Bábel tornyának meghódítása

Mindig is úgy gondoltam, nem kell nyelvzseninek lenni ahhoz, hogy egy biztos alaptudást sajátítsunk el az iskolában. A kétely azonban végig ott motoszkál bennünk: valószínűleg a legtöbbünknek volt már olyan élménye, hogy kezében térképpel, segélykérően megállítja egy turista, és bár a kérdésére tudtuk a választ, legbelül mégis elbizonytalanodunk: Jó volt a kiejtésem? Biztos, hogy a megfelelő segédigét alkalmaztam? Jól használtam a kötőmódot? Ennek leküzdésében nekem sokat segített Szentirmay Lyane tanárnő, aki sokféle módon igyekezett még érdekesebbé tenni az angol nyelvet: ha kellett, egy órát szánt az angol polgári forradalomra, vagy ha érezte rajtunk a fáradtságot, inkább skót táncot tanított nekünk.

Hiszen azzal, hogy nyelveket tanulunk, nemcsak szavakat biflázunk be, letakarva a szótárfüzet egyik oldalát, hanem – jobb esetben – megismerhetjük az adott ország kultúráját, nyelvhasználóinak életmódját, világlátását. Az általunk választott idegen nyelv elsajátításával és használatával egy gesztust is teszünk az ott élő emberek felé, amit ők a legkülönfélébb módon igyekeznek meghálálni – ezt édesanyám révén félig görögként számtalanszor tapasztaltam. Mindemellett bennünket is leírhatatlan büszkeséggel tölthet el, amikor Rómában, betérve egy kis kávézóba, olaszul kérhetjük a reggeli kapucsínónkat, netán keszekusza mutogatás nélkül beszélgethetünk külföldi barátunkkal.

Talán nem véletlen az sem, hogy egyre több munkaadót az érdekel, mennyire vagyunk bátor nyelvhasználók, mivel egy új nyelv megtanulásának képessége már eleve logikus gondolkodást feltételez, és ha magabiztosan használunk egy idegen nyelvet, nagyobb eséllyel leszünk munkánk során is nyitottabbak, kommunikatívabbak.

Aktuális lapszámunkból kiderül, mi számít a diákoknak az iskolában tanulandó nyelv kiválasztásakor, és mik a szülők elképzelései; a kettő – valljuk be – sokszor nem feltétlenül keresztezi egymást. Szakemberek mondják el, mik a munkaerőpiac igényei a nyelvtudás terén, hány éves korban érdemes elkezdeni a nyelvtanulást, és hogyan is állunk az idegen nyelvekkel mi, magyarok. Nyelvtanárok adnak tippeket ahhoz, milyen módszerekkel lehet elsajátítani akár egzotikusnak számító nyelveket, elegendő-e hozzá csak a szorgalom, a mindennapos tanulás.

Belépve az adventi várakozás időszakába, diákokat és pedagógusokat kérdeztünk arról, miként készülnek rá, hogyan ünneplik meg az osztályban a karácsonyt. Azonban az év utolsó hónapja más miatt is jeles: ilyenkor teszünk nagyra törő újévi fogadalmakat. Nekem talán az lesz az egyik, hogy megtanulok egy új nyelvet…