Te is segíts a békáknak!

Békamentők

Ismét eljött a tavasz, és előbújtak telelőhelyeikről a békák. Többen közületek undorral mondjátok: pfúj, azok a nyálkás, ugráló állatok! Ne utálkozzatok, amíg meg nem ismertétek ezeket a hasznos, veszélyeztetett, védett kétéltűeket!

Igen, a békák kétéltűek, hasonlóan a gőtékhez és szalamandrákhoz, csak éppen nincsen farkuk. Bőrük pedig nedves, mirigyes, mert azon keresztül lélegeznek a tüdejükön kívül; ha kiszáradnak, elpusztulnak. És miért kétéltűek? Mert lárváik, az ebihalak a vizekben fejlődnek, és felnőttként térnek át a szárazföldi életre.

De miért is kell segíteni a békáknak? Hiszen több száz millió évvel az ember előtt jelentek meg a Földön, és sokáig megvoltak a segítségünk nélkül. Azonban éppen az ember alakította át úgy a környezetüket, csapolta le a mocsarakat, szennyezte be a vizeket, építette tele utakkal, vasutakkal, hogy egyre kisebb élettér jut a kétéltűeknek. Pedig nagy baj lenne, ha kipusztulnának, hiszen számos állat táplálékai, és maguk is rengeteg rovart, férget és csigát fogyasztanak. Ha nem volnának, veteményeinket felfalnák a meztelen csigák és naphosszat vakarhatnánk a szúnyogcsípéseket!


Barnavarangy-pár kel át az úton

Három évtizeddel ezelőtt hazánkban néhány biológus és természetszerető fiatal megalakította a Varangy Akciócsoportot (VAC), hogy segítsen a békáknak fennmaradni az egyre ellenségesebb környezetben. Azóta egyre több szervezet és önkéntes követte ezt a példát.

Ilyenkor tavasszal a békák és más kétéltűek a telelőhelyeikről a szaporodó helyeikre, a vizekbe vándorolnak, hogy életet adjanak a következő nemzedéknek. Több kilométert is megtesznek míg céljukhoz érnek, és közben gyakran kelnek át az utakon. Eközben sok állat leli a halálát a kerekek alatt. Hogyan lehet ezt megakadályozni? Az új építésű utak alatt helyenként már láthatunk kétéltű-terelő rendszereket, amelyek biztonságos alagutakon átvezetik az állatokat az út alatt, de a legtöbb helyen ilyen nincs. Azonban itt sem kell tétlenül nézni, hogy pusztulnak a békák. Ideiglenes terelőket kell kiépíteni, így téve biztonságossá az átkelést.


Békaalagút a Hársas-tónál, Vas megyében

Segíts te is ilyen kétéltű terelő építésében, az állatok átsegítésében az úton! Keress a lakóhelyed közelében működő természetvédőket, akik terelőket építenek. Keresd fel a VAC honlapját (www.varangy.hu) vagy a Facebook oldalát és tájékozódj onnan!

Mennyire ismered a békákat? Töltsd ki az alábbi totót, és a megoldásokat ellenőrizd a 48. oldalon!

Hogyan készülnek az ilyen ideiglenes terelők?

1. Cölöpöket verünk le, és fóliát feszítünk ki, aminek az alját leássuk a talajba

2. Vödröket ásunk le a fólia vagy háló mellé, az akadály mentén éjjel vonuló állatok beleesnek és megvárják, míg másnap reggel értük megyünk

3. A békákat kiszedjük a vödrökből és átvisszük a vízhez

A zöld levelibéka Mester Béla fotója. 
A többi képet Kéri András készítette. 
Szöveg és totó Kéri András és Dalkó Szilvia.