Új Köznevelés

Felhívás

Az Új Köznevelés átmenetileg az eddig megszokott, nyomtatott változatban nem jelenik meg, azonban a folyóirat korábbi lapszámait, cikkeit továbbra is megtalálhatják oldalunkon, illetve azok papíralapon is (a 2018/1-2. lapszámig bezárólag) megvásárolhatóak. Ezen megrendeléseiket a kozneveles@oh.gov.hu e-mail címen adhatják le.

Amennyiben szeretné, ha írása megjelenne lapunkban vagy hirdetni szeretne, keressen minket a kozneveles@oh.gov.hu e-mail címen.

Jó böngészést, olvasást és kellemes időtöltést kívánunk mindnyájuknak!

Az Új Köznevelés szerkesztősége

Címoldalon

Címoldalon

Author
Egyre népszerűbbek a vándortáborok

Bár a koronavírus-járvány lecsengőben van, az otthonaikba zárkózó, közösségi kapcsolataikat a virtuális térbe helyező gyerekeket nem könnyű kimozdítani komfortos környezetükből. Az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a vándortáborozás újraindításával mégis erre tett kísérletet. Az eddigi tapasztalatok pedig őt igazolják. Révész Máriuszt a szerteágazó lehetőségekről, tapasztalatokról és kedvezményekről is kérdeztük.

Legfrissebb számunk

Legfrissebb számunk

Előző számunk

Előző számunk

Oktatás-nevelés

Oktatás-nevelés

Interjú Molnár Anettel, a PPKE BTK Fejlődés- és Klinikai Gyermeklélektan Tanszék oktatójával

Az iskolai tanév – a diákok és talán a tanárok által is – leginkább várt időszaka a nyári szünet. Különösképp igaz lehet ez az idei tanév esetében, hisz a járvány elleni védekezés mindenkitől megnövekedett energiabefektetést igényelt. Milyen egy ideális nyári szünet a család tagjai, vagy egy pedagógus számára? Mennyi energiát érdemes a tanévre történő készüléssel lekötni? Kérdéseinkre a Pázmány Péter Katolikus Egyetem pszichológus oktatója kereste a választ.

A hónap témája

A hónap témája

Interjú Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkárral

A tavaszi járvány alatt digitális, nyáron pedig napközis Erzsébet-táborokban vehetnek részt a magyar kisiskolások. A program céljairól, a jövőre megújuló zánkai, fonyódligeti és ivói táborhelyszínekről Novák Katalin államtitkárt kérdeztük.

Author

A gyerekek számára a nyár a legizgalmasabb, legtöbb kalandot jelentő időszak, miközben szüleik számára nem kis kihívás az ezekhez szükséges körülmények biztosítása. A választás korántsem egyszerű, ezért a táborozási lehetőségek részleteiről, árakról és helyszínekről is kértük Tóth Béla, a Táborfigyelő.hu portál vezetőjének véleményét.

Interjú Hegyi Armanddal, a Magyar Cserkészszövetség országos vezetőtisztjével

Magyarországon hozzávetőlegesen tizenháromezer fiatal tevékenykedik cserkészként, több mint kétszáz csapatban. A nagy hagyományokkal rendelkező ifjúságnevelő mozgalom tevékenységének meghatározó eleme a táborozás és a túrázás. A tavaszi nehézségekről és a nyár adta lehetőségekről Hegyi Armand országos vezetőtiszt számolt be lapunknak.

Author

Állandó felügyeletet, különböző társasjátékokat és a szülőket is bevonni képes szabadidős lehetőségeket kínál a Máltai Játszótér Program. A biztonság és a nyitottság itt jól megfér egymás mellett. Az egyik helyszínen Folmeg Balázzsal, a „Játszva megelőzni!” Játszótér Program budapesti vezetőjével beszélgettünk célokról, igényekről és arról is, hogy miért terem a játszótéren paradicsom.

Beköszöntő

Beköszöntő

Személyvonat indul az ötös vágányról, a vonat Székesfehérvár, Balatonalmádi, Balatonfüred, Aszófő, Örvényes, Balatonudvari, Fövenyes, Balatonakali-Dörgicse, Zánkafürdő, Zánka-Köveskál és Balatonszepezd állomásokon áll meg. A vágány mellett kérjük, vigyázzanak!

Minden évben számomra ezek a szavak jelentették a nyár kezdetét, a várva várt szepezdi tábort. Egy hely a Balaton partján, ahol

Aktuális

Aktuális

Az elmúlt időszakról, a tankönyvek átdolgozásáról, a digitális fejlesztésekről, illetve a jövőben várható feladatokról Sipos Imrével, az Oktatási Hivatal tartalomfejlesztési és tankönyvkiadási elnökhelyettesével beszélgettünk.

Magyarországon az oktatást a 2020. szeptember 1-jétől minden tanuló számára ingyenes tankönyvellátás támogatja. A tankönyvek, munkafüzetek tartalmát a Nemzeti alaptanterv és a kerettantervek határozzák meg, így mivel az év elején ezek módosítására került sor, az elmúlt hónapokban az Oktatási Hivatal frissítette a tankönyvkínálatot.

Az Oktatási Hivatal a tankonyvkatalogus.hu oldalon

Válogatás az OPKM kincseiből

Éppen száz esztendeje, hogy a franciaországi Versailles-ban, a Trianon palotában a magyar békedelegáció és az első világháborúban győztes szövetséges hatalmak képviselői aláírták a békeszerződést, aminek következtében a Magyar Királyság területe 282.000 km2‑ről 93.000 km2‑re zsugorodott, lakóinak száma 18,2 millióról közel 8 millióra csökkent. Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum a 

Rólunk

Új Köznevelés

Főszerkesztő:
Indri Dániel Janisz

Szerkesztők:
Ambrus Balázs, Dallman Kristóf

Megrendelés/hirdetés:
E-mail: kozneveles@oh.gov.hu

Szerkesztőség:
1074 Budapest, Rákóczi út 70-72.,
E-mail: kozneveles@oh.gov.hu

Az Új Köznevelés lapszámait minden iskola egy példányban ingyenesen megkapja. További példányszámok, illetve egyéb megrendelés esetén egy lapszám ára 600 Ft. Kéziratokat nem őrzünk meg és nem küldünk vissza. Meg nem rendelt cikkekért nem áll módunkban honoráriumot fizetni.
Készül 5000 példányban.