Színházi játék a Kolibriben

Farkas Judit összeállítása

Érdekel a színház, és szívesen benéznél a kulisszák mögé? Találkoznál színházi alkotókkal és beszédbe elegyednél rendezőkkel, színészekkel?

Ezúttal a budapesti Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház izgalmas programjaira szeretnénk felhívni a figyelmedet.

Ha kíváncsi vagy, és kísérletező, akkor a színházban a helyed! A színházolvasó programon kiderülhet számodra, hogyan válik egy irodalmi mű színházi előadássá, minek van jelentése egy színdarabban, és kik vesznek részt abban a közös játékban, amit színháznak nevezünk. A Locspocs, a kis tengeri szörny című darabot a 6–8 éveseknek, a Macska voltam Londonban, valamint az Emília és az angyal, akit Körmöczi Györgynek hívnak című előadásokat pedig a 7–10 éveseknek ajánlja a színház. Együtt dolgozhatjátok fel és játszhatjátok el a látott helyzeteket, a sokszor nem is olyan egyszerű témákat.

A színháznak vannak olyan gyerekfoglalkozásai is, amelyek egy-egy előadásra készítenek fel vagy azokat dolgozzák fel. Ebben az évadban például A medve, akit Vasárnapnak hívtak című darabhoz is kapcsolódik ilyen dramatikus játék. Alex játékmedvéjét Vasárnapnak hívják. Füle kockás, mancsa puha, kedves gombszeme van. Akkor is szelíden néz, ha játékvonaton ül, akkor is, ha mesét hallgat, és akkor is, ha belenyomják a fejét a paradicsomszószba. De vajon mit gondol a medve, miközben egy szárítókötélen lóg a fürdőszobában? Fáj-e neki, ha megtépázzák, örül-e, ha megölelik? Van egyáltalán valami a derűsen csillogó gombszemek mögött? Alex nagyon szeretné kideríteni. Egy reggel furcsa dolog történik: a kisfiú a szobája helyett egy játékboltban ébred. Körülötte hozzá hasonló fiúk és lányok sorakoznak a polcokon. Az eladó egy öreg mackó, és a vevők is egytől egyig medvék. Medveországban ugyanis az embergyerekek a játékok, akiket a medveszülők megvásárolnak a bocsoknak. Hamarosan Alexet is kiválasztja egy medvepapa, és hazaviszi a kicsinyének. Egy medvebocsnak, akit Vasárnapnak hívnak…

Az előadást követő 45 perces játék során együtt gondolkodhattok, hogyan kellene bánnunk a játékainkkal illetve egymással. Mit jelent törődni valakivel? Hogyan érdemes a másikkal beszélni?

Az előadásban és a foglalkozáson szereplő színészek: Alexics Rita, Ruszina Szabolcs, Nizsai Dániel, Fehér Dániel. A darabot Axel Hacke írta, Kuthy Ágnes rendezte.

Köszönet Gyevi-Bíró Eszter színházi nevelési koordinátornak a foglalkozásokról és előadásról adott információkért.