Olvasási idő: 
8 perc

A fény ünnepének ízei: a svéd lussekatter és glögg

A világnapok, nemzeti és nemzetiségi ünnepek számontartása kulcsszerepet játszik a társadalmi hídépítésben, az egymás mellett élő, akár egymásnak otthont adó népek és kultúrák találkozásában. Hazai Ízek című rovatunk sajátos ízein keresztül mutatja be az egyes szomszédos népek, velünk élő nemzetiségek, valamint azon országok kultúráját és hagyományait, ahol elszármazott honfitársaink élnek nagy lélekszámban. Ezúttal a svéd konyha kerül terítékre.

December hónap valamennyiünk számára egyet jelent az adventi várakozással, az ünnepi előkészületek sodrásában azonban könnyen megfeledkezünk az olyan kisebb decemberi ünnepekről, mint a Luca-nap, amely szintén számos európai nép kultúrájának részét képezi és gazdag hagyományaival jelentős értéket képvisel. Noha december 13-án egy szicíliai szent, Siracusai Szent Lúcia (Kr. u. 283–304) vértanúhalálára emlékezünk, az ünnepi tradíció mégis inkább az északi, skandináv népeknél eresztett gyökeret. Ennek oka talán a szent nevében keresendő: a Lúcia vagy Luca név a latin „lux”, vagyis fény szóból eredeztethető, így a hitéért és tisztaságáért vértanúságot szenvedő szent tiszteletének egészen más, mélyebb és gazdagabb jelentése van egy hosszú és sötét telekhez szokott nép számára, mint bárhol máshol Európában. E jeles napot Lúcia nevének eredetén túl az ünnep ideje is a fényhez köti: a Gergely-naptár bevezetése előtt ugyanis (eltérően a mai téli napfordulótól, ami december 21-re, esetenként 22-re esik), december 13-át tartották az év legrövidebb és egyben legsötétebb napjának.

Külön érdekesség, hogy Svédországban a fény ünnepe Alfred Nobel, a dinamit feltalálójának és a Nobel-díj megalapítójának Luca-naphoz közel eső halála (1896. de­cem­ber 10.) miatt a tudományok ünneplésével is szorosan egybefonódott, aminek nyomai a mai napig megtalálhatók a Nobel-díj-átadók ceremóniájában: hagyományosan minden év december 13-án, a Nobel-hét zárónapjának reggelén fehér ruhába öltözött, gyertyakoronás hölgykoszorú köszönti a friss Nobel-díjasokat. Mondhatnánk, a svédek egyszerre ünneplik ekkor a tisztaság, a Nap és az ész fényének győzelmét a sötétség erői felett. A svédek e jeles ünnepe szűkebb, családi és tágabb, közösségi rituálékból is áll. A jeles nap reggelén a család legidősebb lánygyermeke már kora reggel felkel, hogy szép fehér, lepelszerű viseletét magára öltve, fenyőfélékből font, gyertyákkal díszített koszorújában egy tradicionális, ünnepi sáfrányos süteménnyel, lussekatterrel (másik nevén lussebullarral) kínálja családját.

A svéd egyház egyik legfontosabb ünnepén az egyes hitközösségek ugyanakkor saját Lucát is választanak, aki a vértanúról emlékező ünnepi misét követően fehér lepelben, hét égő gyertyával díszített koszorúval a fején vonul végig a templom főhajóján, az őt követő, szintén fehérben tündöklő, gyertyát szorongató gyermekkórus kíséretében. E nemes szerepet az egyes közösségek általában tanulmányi eredményhez kötik, így a meghitt ceremónia során nem csupán a mindenkori Luca báját és énektudását, hanem tanulmányi sikereit is elismerik. Noha a svéd ünnepi hagyomány sokban eltér a hazai Luca-napi népszokásoktól, kevés olyan jeles napunk van, amelyhez annyi hiedelem kapcsolódna, mint december 13-ához. Luca napját hazánkban is olyan különleges napnak tartják, amikor jó és rossz, fény és sötétség harca kézzelfoghatóbb, mint bármikor máskor az év során.

