Olvasni jó!

Pásztor Csörgei Andrea interjúja

Új év, új könyvélmények. Ezúttal Sümegi Lili, a Molnár Ferenc Általános Iskola IV/a osztályos tanulója ajánl nektek néhány igazán remek könyvet a kedvencei közül. Jó olvasást mindenkinek!

Melyik volt a kedvenc könyved óvodás korodban?
Igazán nem azért, mert a Mikkamakka magazintól kérdezel, de Lázár Ervintől A Négyszögletű Kerek Erdő volt a kedvencem. Mindig nagyon jól szórakoztam, ha meghallottam a történeteket. Bár már nem vagyok óvodás, mostanában is szívesen olvasom. De azt is szeretem, ha anyukánk olvassa fel nekünk, mert olyan vicces hangokat ad a szereplőknek.

Emlékszel, mi volt az első könyved, amit elolvastál teljesen egyedül?
Bálint Ágnes Mazsola című könyve, nagyon megszerettem azt a zöld kismalacot.

Melyik az eddig olvasott könyvek közül a legkedvesebb számodra?
Erich Kästnertől A két Lotti. Szerintem szórakoztató, megható a történet. A vége pedig igazán nagyszerű. 

Mi alapján választasz olvasnivalót magadnak?
Nagyon sokat számít a borító, érdekessé teheti a könyvet, hamarabb veszem a kezembe, ha már elsőre, a külseje alapján megtetszik. Gyakran ajánlanak könyvet az osztálytársaim, és sok könyvet kapok ajándékba a szüleimtől is.

Miért szeretsz olvasni?
Azért, mert elképzelem a történeteket, de az is izgalmas, hogy mindenki másképp képzeli el ugyanazt. Az öcsém például most tanul olvasni, és kíváncsi vagyok, neki milyen könyvek tetszenek majd, és mit fog gondolni azokról a könyvekről, történetekről, amelyeket én már olvastam.

Van ötleted, hogyan lehet a kisebbekkel megszerettetni az olvasást?
A levelezős olvasójáték például nagyon jó, sokszor felolvasom a játékban a történeteket az öcsémnek. Emellett gyakran mesélek neki, egyre többször én olvasok neki esti mesét.

Mi szeretnél lenni, ha felnősz?
Artista, színésznő, énekesnő, barista – lennék ma, de holnapra még változhat.