VAN CUKORBETEG BARÁTOD?

 

Magyarországon ma megközelítőleg 3500 tizenöt év alatti cukorbeteg gyerek él, és számuk egyre nő. A cukorbetegség vagy diabétesz a második leggyakoribb gyerekkori krónikus betegség, így sajnos a legtöbb közösségben van cukorbeteg gyerek.

TUDJ MEG TÖBBET!
Mi az a cukorbetegség?

Ha valaki cukorbeteg, akkor szervezete nem képes a vérben keringő cukrot, a vércukrot megfe­lelően hasznosítani. A vércukor az inzulin nevű anyag segítségével tud hasznosulni. Inzulinja a cukorbetegeknek nincsen, de minden nem cukorbetegnek van. A vércukor a testnek az üzemanyag, ebből nyerünk energiát játékra, mozgásra, gondolkodásra.  

Látszik-e valakin, ha cukorbeteg? Miben mások a cukorbetegek?
A megfelelően kezelt cukorbetegségnek nincsenek látható jelei és a cukorbeteg gyerekek semmiben nem különböznek a nem cukorbeteg gyerekektől, csak bizonyos dolgokra jobban kell ügyelniük. Vannak felnőtt cukorbetegek is.

Mire kell ügyelni, ha valaki cukorbeteg?
Leginkább arra, hogy a vércukor ne legyen sem túl alacsony, sem túl magas, mert olyankor rosszul érzi magát egy cukorbeteg, akár el is ájulhat.  
Ezért a cukorbetegek naponta többször ellenőrzik a vércukorszintjüket egy tenyérnyi kis készü­lékkel. Tollszerű, rugós, vékony kis tűvel először megbökik az ujjbegyüket, hogy apró vércsepp legyen, amiből a készülék egy pillantás alatt megmondja a vércukorszintet.
Aztán adnak maguknak inzulint. Egy másik tollszerű készülékkel vagy inzulinpumpával. A tollszerű adagoló olyan, mint egy töltőtoll, csak tinta helyett inzulin van benne, és a végén pedig nagyon vékony és rövid kis tű. 
Az inzulinpumpa pedig mobiltelefon méretű szerkezet, ami mindig rajta van a cukorbetegen.
Aztán figyelniük kell arra, hogy mit esznek. Például nem ehetnek cukros dolgokat, édességeket, cukorkát, csokit, és sok minden más ételből is csak meghatározott mennyiséget. Ez nagy önuralmat követel a cukorbeteg gyerekektől.

Mit tegyek, ha egy cukorbeteg barátom furcsán viselkedik?
Ha valaki cukorbeteg, előfordulhat, hogy a vércukra vagy túl magas, vagy túl alacsony lesz, és ilyenkor rosszul vagy furcsán érzi magát. Te is erőtlennek, furcsának érzed magad, ha nagyon éhes vagy és leesik a vércukorszinted.
A cukorbetegek annyiban különböznek, hogy könnyebben előfordulhat ugyanez a gyenge, kicsit furcsa érzés (pl. sok mozgásra, ugrándozásra), és ha a vércukorszintjük túl alacsony lesz, akár el is ájulhatnak. Ilyenkor egy kis cukor nagy segítség, mindent helyre lehet hozni gyorsan például egy pohár gyümölcslével, pár szem szőlőcukorral.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a cukorbetegség korai felis­merésével és megelőzésével foglalkozik 2005 óta. Sok prog­ramjuk van: nézd meg ezeket a www.egycseppfigyelem.hu oldalon, csatlakozz a Facebook­ oldalukhoz vagy olvasd a Cukkerberg blogot (www.cukkerberg.blog.hu). Az Alapít­vány ötlete nyomán született meg 2013­-ban a Szárnyak és paták című mesekönyv, amelynek egyik mellékszereplője, Glu, cukorbeteg kisfiú, de akit a betegsége semmiben nem fog vissza; ő egy igazi feltaláló és vagány hős, aki mindenféle kalandokba keveredik Finy Petra meséjében.