulok. A két idegen nyelvből már megszereztem a középfokú nyelvvizsgát. Igaz, franciából teszek érettségit, ezért keményre fogtam a nyelvi ismeretek elsajátítását.

– Hogy érzi, felkészíti a diákokat az iskola a szóbelire?

– Igen. A magyartanár például már kilencediktől úgy feleltet, mint az érettségin: megadja a témát, kapunk rá annyi felkészülési időt, mint az érettségin, és átfogó, összeszedett feleletet vár. Sajnos történelemórán kevesebb lehetőségünk van felelésre, mert nagyon sok a tananyag. Az idegen nyelvi szóbelin nem tételek, hanem témakörök vannak megadva, azokra
készülünk.

– Nem izgul?

– De, mindannyian félünk. Az utóbbi időszak napi stressze nagyon kifáraszt, nem jut idő pihenésre, magánéletre. Már jó lesz, ha vége lesz. Azt érezzük, hogy a tanárok mellettünk állnak, ha jól felelünk, megdicsérnek. Nagyon jólesik azt hallani például, hogy ez maximális pontú felelés lenne. Nyugtatgatnak, simogatják a lelkünket, de sajnos nem nagyon használ, mivel nagy a tét.

 

A siker záloga a biztos tudás

Földesi Tamás a budapesti Bolyai János Műszaki Szakközépiskola 13. évfolyamos tanulója. Idén tavasszal az angol nyelvi előkészítős osztályban végez informatika tagozaton. A talpraesett fiatalembert arról kérdeztem, hogyan készül az érettségi vizsgákra.

– Keményen készül az érettségire?

– Fizikából emelt szintű vizsgát szeretnék tenni, ezért a tanórákon kívüli külön foglalkozásokra is járok. Egyébként is fizikából és matematikából tanulok legtöbbet, mert ezek lesznek a felvételi tárgyaim. A korábbi évek érettségi tesztsorait nyomtatom ki, vagy csak megkeresem ezeket a neten, és próbálok minél többet megoldani. A próbaérettségit nem szeretem, mert azok a feladatok nem olyanok, mint az igazi vizsgafeladatok. A függvénytáblázatot is sokat tanulmányozom, mert a vizsgán már pontosan tudni kell, mi hol található. A Műegyetem gépészmérnök karára készülök. Erről csak az utóbbi egy évben döntöttem, de szerencsére a Bolyai nagyon jól felkészített matematikából, talán kicsit kevésbé fizikából, de azt pótolom.

– Az emelt szintű fizika érettségin szóbeli vizsga is van. Ehhez más tudás vagy képesség szükségeltetik, mint az írásbelihez?

– Kidolgozzuk a tételeket, emellett egy kísérlet bemutatására is készülni kell. Szerencsére erre itt az iskolában van lehetőségünk, különböző eszközök is rendelkezésre állnak. Nemcsak a felvételire készülőknek adatik ez meg, a fizikaórákon mindenki láthatja, megtapasztalhatja a kísérleteket.

– Ahogy látom, nem tart a szóbelitől.

– Valóban, nem félek a szerepléstől. Korábban zenéltem, sok fellépésem volt. Tizenegy évig zongoráztam, klasszikus zeneiskolai előadásokon léptem fel, és gitározgatok is, de azt csak úgy hobbiból. Persze valamennyi izgalom azért van bennem az érettségi miatt, hisz ott több idegen tanár előtt kell megmutatkoznom. Egyébként a többi tantárgyból a sok felelés segít minket a felkészülésben. Történelemből például idén már csak a kidolgozott tételekből felelünk. Úgy gondolom, ha biztos az ember a tudásában, ha magabiztos, akkor nem kell izgulnia. El kell hinnie és hitetnie, hogy azt, amit tud, azt nagyon jól tudja.

– Az érettségi a közösségtől való elválást is jelenti. Jól érezte magát a Bólyaiban?

– Igen, a közösség nagyon nagy pozitívum volt, mindannyiunkat megráz az elválás, de úgy gondolom, nem fog szétszakadni a társaság.