Author

+1 szendvics

Diákok és önkéntesek a rászorulókért

A Bike Maffia Egyesület egy civilszervezet, amelyet fiatal kerékpárosok hoztak létre néhány évvel ezelőtt, hogy innovatív módon végezzenek közvetlen és hatékony segítő munkát. A szervezet alaptevékenysége az adománygyűjtés és az adományok kiszállítása a szociálisan rászorulóknak. A megvalósítás a szociális munka elemeit ötvözi az önkéntességgel, az adományozással és a kerékpározással.

A Budapest Bike Maffia 2016 áprilisától indította el a +1 szendvics programot, amelynek célja, hogy középiskolákban tanuló diákokkal közösen segítsék az utcán élő hajléktalan embereket, illetve azon átmeneti, nappali vagy éjjeli szállók munkáját, amelyek étkezést nem tudnak biztosítani a náluk tartózkodóknak. Középtávú céljuk ezenfelül a fiatalok érzékenyítése, az iskolákkal való folyamatos kapcsolattartás és az önkéntesség népszerűsítése. Hosszú távon azt is tervezik, hogy a +1 szendvics akcióban aktívan részt vállaló intézményekkel közös élménynapokat szervezve összehozzák, segítő közösséggé kovácsolják a programhoz csatlakozó iskolákat.

Az alapötlet az volt, hogy a programban részt vevő iskolák kiválasztanak egy napot hétfőtől péntekig, amikor a diákjaik a szokásos tízóraijukon kívül adománynak szánt élelmiszert is hoznak magukkal. Öt iskola segítségével minden hétköznapra jut élelem, amit a BBM önkéntesei elszállítanak a megfelelő helyekre. Az elgondolás jelentős visszhangra talált a budapesti iskolákban, így hamarosan minden napra több iskola is jutott.

Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium 2016 tavaszán az elsők között csatlakozott a programhoz. Az iskolába járó diákok és pedagógusok a kijelölt napon még otthon beteszik a táskájukba az adománynak szánt „plusz egy szendvicset”. Az iskola évkönyvében megjelent beszámoló szerint mindez a szülőknek – akik egyébként is készítenek tízórait a gyermeküknek – nem okoz jelentős megterhelést. A plusz egy szendvicset (vagy éppen gyümölcsöt, édességet, tartós élelmiszert) az iskolába beérő gyerekek az aulában erre a célra kitett dobozokba tehetik. Az összegyűlt adományokat a Budapest Bike Maffia önkéntes futárai viszik el az intézményből a délelőtt folyamán, és még aznap ebédidőig el is juttatják különböző budapesti hajléktalanszállókra vagy ételosztó helyekre. A Radnótiban az utóbbi időben már csak havonta szerveznek „+1 szendvics-napot”, aminek kettős oka van. Egyrészt a ritkábban megszervezett eseményre nagyobb figyelemmel és odaadással készülnek a diákok, mint ha heti rutinná válik az adományozás, másrészt pedig szerencsére olyan nagy számban kapcsolódtak be más iskolák is a programba, hogy immár a hét minden napjára több intézményi felelős jut. Mindenki egyetért abban, hogy a gyerekeket minél nagyobb körben érdemes már első osztályos koruktól kezdve az önkéntességre és a másokon segítés lehetőségének megtalálására nevelni.