Őrült sportmókák

Susánszky-Tóth Krisztina összeállítása

Curling, a „jég sakkja”

A curling (ejtsd: körling) téli olimpiai sportág, amelyet négyfős csapatok játszanak a jégen. A csapatok egy 45 méter hosszú pályán csúsztatnak 8-8 gránitkövet. A cél, hogy a kövek a lehető legközelebb kerüljenek a házhoz, vagyis a jégre festett,  céltáblára hasonlító területhez.

A mérkőzés több részből, vagyis endből áll. Az nyeri az endet, akinek több köve van közelebb a ház középpontjához, ez alapján kapják a csapatok a pontokat is. A csapatkapitány (skip) segíti a játékosokat, csúsztatásaikat, ő a házban áll és irányít. Minden játékos csúsztat, és követi a kapitány utasításait. A kő csúszását segíthetik a játékosok azzal, hogy mellette haladva erősen söprik előtte a jégfelületet.

A női és férfi csapatverseny először 1924-ben szerepelt a téli olimpia programján, ám végleges helyét az ötkarikás programban csupán 2006-ban foglalta el. Napjainkban egyre népszerűbbek a vegyes (női, férfi) csapatok is.

Ha még többet olvasnál erről a sportról, ajánlom a Magyar Curling Szövetség honlapját: www.curling.hu. Ha pedig ki is próbálnád, a következő számon jelentkezhetsz nyílt edzésre: (061) 249-8160 vagy a (06 70) 287-5464.

Falmászás

Ez a sport szinte minden izmunkat megmozgatja, s emellett bátorság és ész is kell hozzá. Azok, akik érdeklődnek a mászás iránt, számos beltéri mászótermet, egyesületet, ahol próbára tehetik erejüket. De hogy is fogjunk hozzá? Ha ellátogatsz egy mászóterembe, elsőként a falmestert keresd meg, ő az, aki fogadja az edzésre érkezőket, illetve az érdeklődőket, segít a speciális mászócipő és beülő bérlésében. Fontos, hogy ne egyedül menj! Mindenképp kísérjen el valaki (felnőtt vagy nagyobb testvér), akiben megbízol, mert ő fog biztosítani. A fal- és hegymászók a biztonságuk érdekében egy mászásra kifejlesztett övet, úgynevezett beülőt vesznek fel, amely hosszú kötéllel a másik emberhez kapcsolódik, aki súlyával segít mászás közben, vagy megakadályozza, hogy leessünk. 
A mászófalon sok-sok színes pöttyöt látsz: ezek kisebb-nagyobb dudorok, vagyis fogások, a színek egy-egy pályát jelölnek, amelyen végighaladhatsz. (Több nehézségi fokozat van.) Ezeket a pályákat mindig a falmester találja ki és építi meg, időről időre cseréli is, hogy mindig új kihívással lepje meg a sportolókat.

Buborékfoci

Őrület! Mindenképpen próbáljátok ki! Focikedvelőknek kötelező, és még azok is jól fognak szórakozni, akik eddig nem rajongtak ezért a sportért. A szabályok és a pálya ugyanaz, mint a fociban. Akkor mitől különleges? Attól, hogy a játékosok egy nagy, felfújható műanyag gömbbe bújnak bele, csak a lábuk látszik ki, térdtől lefelé. Figyelem! Ütközni, a másikat fellökni ér! Mindenki hatalmasakat eshet, hiszen a puha buborékborítás megvéd a sérülésektől. A nevetés garantált a pályán és a nézők között is.