Riksa – a lábbal hajtott taxi

Sándor Enikő írása

A riksa története

 

A riksa olyan, emberi erővel működtetett jármű, amit személyek szállítására használnak. Eredetileg a távol-keletről származik. Neve a japán jinrikisha szóból ered, melynek jelentése: „emberi erővel hajtott jármű”. Az első riksát 1868-ban készítették, ennek a szerkezetnek még csak két kereke volt, egy ember húzta maga után, és ketten fértek el rajta. Használata rövid időn belül elterjedt, akkoriban ugyanis az emberi munkaerő olcsóbb volt, mint egy állat etetése, gondozása. 


Hamar eljutott Kínába, Indonéziába, majd Délkelet-Ázsiába, Indiába majd Malajziába és Madagaszkárba. Idővel Európában is megjelentek a riksák. Leginkább Hollandia főváro-sában, Amszterdamban vált népszerűvé, ott ugyanis sok a szűk utca, ahová az autók nem tudnak behajtani, ezért majdnem mindenki biciklivel vagy riksával jár. A riksát sokan taxi helyett használják, hogy könnyebben eljussanak egyik helyről a másikra, a nagyvárosi dugókat is ügyesen kikerülve ezzel. Magyarországra körülbelül tíz évvel ezelőtt érkezett meg ez a különleges közlekedési eszköz.

A riska Magyarországon
Az utóbbi években egyre több riksással találkozhatunk Budapesten, napjainkban körülbelül ötven riksás található az országban. Ehhez képest például Amszterdamban 149-et engedélyeznek. A riksázás leginkább pénzkereseti forma, és többnyire az országunkba látogató turisták veszik igénybe. Azok a riksások, akik nappal szállítják az utasokat, gyakran mesélnek a város szép helyeiről, nevezetességeiről. Vannak éjszakai riksások is, akik estétől reggelig szállítják az embereket, éttermekbe, szórakozóhelyekre, de olyan turista is van, aki kifejezetten az éjszakai városnézés miatt választja ezt a szolgáltatást. Budapesten a legkedveltebb útvonalakon a Bazilikát, a Parlamentet, a Duna-korzót, a Budai Várat lehet megcsodálni a pesti oldalról, valamint a különböző hidakat. A riksák ritkán mennek közúti forgalomban, így a csendesebb, illetve sétálóutcákat is megismerhetik a turisták. 

Egy jó riksásnak...

• Nagyon jól kell tájékozódnia a városban, tudnia kell, hogy melyik utca egyirányú, hol lehet rövidíteni és hol vannak szép épületek.
• Jól kell beszélnie legalább angolul.
• Tudnia kell mesélni a város nevezetességeiről, és nem árt, ha különböző érdekes történeteket is tud a város zegzugairól.
• Szeretnie kell az emberekkel beszélgetni.
• Tudnia kell, hol lehet jókat enni, inni és szórakozni.
• Jó, ha programokat is tud ajánlani az utasoknak.
• Jól kell bírnia a biciklizést, hiszen egy riksa körülbelül 150-200 kg, és ha beleül még 
3 ember, akkor akár elérheti az 500 kg-t is, amit a vezetőnek hajtania kell. Igaz, vannak olyan részei a szerkezetnek, amik segítenek a hajtásban, de nagyon okosan kell beosztani az energiáját a vezetőnek ahhoz, hogy egész nap bírja a tekerést. 

Riksázni leginkább a melegebb hónapokban lehet kényelmesen, de ha szerencsés az időjárás, már márciusban útra lehet kelni. Az ide látogató turisták nagyon szeretnek várost nézni ezzel az eszközzel, sokkal különlegesebb hangulata van, mint például egy buszos városnézésnek. A külföldieken kívül egyre több magyar választja a riksát a városon belüli közlekedéshez.

A riska hatása a környezetre

A nagyvárosokban nagy az autóforgalom, ezért sokszor alakulnak ki dugók, amelyek lassítják a forgalmat. Biciklivel azonban sokkal gyorsabban és könnyebben lehet közlekedni Budapest belvárosában, ahol egyre több a kiépített bicikliút is. Az autós közlekedés másik hátulütője, hogy rengeteg káros anyag kerül a levegőbe, amely így hozzájárul a levegő szennyezéséhez és a globális felmelegedéshez. A biciklis vagy riksás közlekedés teljes mértékben környezetbarát, és bár a riksával nagyobb távolságokat nem lehet megtenni, a belvárosi közlekedéshez, városnézéshez tökéletes eszköz. 
Az utazás élményét az teszi különlegessé, hogy a többi közlekedési eszközhöz képest (autó, busz, villamos stb.) a szabadban lehet az ember, így a városnak olyan arcát látja, amit autóban vagy buszon ülve nem lehetne észrevenni, ráadásul közeli ismerőseinek a környezetében teheti mindezt. Sokat számít az is, hogy ki vezeti a riksát: minél szórakoztatóbb a riksa vezetője, annál kellemesebb lesz maga az utazás is. Ha tehetitek, pattanjatok fel egy riksára és nézzétek meg, milyen szép városban éltek!