Suhanj!

Nyulász Péter interjúja

A legtöbben úgy ismerhetik a SUHANJ! csapatát, mint akik egy-egy tömegsport-rendezvényen világoskék pólóban együtt futnak a sérült vagy fogyatékkal élő gyerekekkel, felnőttekkel. Ennél azonban jóval többről van szó! 
 

Ez egy úgynevezett integratív sportklub, vagyis az ép és a mozgásukban korlátozott emberek együtt sportolnak. A SUHANJ! csapatát elkötelezett önkéntesek és amatőr sportolók nyitott közössége alkotja. Adományokat gyűjtenek és rendszeres edzéseket szerveznek. A SUHANJ! Alapítvány legfontosabb célja, hogy a mozgás örömét nyújtsa fogyatékkal élő társainknak. Alapítói Kovács Patrícia színésznő és férje, Gusztos Péter, aki az alapítvány vezetője. Ő így mesélt a kezdetekről:

Amatőr maratonfutóként külföldi sporteseményeket követve figyeltem fel olyan csapatokra, amelyek fogyatékkal élő emberekkel futnak vagy triatlonoznak együtt. E példa nyomán határoztuk el 2010 nyarán, hogy Magyarországon is létrehozunk egy ilyen szervezetet. Mi magunk fejenként százezer forinttal járultunk hozzá, az esküvőnkön pedig arra kértük a vendékeinket, hogy ne költsenek nászajándékokra, hanem inkább a SUHANJ! Alapítvány elindulását támogassák az arra szánt összeggel. A SUHANJ! azóta is teljes mértékben civil magánszemélyek és vállalatok adományaiból működik. 

A maratonfutás nagy kihívás az ép és egészséges sportolóknak is. Hogyan tudnak ebben részt venni a mozgássérültek?
Mindenkinél az egyéni adottságaihoz mérten tekintünk a teljesítményre. Nincsenek abszolút célok, abban segítjük őket, hogy a saját fizikai lehetőségeihez képest tudjanak fejlődni. Együtt futunk például olyan súlyosan mozgássérült gyerekekkel is, akik nyaktól lefelé teljesen mozgásképtelenek, akiket speciális futókocsikban az önkénteseink tolnak magukkal. Nekik a suhanás és a részvétel élménye az, amit meg tudunk adni. Ők ugyanúgy teljesítenek egy maratont, vagy félmaratont, ugyanúgy kapnak érmet – részt vesznek a többiekkel együtt. Aztán vannak olyan kerekesszékes sportolóink, akiknek a felsőtestük ép – ők saját magukat hajtják a handbike elnevezésű, kézzel hajtott eszközben. Akad, aki első alkalommal 3 kilométert sem tudott letekerni, most pedig már maratonon indul!

Hogyan zajlik le egy program, amit ti szerveztek? 
Az egész közösség úgy működik, mint egy nagy-nagy család, amelynek a gyerekek is igazán aktív tagjai. Immár sok száz önkéntes csatlakozott a SUHANJ! programjaihoz, és ötven-száz közé tehető azoknak a fogyatékkal élő társainknak a száma, akik családjukkal közösen – vagy akár csak saját maguk is –, de rendszeresen részt vesznek a programjainkban. Járnak hozzánk olyan családok, ahol a fogyatékkal élő testvéreikkel együtt sportolhatnak az ép testvérek. Jönnek olyan gyerekek is, akik mint kis aktivisták segítenek pakolni, süteményt sütnek a többi önkéntesnek, segítenek szervezni.

Milyen egyéb programjaitok vannak a nagy sporteseményeken kívül?   
Vannak látássérülteknek tartott úszóedzéseink, szervezünk úszásoktatást olyan gyerekeknek, akik végtaghiánnyal születtek, és szervezünk spinningedzéseket látássérült gyerekeknek, akik így átélhetik a teljes erőből tekerés élményét. Futni pedig gyakorlatilag bármely fogyatékkal vagy sérüléssel élő emberek járnak hozzánk. Sokan közöttük gyerekek a családjaikkal együtt. Minden szombaton délelőtt 10 órakor tartunk egy nyilvános edzést a Margitszigeten, a Hajós Alfréd uszoda előtt, talán így lehet a legkönnyebben találkozni velünk. Az edzéshez teljesen szabadon csatlakozhat bárki, lehet velünk futni, a kisgyerekek rollerrel, kisbiciklikkel is jöhetnek.

A SUHANJ! Alapítvány hamarosan a hatodik születésnapját ünnepli. Hol tart ma, ennyi idő elteltével? 

Az alapítvány ma már 15 milliós eszközparkkal – egyebek mellett tandembiciklikkel, futókocsikkal – rendelkezik, és nagy eredmény, hogy 2016 júniusában végre megnyithajuk a SUHANJ! Fitness edzőtermet. Ez egy „integratív edzőterem” lesz, ami azt jelenti, hogy nyitott lesz mindenki számára, így együtt sportolnak majd ott ép és sérült emberek, Budapest belvárosában, a Jászai Mari tértől 100 méterre, a Tátra utca 6. szám alatt, és teljesen akadálymentesen tudják majd használni mozgás- és látássérültek is.