Olvasási idő: 
12 perc

A valóságban is vannak nyomozók, nem csak a tévében

Közlekedési bűnügyek, kábítószerkereskedelem, gyilkosság nem csak a filmekben van, és nem csak az Egyesült Államokban. Ilyen esetek Magyarországon is történhetnek, és sajnos történnek is. Az országban számos nyomozó dolgozik folyamatosan az ilyen típusú bűnügyek megoldásán. De ki lehet nyomozó és milyen végzettség kell hozzá? Fülöpné Dr. Csákó Ibolyával, az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályának rendőr alezredesével, kiemelt főreferensével beszélgettünk arról, hogyan lehet valaki nyomozó és arról, ez a munka milyen szépségekkel és nehézségekkel jár.

Már gyermekkorában megfogalmazódott Önben, hogy nyomozó lesz?

Egyáltalán nem, habár annak idején édesapám gyakran mondta, amikor a Jogi esetek című műsort nézte a tévében, hogy szívesen látna engem is rendőrként a képernyőn. A műsorban ugyanis szerepelt egy egyenruhás hölgy, aki az aktuális híreket mondta be. Az én fejemben nem fordult meg akkoriban, hogy rendőr legyek, mert orvosi pályára készültem, és végül gyógyszerész lettem. Nálam fordítva volt, mint másoknál: előbb továbbtanultam, utána lettem rendőr.

Hogyan lesz valakiből rendőr, és milyen utat kell bejárnia annak, aki nyomozó szeretne lenni?

Miután gyógyszerész lettem, kórházban dolgoztam kórházi gyógyszerészként. A férjem rendőrorvos volt, és ő mondta, hogy keresnek a rendőrséghez egy gyógyszerész végzettségű személyt. Jelentkeztem a munkára, így kerültem a rendőrséghez. Mivel akkoriban még nem volt rendőri végzettségem, el kellett végeznem egy átképzőt. Sokan kerülnek úgy a rendőrséghez, mint én, hogy már van egy elővégzettségük, például sok pedagógus is van a rendőrök között. Nekik is ugyanezt az utat kell bejárniuk.

Ha valaki rendőrnek készül már fiatalon, akkor vagy rendészeti szakközépiskolát végez, ami után tiszthelyettes, majd rendőr lesz, vagy elmegy rendőrtiszti egyetemre, azaz a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre (NKE), amit ha elvégez, rögtön rendőrtiszt lesz. Nyomozó a bűnügyi szakterületen belül lehet valaki, valamint a közlekedési szakemberek között is vannak nyomozók, mert a közlekedési bűncselekmények nyomozása az ő feladatuk.

Milyen alapfeladatok szerepelnek egy nyomozó munkaköri leírásában?

A nyomozó feladata nagyon sokrétű. Ha van egy kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény, általában egy személynek van egy teljes nyomozása, tehát az ügy az ő neve alatt fut. Ebben a folyamatban feladata, hogy az elkövetőket, a gyanúsítottakat kihallgassa, a tanúkat meghallgassa, adatokat gyűjtsön és kimenjen a helyszínre. Ezek a feladatok egyébként minden nyomozásban megvannak, nem csak a kábítószeres ügyekben. Ha az ügy kapcsán szemlét kell lefolytatni, bizonyítékokat kell összegyűjteni, ezekben a feladatokban közösen, több ember dolgozik együtt. A nyomozás jellemzően csapatmunka.

A Robotzsaru – a rendőrség ügyviteli rendszere – a „másik rendőr” a nyomozó mellett, mert minden egyes lépést, amit a rendőr a nyomozás során elvégez, azt a Robotzsaruban rögzíti. Erre nagyon komoly szabályok vannak, mert védenünk kell az állampolgárok személyes adatait, jogait, amiben segít a rendszer: vannak benne előkészített adatlapok, amelyeket ki kell tölteni, valamint korábbi adatok is. De elemzést is végez az ügyben felmerülő összefüggéssekkel kapcsolatban. A nyomozók nem mindig vannak „a terepen”, sokszor készenlétben állnak az irodában, és ha jön egy ügy, akkor kimennek a helyszínre. Mivel nagyon szigorú szabályok vannak az ügymeneti eljárásra, folyamatos a kapcsolattartás az ügyészséggel és az állampolgárokkal is.

