Titkos napló saját kezűleg

Készíts saját könyvet! Elárulunk egy titkot, hogyan készíts titkos naplónak is használható minikönyvecskét! 

Amire szükséged lesz:

  • 2 db 8x8 cm (mintás, színes) karton
  • 3 db 15x15 cm egyszínű karton
  • olló, ragasztó, vonalzó, ceruza

    dekorációhoz:

  • matrica, színes papírok, filctollak…


Így készítsd el:

1. A mintás vagy színes kartonból mérj és vágj ki 2 db 8x8 cm méretű négyzetet. Ez lesz a könyvecske borítója. Majd az egyszínű kartonból mérj és vágj ki 3 db 15x15 cm méretű négyzetet. Ezekből készülnek majd a könyvecske belső oldalai. Pontosan mérj! Az ollóval bánj figyelmesen és óvatosan!

2. Ha készen vagy a vágással, jöhet a hajtogatás. A három egyforma lapocskát ugyanúgy kell meghajtanod. Tedd magad elé az asztalra az elsőt. Először hajtsd félbe függőleges irányba, majd nyisd ki. Hajts félbe vízszintes irányba is, nyisd ki. Végül hajtsd meg az egyik átlóját és nyisd ki. Jól élezd le mindegyik hajtást.
A másik két lapocskát is ugyanígy hajtsd meg. Amikor kész vagy a hajtással, illeszd össze a képen látható módon a négyzeteket. Ahol fedik egymást a lapok, ott kell összeragasztanod.3. Ezután az a lépés következik, amivel a könyved felveszi a végső formáját. A bal és jobb oldali lapocskán kell elvégezned a következő hajtást. Az átló mentén a felső és alsó sarkot nyomd befelé. A középső lapon szintén az átló mentén, de hátrafelé kell nyomnod a felső és alsó sarkokat. Figyeld az ábrákat, segítenek!

 

 

 

4. Szinte már kész is a könyvecske, utolsó lépésként a két borítónak kivágott négyzeteket kell ráragasztanod a külső részekre, előre és hátra. 

 

 

 

 

5. A belső részeket díszítheted matricákkal, színes lapokkal, saját rajzokkal. A könyv lapjait töltsd meg kedved szerinti tartalommal! Összeírhatod a kedvenc könyveid listáját vagy feljegyezheted a könyvcímeket, miket szeretnél elolvasni. Egy szép szalaggal átkötve akár el is ajándékozhatod szülinapra, névnapra.Összeállította: Németh Szilvia könyvtárostanár
Rókusi Általános Iskola, Szeged