Szuperhős akcióban

Tudod, mi a közös Batmanben, Pókemberben, Supermanben és Rontóban, a Szélkötő Kalamona című mese főhősében? Hogy valamennyien szuperhősök, akiknek köszönhetően megmenekül a világ a fenyegető Gonosztól. Ebben a mesében éppen a Kalamonától.

Hogy kicsoda-micsoda Kalamona, azt persze senki sem tudja, csak azt lehet tudni, hogy éktelen dühében nem elég, hogy elrabolta a főkirály lányát, még a szeleket is megkötötte… De miért olyan nagy baj ez? A szél kellemetlen, hideg, csontig hatoló valami, talán nem is baj, ha egy királyság végleg megszabadul tőle.

Ám szél nélkül nem érik be a búza, és hiába is érne be, nincs, ami hajtsa a malomkereket, akkor nincs hol megőrölni a gabonát. Ínséges idők várnak a birodalomra. Így aztán kihirdetik, hogy azé lesz az elrabolt királykisasszony keze, aki eloldozza a szeleket.

Erre vállalkozik Rontó, a szegényasszony legkisebb fia, akinek még nem sikerült soha semmi. Megkezdődnek a kalandjai, mi pedig izgulhatunk, megtalálja-e az utat Kalamonához, kap-e elegendő segítséget, épségben odaér-e. Kell-e rettegnie az ördögtől vagy a Kőszáli királytól? Lesz-e elég ereje, bölcsessége, előrelátása, leleménye? Érdemes-e hallgatnia hű társára, a táltos paripára? Mindegyik kérdés mögött izgalmas, néha meghökkentő, elgondolkodtató válaszokat találunk. Felmerülhet, hogy nem kell mindig első látására ítélni, hogy hogyan, mikor és kitől érdemes segítséget kérnünk, és hogy mindig akad olyan cél vagy ember mindenki életében, amiért vagy akiért minden kockázatot érdemes vállalni!

A kalandos mese mellett a darab sok érdekes, izgalmas dolgot tartogat még a számunkra: ne a szokásos, paraván mögé bújt bábosokra számítsatok ám! A kesztyűbábokat viselő színészeket végig láthatjuk, és mozdulataikkal, arcjátékukkal ők is részt vesznek a történet alakításában, akárcsak a mesélő, aki persze néha szintén belebújik valamelyik szereplő bőrébe. Sőt, néha hangszert ragadnak, zenélni, táncolni kezdenek. És persze az egész darabot áthatja a humor, a nevetés, a lendület.

Mindenképp nézzétek meg, ha a pécsi Bóbita Bábszínház közelében jártok!

Fotó: Komjáthy Máté

A Bóbita Bábszínház előadása

Az azonos című magyar népmese
alapján írta: Markó Róbert

Dramaturg: Nagy Orsolya
Báb-, díszlet- és jelmeztervező: Boráros Szilárd
Zeneszerző: Bogárdi Aliz, Jankó Mátyás
Koreográfus: Fitos Dezső (Harangozó Gyula-díjas)
Rendező: Markó Róbert
Játsszák: Komlóczi Zoltán m. v., Czéh Dániel, Kalocsányi Gábor, Matta Lóránt
Papp Melinda, Vadon Judit