Mivel foglalkozik jelenleg, mi a szakterülete? Nyomozóként vannak beosztottjai is?

Nincsenek beosztottjaim. Az Országos Rendőr-főkapitányságon (ORFK), a Bűnügyi Osztályon belül dolgozom, a szakterületem a kábítószerügyek és a gyógyszerhamisítás. Más kollégáim az emberkereskedelemmel, a rendkívüli halálesetekkel foglalkoznak, gyakorlatilag az összes cselekvési fajtát lefedjük az osztályon. Ugyanígy van vármegyeszinten és a helyi rendőrkapitányságoknál is.

Az ORFK-n a feladatunk úgynevezett szakirányítói feladat, egyrészt, hogy útmutatást adjunk a területi és helyi szervek számára, illetve esetlegesen koordináljunk az eljáró szervek között, hogy ne legyenek párhuzamos nyomozások, másrészt, a tapasztalatainkat is meg tudjuk osztani a vármegyei kollégákkal, hiszen az ORFK-nál országosan több fajta problémával találkozunk, és azokra kell megtalálnunk a megfelelő választ.

Milyen rendfokozatok vannak a rendőrségnél, és ezek milyen típusú munkát jelentenek a hétköznapokban?

Ahogy már említettem, vannak tiszthelyettesi és tiszti rendfokozatok. Tiszthelyettesi rendfokozatnál az előmenetel: őrmester, törzsőrmester, főtörzsőrmester, majd a későbbiekben – amikor az adott ember tapasztaltabb lesz, lehet – zászlós, törzszászlós, főtörzsszászlós. A tiszti rendfokozat előmenetele a hadnagy, főhadnagy, százados, majd ezt követi egy főtiszti rendfokozat, amikor őrnagy, alezredes, ezredes lesz valaki, majd a dandártábornok, vezérőrnagy és az altábornagy. Altábornagy egy van a rendőrségnél, ő az országos főkapitány, akinek a helyettesei – a bűnügyi, a rendészeti, a műveleti, a gazdasági és a személyügyi helyettesek, akik vezérőrnagyi rendfokozattal rendelkeznek. A vármegyei rendőrfőkapitányoknak általában dandártábori rendfokozata van, csak néhányan ezredesek.

Milyen pszichés kihívásokra kell felkészülnie annak, aki a rendőri munka ezen ágát választja?

Ahhoz, hogy valaki rendőrré váljon, előtte pszichológiai, fizikai és egyéb egészségügyi feltételeknek kell megfelelnie. Nagyon sokan jelentkeznek rendőrnek, de sokan a szigorú pszichológiai vagy a fizikai teszten megbuknak. Ez a pszichológiai vizsgálat egyébként kétévente kötelező. Az egészségügyi vizsgálatra évente el kell mennünk, valamint fizikai felmérést is készítenek rólunk minden évben. Tehát sok feltételnek kell megfelelnünk akkor is, ha már rendőrök vagyunk, azért, hogy azok maradhassunk.

Pszichés vonatkozásban azt szoktuk mondani, hogy mindenre fel kell készülni, mert olyan élethelyzetekkel találkozunk a kábítószerügyek kapcsán, amelyek számomra is megdöbbentőek. Például egy 13 éves kislány kábítószert fogyasztott. Mentőhelikopter szállította kórházba, ahol kétszer kellett újraéleszteni. Végül életben maradt. Másnap a kollégáim meghallgatták a kislányt, aki azt mondta, hogy ez nem volt olyan nagy dolog, és újra ki fogja próbálni. Anyaként ezt hallani és látni nem egyszerű feladat számomra sem.

