Author

ÚT, UTAZÁS - témafeldolgozás magyarórán

Magyar nyelv és irodalom tantárgyhoz kapcsolódó feladatok a Mikkamakka 1-2. számának egyes cikkeihez (TÉMA: ÚT, UTAZÁS).

Gyűjtsd össze, hogy Mikkamakka milyen rokon értelmű szókapcsolatokat használ a „menj el!” kifejezésre! Keress további lehetőségeket a Szinonima szótárban! (Lázár Ervin: Maminti, a kicsi zöld tündér)

Maminti varázslattal mentette meg Dömdödömöt a kidőlt fa alól. Fogalmazd meg szóban/írásban, Te mire használnád a tündér zöld varázspálcáját! (Lázár Ervin: Maminti, a kicsi zöld tündér)

Írd le, hogy az öreg zajkereső boltjában milyen zörejek sorakoztak a fenyőpolcokon! Élményeid, emlékeid segítségével gyűjts össze számodra kellemes és kellemetlen hangokat, amelyeket szívesen dobozba zárnál! (Borbáth Péter: Ushguli)

A szöveg segítségével fejtsd meg, melyik eszközre gondoltam! (Így utaztak őseink)

  • Háton hordható rőzsehordó keret:
  • Gyékényből font tányér alakú lábbeli:
  • Két Y alakú husángból készített, deszkapántokkal összeerősített váz:
  • Vizenyős, sáros terepen való közlekedést segítő faláb /több féle elnevezést írj!/:
  • Mogyoró-, vagy somvesszővel befont egykerekű szállítóeszköz:
  • Gyékényponyvával fedett jármű:

Nézz utána, honnan származik a kocsi szó! (Így utaztak őseink)

Keresd meg a Magyar Értelmező Kéziszótárban a bocskor szó jelentését! Gyűjts mellé minél több rokon értelmű főnevet! (Így utaztak őseink)

Magyarázd meg a 19. oldal betűrejtvényének megfejtése után a kapott közmondás jelentését! Gyűjts még szólásokat, közmondásokat az utazással, közlekedéssel, szállítással kapcsolatban! (Így utaztak őseink)

Párban dolgozzatok! Készíts interjút társaddal az olvasás népszerűsítése témájában! Használd az újság 31. és 32. oldalán található kérdéseket is! (Olvasni jó!)

Készíts rövid könyvajánlót saját olvasmányélményed alapján! Ismertesd a legfontosabb tudnivalókat (író, cím, kiadó neve, kiadás éve), majd foglald össze röviden a tartalmat! Fogalmazd meg, hogy elsősorban kiknek és miért ajánlod a bemutatott művet! (Olvasni jó!; Könyvajánló; EPIC-Az első küldetés)

Engedd szabadjára a fantáziád, humorod! Folytasd Kollár Árpád versét saját sorokkal! „szeretem...” , „nem szeretem…” (Kollár Árpád versei)

Állítsd össze a biztonságos netezés szabálygyűjteményét! Felszólító mondatokat használj! (Az óvatosság legyen veled!)

Állítsd ábécésorrendbe az alábbi madárfajokat! „kékbegy, barázdabillegető, nádi rigó, függőcinege, erdei fülesbagoly, feketerigó, nádi poszáta” (Madarak az állomáson)

Állítsd megfelelő időrendi sorrendbe az elvégzendő kísérlet összekeveredett tevékenységeit! (Biztonságos lufirakéta)

Olvasd el Varga Katalin Gőgös Gúnár Gedeon című kötetében A hold ruhájáról szóló mesét, majd hasonlítsd össze A Nap és a Hold látogatása című albán népmesével! Mik a közös, és melyek az eltérő elemek a két változatban? (A Nap és a Hold látogatása)