Új Köznevelés

Következő számunk...

Tájékoztatjuk kedves olvasóinkat, hogy következő számunk (2023/3.) várhatóan március végén jelenik meg, melyet Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a költőnek szentelünk.

Az Új Köznevelés jelenleg kizárólag elektronikus kiadásban jelenik meg.

Amennyiben szeretné, ha írása megjelenne lapunkban vagy hirdetni szeretne, keressen minket a kozneveles@oh.gov.hu e-mail címen.

Jó böngészést, olvasást és kellemes időtöltést kívánunk mindnyájuknak!

Az Új Köznevelés szerkesztősége

Hírek az oktatás világából

Hírek az oktatás világából

Ajánljuk figyelmébe

Ajánljuk figyelmébe

Legfrissebb számunk

Legfrissebb számunk

Előző számunk

Előző számunk

Aktuális

Aktuális

Author

Az Oktatási Hivatal évről évre egyre több lehetőséget biztosít a köznevelésben részt vevők számára. Különböző feladatvégzéseivel, támogató szerepével az intézmények, a családok és a pedagógusok terhe alighanem csökkenni fog. 2022 szeptemberétől a köznevelési elnökhelyettesi pozíciót Urbán Ferenc Ábel tölti be, akivel a köznevelés jelenlegi helyzetéről és az Oktatási Hivatal szerepéről beszélgettünk.

Author
Interjú Setényi Jánossal, a Mathias Corvinus Collegium Tanuláskutató Intézetének igazgatójával

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Tanuláskutató Intézete élen jár abban, hogy a 21. századi globális oktatásügyi trendek elemzésével miként lehet a megszerzett tudást versenyképes megoldásokká alakítani. A szakemberrel az MCC küldetéséről, a hazai mérésekről és életpályájáról beszélgettünk.

A hónap témája

A hónap témája

Egy tankönyv csak akkor tekinthető késznek, ha a műszaki szerkesztő, a tördelő és a korrektor is elvégzi a feladatát. Erről a három munkakörről keveset hallani, pedig meghatározóak a tankönyvfejlesztés folyamatában. Hogy mivel is foglalkoznak pontosan, illetve mi a feladatuk az állami tankönyvfejlesztésben, arról ők maguk mesélnek.

Author

„A tankönyv is könyv legyen: érdekes és tanulságos szövegeket közlő, olvasásra szánt könyv” – írja Takács Etel (1921–1992) pedagógus, nyelvtankönyvíró. Nem olyan egyszerű azonban egy jó tankönyv fejlesztése és elkészítése. Miután pedig elkészül, még nem válik automatikusan tankönyvvé. Komoly procedúrán kell átesnie annak a kiadónak, amelyik könyvét tankönyvvé szeretné nyilváníttatni. A tankönyvi akkreditációról, a tankönyvvé nyilvánításról, valamint a tankötelezettségi kérelmek lebonyolításáról beszélgettünk Szikora Ágnessel, az Oktatási Hivatal Tanügyigazgatási és Köznevelési Hatósági Főosztály vezetőjével.

Author

Jó ideje határozza meg az életünket a digitalizáció, így természetesen az oktatásban sem elhanyagolható a digitális tananyagok fejlesztése és használata. Elengedhetetlenek azonban azok az ismeretek, hogy miként használjuk helyesen a digitális eszközöket, hogy valóban hatékony legyen a tanulás. Az Oktatási Hivatal (OH) Digitális Tananyagfejlesztési Osztályának osztályvezetőjét, Pintér Gergelyt kérdeztük a Nemzeti Köznevelési Portálról, az okostankönyvekről, valamint az Oktatási Hivatal digitális fejlesztéseiről.

Amikor a kezünkbe veszünk egy tankönyvet, gyorsan megállapítjuk, hogy jó, szép, tetszik vagy nem. Amit azonban többen nem tudunk, hogy ahhoz, hogy egy gyerekeknek tanulásra szánt könyv felhasználóbarát legyen, igazodjon az alaptantervhez és a jogszabályoknak is megfeleljen, sok munkacsoport folyamatos, összehangolt munkájára van szükség. Kamp Alfréddal, az Oktatási Hivatal Tankönyvkiadási Koordinációs Főosztályának vezetőjével beszélgettünk a tankönyvkiadás kihívásairól és soklépcsős folyamatáról.

Beköszöntő

Beköszöntő

Mindenki életében meghatározóak a tankönyvek. Mindannyian fel tudunk idézni egy-egy emléket, például az olykor éjszakába nyúló memoritertanulást vagy a kovalens kötések nehezen érthető világának megismerését. Egy biztos: a tankönyvek célja, hogy közvetítsék a tudást. Ugyanakkor még a legtökéletesebb tankönyv sem ér semmit a pedagógusok odaadó munkája nélkül.

Mostani lapszámunkkal az a 

Oktatás-nevelés

Oktatás-nevelés

Author

Hittel tanítani

Vermes Ágnes a Szent II. János Pál Pápa Iskolaközpont pedagógusa. Már pályája kezdetén érezte, hogy jó helyen van az egyházi fenntartású intézményben. Az egyházi és állami iskolák közötti különbségekről, illetve a hit- és erkölcstanoktatás közötti dilemmáról beszélgettünk „Ági nénivel”.

Szöveg: Vermes Nikolett

Ma Magyarországon a tehetségek gondozása jó úton halad. Már az általános iskolának is több lehetősége van arra, hogy azonosítsa a tehetségeket, majd segítse őket az útjukon, a mentortanárok feladata pedig ennek a folyamatnak a támogatása. Fontos lenne azonban az is, hogy a gyerekek mellett a pedagógusok is segítséget kapjanak. Szabó Gabriellával, a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola igazgatónőjével beszélgettünk az intézményükben zajló tehetséggondozásról és a mentortanárok szupervízión való részvételéről.

A hónap témája

A hónap témája

Egy tankönyv létrejötte vagy átdolgozása nem egyetlen ember feladata, hanem szakemberek közös együttműködése. Ahhoz, hogy egy munkacsoport jól működjön, olyan vezetőre van szükség, aki irányt mutat, szervez és irányít, de mindeközben emberi tulajdonságaival is a munkatársak érdekeit és a hivatását szolgálja. Kóródi Bencével, az Oktatási Hivatal Tananyagfejlesztési Főosztályának vezetőjével beszélgettünk csapata munkájáról, az elveiről és persze a tankönyvekről.

Rólunk

Új Köznevelés

Főszerkesztő:
Indri Dániel Janisz

Szerkesztők:
Karkó Ádám, Vágóné Ugró Szilvia

Megrendelés/hirdetés:
E-mail: kozneveles@oh.gov.hu

ISSN 2939-6050 (Online)
ISSN 2064-0625 (Nyomtatott) [megj.: 2013-2021]

Kiadja az Oktatási Hivatal Pedagógiai Kiadványok Osztálya.
Megjelenik havonta.
Kiadó székhelye: 1074 Budapest, Rákóczi út 70-72. 
E-mail: kozneveles@oh.gov.hu

Kéziratokat nem őrzünk meg és nem küldünk vissza. Meg nem rendelt cikkekért nem áll módunkban honoráriumot fizetni.