Ugyanúgy borzasztó dolog, amikor egy emberölés helyszínén vannak a kollégák, ahol egy apa megölte a két lányát, és akkor ott az adott helyzetre reagálva kell a kollégáknak gyorsan és logikusan lépni, összegyűjteni minden információt és minél gyorsabban megtalálni az elkövetőt. Ez pszichésen és fizikailag is nagy kihívást jelent, mert amikor egy ilyen esetet kapunk, akkor napokon át megyünk és keressük az elkövetőt, illesztjük egymáshoz az ügy darabjait. Ilyenkor csapatmunka van, nem csak egy nyomozó dolgozik az ügyön, a csapat minden tagjának megvan a maga feladata, mert így lehet gyorsan megoldani egy ilyen ügyet. Van, aki a papírmunkát készíti elő, van, aki a szomszédokat kérdezi meg, van, aki a nyomokat rögzíti, van, aki a Robotzsaruban az előzményeket keresi, tehát mindenkinek megvan a feladata, és addig, amíg nem oldódik meg az ügy, addig csak arra fókuszálunk, csak azzal foglalkozunk. Persze van 1-2 órás pihenés is, de valójában ilyenkor pihenni sem könnyű, mert folyamatosan gondolkodunk és a megoldást keressük.

A felvételizők esetében sokszor problémát jelent a fizikai alkalmasság hiányossága. Ön mint tapasztalt rendőr, mesélne arról, hogy milyen helyzetekben fontos, hogy a rendőrnek legyen fizikai állóképessége? Mennyire szükségszerű az egészséges életmód a szakmájában?

A rendőri szakmában a fizikai állóképesség nemcsak, hogy szükséges, hanem elvárt is. Amint már említettem, vannak fizikai felmérések, melyeknél a feladatokat életkortól függően határozzák meg. Meghatározott az is, hogy az én életkorommal mennyit kell tudnom futni vagy biciklizni. A testedzést egyébként a rendőrség lehetővé teszi számunkra, ha a munkánk megengedi, akkor lehetőségünk van munkaidőben hetente két órát sportolni.

Mennyire dolgozik kötött munkaidőben egy nyo­mozó?

Meghatározott, hogy hetente mennyit kell dolgozni, ezenkívül nálunk is van túlmunka, és az is meghatározott, hogy ez heti szinten mennyi lehet. Az biztos, hogy a nyomozói munka nem egy nyolcórás, hivatali munkaidő, mert amikor „helyzet van”, akkor menni kell. Olyankor napokon keresztül néhány óra alvással dolgozunk. Aki hivatali időben szeretne dolgozni, az ne ezt a szakmát válassza, bár a rendőrségen belül is van a vizsgálói terület, ahol jobban lehet előre tervezni; de a nyomozói munkánál ez nincs így.

Kihívást jelent egy nyomozónak, hogy a nap végén letegye a munkát, és élete más területeire összpontosítson?

Ennél a munkakörnél nagyon fontos a családi háttér, hogy stabil pontként ott legyen a nyomozó családja. Pszichésen letenni a feladatot nagyon nehéz, de ez a nehézség szerintem más munkáknál is jelen van, például az orvosoknál. De úgy hiszem, hogyha valaki hivatásául választja ezt a munkát, az előbb vagy utóbb meg fogja találni a középutat. A nyomozói szakma hivatás, és csak az egyensúly megtalálásával lehet egy életen át csinálni.

Melyek a szakma szépségei és nehézségei?

Én csak a szépséget látom ebben a munkában, mondjuk szerencsés is vagyok, mert jók a kollégáim, jó főnökeim vannak, speciális a szakterületem, tehát én élvezem, amit csinálok. Mindenkinek meg kell találnia azt a munkát, amit szeret Amikor civilként bekerültem a rendőrségre, azt mondta nekem egy akkori, már több évtizede a pályán lévő munkatársam, hogy ha öt éven belül nem megyek el erről a pályáról, akkor magával fog ragadni, és tényleg ez történt. Jövőre lesz harminc éve, hogy rendőr vagyok, és olyan ember vagyok, aki mindenben a jót keresi. Egy negatív beállítottságú ember már nehezebben fogja megtalálni az örömöt a munkájában.

A rendőrökre nagy szükség van, sokat tudunk segíteni az embereknek. Nagyon sokféle emberrel találkozunk, nemcsak a nyomozók, hanem a közterületen járőröző kollégák is, és az is a dolgunk, hogy segítsünk másoknak. Ez a szakma szépsége, hogy segíteni tudunk az embereknek. Persze, mint minden foglalkozásnál, itt is vannak nehézségek, de a rendőri szakmában az az igazi szépség és erő, hogy az embereket segítjük.