„Az óvónő személye a legfontosabb”

Szülők az óvodaválasztásról

A jó megközelíthetőség, az óvónő személye, az intézmény pedagógiai programja a legfontosabb az óvodaválasztáskor a négy gyermeket nevelő Wortmann-szülők szerint. Ádám cégvezető, felesége, Orsolya pedig főállású anya. Legkisebb gyermekük, Palkó most hároméves, szeptembertől kezdi meg az óvodát a Fejér megyei Etyeken.

– Mi számít a leginkább az óvodaválasztáskor?

Wortmann Ádám: – Talán a megközelíthetőség a legfontosabb, ideális esetben az óvodáig kényelmesen el lehet jutni gyalog is.

Wortmann Orsolya: – Nagyobbik fiunkkal még Budapesten jártunk oviba, nagyon fontos volt, hogy gyalog, vagy ha siettünk, busszal, néhány megállónyi utazással eljussunk odáig.

Ádám: – Természetesen sokat számít a pedagógiai program, a nevelési koncepció is, de talán még ennél is fontosabb, hogy milyenek óvónők, akik a mi csoportunkat vezetik. A tárgyi feltételek csak ezután következnek.

Orsolya: – Amikor végigjártam az óvodákat, igyekeztem minél intuitívabban megközelíteni az intézményt: belehelyezkedtem a gyermekem nézőpontjába, elképzeltem, hogy érezheti magát az adott helyen. Nem vagyunk hívei a versenyistállóknak. Nem szerencsés, ha túl sok program, ha kis felnőtteket nevelnek a gyerekekből. Ennél sokkal többet jelent, hogy a gyerekek elmerülhessenek a játékokba, számukra ilyenkor még mást jelent a tér és az idő fogalma, hosszú percekig néznek egy-egy bogarat, ízlelgetik a szavakat, a dallamokat.

- Mi a véleményük arról, hogy jövőre hároméves kortól lesz az óvoda?

Tapasztalatunk szerint a gyerekek ebben az életkorban valóban éretté válnak az óvodára, igaz, ez gyermekenként eltérő lehet. Úgy gondoljuk, hogy a szociális szempontból hátrányos helyzetű gyerekeknél rendkívül hasznos lehet ez az intézkedés, elsősorban a társadalomba való beilleszkedés, a szabályok megtanulása, a higiéniai ismeretek miatt.

Orsolya: – Mindazonáltal azoknak a családoknak, amelyek kifejezetten szeretnék otthon nevelni a gyereküket, és ehhez biztosítják is a megfelelő feltételeket, a szeretetteljes légkört, véleményem szerint meg kellene hagyni a jogot erre.

– Ezek a feltételek Önöknél is rendelkezésre állnak. Akkor miért adják be Palkót az oviba már az idén, amikor még nem is kötelező?

Orsolya: – Elsősorban azért, hogy legyen társasága, hiszen napközben csak velem van itthon, ráadásul nagy a generációs különbség közte és a testvérei között. Játszópartnerekre van szüksége, egy kortárs csoportra, amelynek a szabályait megtanulja, ahol nem ő a legkisebb. Ebben mind sokat segít az óvoda. Ugyan sokan viszik a gyereküket máshová, mi itt, a lakóhelyünkön, Etyeken íratjuk be őt az óvodába, amellyel teljes mértékben elégedettek vagyunk.