Mindazonáltal nem csupán különleges Luca-napi süteménye, de sajátos ünnepi itala is van a svédeknek. Rumpuncsra hajazó forralt boruk, a glögg illatos aromáival, fűszeres ízével és az itthon megszokott vásári puncsoknál valamivel magasabb alkoholtartalmával közkedvelt társa a sötét és hideg éjszakák ellen oltalmat keresőknek. A glögg szó maga meleget vagy forrót jelent, és az ital nemcsak alkoholtartalmában, hanem ízeiben is eltér a klasszikus forralt bortól. Noha temérdek változata létezik, hagyományosan vörösborból készül, és valamilyen égetett szesszel, pálinkával, vodkával vagy brandyvel gazdagítják. A klasszikus forralt borból is ismert szegfűszegen, fahéjon és narancson túl kardamommal, gyömbérrel, hámozott mandulával és mazsolával, esetenként vörös áfonyával bolondítják meg. Jóllehet a tradicionális, sáfrányos lussekatter aranybarna színével és gazdag ízével már önmagában is fényes ékessége a skandináv adventi időszaknak, ám e különleges forró punccsal, a glöggel válik igazán teljes, ünnepi kompozícióvá.

Hozzávalók 32 darab svéd lussekatter elkészítéséhez:

- 1 g sáfrány;
- 5 g (egy teáskanál) porcukor;
- 50 g friss élesztő vagy 14 g száraz élesztő;
- 5 dl tej;
- 180 g porcukor;
- 5 g só;
- 200 g lágy vaj;
- 840–900 g univerzális liszt;
- legvégül a tetejére egy szép tojás és egy kevés aszalt vörös áfonya-, vagy mazsolaszem.

Finoman törjük össze a vörös sáfrányt a porcukorral. Ha már kézmelegre langyosítottuk a tejet, adjuk hozzá a sáfrányos cukrot. Ezek után morzsoljuk az élesztőt egy mély tálba, és öntsük hozzá a langyos tejes egyveleget. Adjuk hozzá a maradék cukrot, a sót, a konyhapulton időközben kenhetőre olvadt vajat és a lisztet. A tésztát alaposan dolgozzuk össze, és ha már sikerült egyenletesre gyúrnunk, fedjük le egy konyharuhával, és hagyjuk fél órát pihenni. Miután a duplájára kelt, óvatosan gyúrjuk át, és osszuk 32 egyenlő részre. Minden darabot nyújtsunk ki, és igazgassunk egy sütőpapírral bélelt tepsin a lussekatterre jellemző nyolcas vagy kunkori S-alakba. Ha ezzel végeztünk, még egy fél órát hagyjuk pihenni tésztánkat, és még mielőtt a 220 fokra előmelegített sütő gondjaira bíznánk a kis nyolcasainkat, csinosítsuk tojáskenettel és hintsük meg őket áfonyával vagy mazsolával. A 220 fokon 7–8 perc alatt aranybarnára sült lussekattereket konyharuha alatt, rácsra téve hagyjuk fogyasztás előtt kihűlni.

Hozzávalók 2 l ünnepi glögghöz:

- két palack jó minőségű vörösbor;
- 2-3 dl pálinka, vodka vagy brandy;
- 2 db egész fahéj;
- 12 szem szegfűszeg;
- 1 evőkanál zöld kardamommag;
- 10 g csupaszított mandula;
- 3 db mandarin vagy 2 kisebb narancs héja;
- 2 evőkanál reszelt/szárított gyömbér;
- 20 g mazsola;
- 20 g barnacukor.

A fűszereket, az aszalványokat, a héjat és a cukrot szórjuk egy zárható edénybe, és öntsük fel a szívünknek kedves égetett szesszel, majd hagyjuk őket egy éjszakára ázni. Másnap óvatos lángon melegítsük fel a vörösbort, és keverjük hozzá szeszes-fűszeres keverékünket. Ha már elég forrónak ítéljük italunkat, füles bögrébe merve, pár szem csupasz mandulával, mazsolával, esetleg vörös áfonyával díszítve kínáljuk melegedni vágyó szeretteinknek.

Források: