Útravaló játékok

Összeállította: Pásztor Csörgei Andrea


Illusztráció: Egri Mónika


Hosszabb úton jól jöhet néhány, eszközt nem igénylő társasjáték. Kedvcsinálónak összegyűjtöttünk egy csokorra valót, amiket akár ti is továbbfejleszthettek, variálhattok.

Történetmesélés
Valaki elindít egy történetet, pl.: „Volt egyszer egy kacsa…” És mindenkinek egy-egy mondatot hozzá kell tennie, míg kialakul egy teljes mese.

Történetmesélés variáció
Az előbbi játéknak egy változata, amikor egy személyről vagy dologról szövünk mesét. Pl. kiszemeljük az egyik járókelőt, és megpróbáljuk kitalálni, ki is ő, mi a foglalkozása, van-e családja, merre lakik stb. De ugyanígy elképzelhetjük, hogy egy-egy épületben, házban, kik laknak, hogyan élnek stb.

Pszt!
Erős koncentrációt igényel! Valaki elkezdi a számsort mondani, és mindenki sorban mondja a következő számot, de az a lényeg, hogy a 3-at tartalmazó vagy a 3-mal osztható számoknál nem szabad a számot 
kimondani, hanem azt kell mondani: Pszt! Tehát pl.: 1, 2, pszt!, 4, 5, pszt!, 7, 8, pszt!, 10, 11, pszt!, pszt!, 14, pszt!... és így tovább.
Kisebbeknek talán könnyebb, ha az 5 és annak többszörösei a „tiltott számok”. Ha már nagyon jól megy a játék, nehezíthetjük azzal, hogy minden Pszt! elhangzásánál megfordul a kör.

Ki lát meg először...?
A játékvezető felteszi a kérdést: Ki lát meg először… egy cicát, egy telefonfülkét, egy kék autót, egy kamiont vagy bármi egyebet. Aki először talál egyet az adott dologból, nyer.

Szópóker
Először megegyezünk egy kategóriában (állat, város, keresztnév stb.). Aztán egyikünk elkezdi mondani magában az ábécét, egy másik pedig egyszer csak azt mondja: STOP! A kezdőjátékos kimondja, hol tart, és ezzel a betűvel kell kitalálni neki egy szót az adott kategóriában. 
Példa: a kategória a női keresztnév, és a kezdőbetű A. A kezdőjátékos mondjuk, az Annára gondol, ezért hozzáteszi: N. A következő annyit már tud, hogy A-N-nel kezdődik a név, de lehet, hogy neki az Andrea jut eszébe, ezért azt mondja D, és így tovább. Ha megvan a szó, a soron következő azt mondja: Kész! 
Az eredeti szót nem kell feltétlenül elárulni, akkor sem, ha mást találunk ki helyette, és ha valakinek nincs ötlete újabb betűre, nyugodtan passzolhat.