Ősi hagyomány és modern vízisport

Összeállította: Sándor Enikő

Hallottatok már a sárkányhajózásról? Aki ezt a sportot választja, egy különös, sárkányt formáló hajóban ütemes dobolásra evezhet. Turóci Szabolcsot kérdeztük ennek a rendkívüli sportnak a történetéről.


A sárkányhajózás mint sportág Dél-Kínából származik, több mint 2000 éves hagyománya van. Kínában minden évben – az ötödik holdhónap 5. napján – tartják a sárkányhajóünnepet, ami nemcsak víziversenyt, de hatalmas ünnepséget, színpompás felvonulást is jelent. Egy-egy ázsiai vagy óceániai sárkányhajó-fesztiválon több száz hajó küzd egymással és több ezren szurkolnak nekik.
 
Az első sárkányhajótestek a hongkongi és szingapúri utazási irodákon keresztül érkeztek Európába. 1982-ben mutattak be először ilyen hajót Duisburgban, Németországban. A Magyar Sárkányhajó Szövetség 1998-ban alakult, azóta minden évben számos fesztivállal és versennyel várja a sportolni vágyókat.

 

A sárkányhajó egy hagyományos terv alapján megépített, 12,5 méter hosszú hajó, amit elöl sárkányfej, hátul pedig sárkányfarok díszít.

A futamokon 18-20 versenyző két sorban, menetiránnyal megegyezően ülve hajtja egytollú lapáttal a hajót, egy dobos adja az evezés ütemét, a kormányos pedig hátul irányít. A dobos háttal a menetiránynak, elöl foglal helyet, és egy nagyobb dobot üt ritmusosan. A kormányos hátul, a hajó farában áll, és a rögzített kormánylapáttal kormányoz.