Robotok világa

Dr. Főző Attila László

A robot kifejezést egy híres cseh író, Karel Čapek találta ki 1920-ban. Az első igazi, önműködő robotot 1948-ban építették meg.  
Az első olyan robot, ami programozható volt, egy amerikai autógyárban emelt különböző fémtárgyakat.

A filmekben, mesékben sokszor olyan robotokkal találkozunk, amelyek hasonlítanak az emberre. Ezek a humanoid robotok, mint például C-3PO a Star Wars-sorozatból. 


LEGO M indstorms EV3 robot (Forrás: LEGO Education)


A mérnökök több olyan emberszerű robotot készítettek, amelyek például képesek arra, hogy elkísérjenek valakit egy épületben vagy esetleg betegeknek segítsenek. 
A legtöbb robot nem emberszerű, de sok olyan munkát tudnak elvégezni, amit korábban csak emberek tudtak.

A közlekedésben egyre több olyan jármű bukkan fel, amely emberi vezető nélkül is képes haladni vagy akár utasokat szállítani. Budapesten a 4-es metró szerelvényeiben sincs vezetőfülke, sem vezető. Ezenkívül ma már nagyon sok mérnök és informatikus dolgozik azon, hogy a személygépkocsik is képesek legyenek önállóan közlekedni. Az önvezető autók fejlesztésénél a legfontosabb, hogy minél biztonságosabbak legyenek, figyeljék és értelmezzék a körülöttük zajló forgalmat. 


LEGO WeDo 2.0 robotV

A LEGO Education robotjai közül a WeDo kisebb gyermekek számára, míg a Mindstorms EV3 nagyobbak számára készült. Egy ilyen robot már érzékelőkkel is rendelkezik, amelyeket kedvünkre használhatunk, és készíthetünk velük izgalmas programokat. A LEGO Mindstorms robot segítségével a híres Rubik Kockát is ki lehet rakni, de ehhez kellenek az érzékelők, amelyek a színeket azonosítják, a motorok, amelyekkel forgatjuk a kockát, és persze az egésznek a lényege a program, amit laptopon lehet elkészíteni.
A robotok nem okos gépek; úgy cselekszenek, ahogyan okos emberek programozták őket. A LEGO WeDo 2.0 robotja egy érzékelő segítségével „meglátja” a virágot és hangjelzést is ad. Persze csak akkor, ha úgy programozzuk be táblagépünkön.


Ez a robotautó úgy is programozható, hogy az elejére rögzített érzékelő „észrevegye” az akadályt és megálljon előtte.