Olvasni jó!

Olvasni jó! – hallhatjátok ezt úton-útfélen. De vajon mit érdemes olvasni? És miért jó az olvasás? Mi alapján érdemes könyvet választani magunknak? Arra gondoltunk, hogy ezekre a kérdésekre adjanak jó tanácsot olyan gyerekek, akik maguk is szívesen olvasnak. Elsőként Sámuel Ádámot kérdeztük, aki a budapesti Dr. Béres József Általános Iskolában épp most kezdte a 3. osztályt.

Melyik volt a kedvenc könyved óvodás korodban?

Nagyon szerettem A rettentő görög vitéz történetét. Egy fiúról szól, akinek az apukája útnak indul Athénba, ráhagyja a feleségére, akit megkér, hogy mondja meg a fiának, ha felnő, menjen utána. Amikor a fiú felcseperedett, veszedelmes kalandok árán eljutott apjához Athénba. Láttam a K-színházban is (Stúdió-K) a görög vitéz történetét, igen vicces volt.

                                              

Másik kedvencem a Rumini-sorozat volt. Rumini, a kisegér egy híres hajó – a Szélkirálynő – hajósinasaként kalandos és küzdelmes dolgokon megy keresztül, végül mindig jóra fordul a történet. Például egy alkalommal egy tengerszoroson kellett átkelniük, de egy veszedelmes sárkány útjukat állta. Rumini fedezte fel a titok nyitját, petárdával végeztek a sárkánnyal, mert a fegyver nem használt ellene.

                        

Emlékszel még arra, mi volt az első könyv, amit elolvastál teljesen egyedül?

Elsőként a Geronimo Stilton-sorozat egy könyvét olvastam el. Geronimo, aki szintén egy egér, a családjával repülővel indult útnak, de lezuhannak egy szigetre. Miközben haza akarnak jutni, találnak egy titkos átjárót, ami kincshez vezeti el őket. A kincs egy hajó volt, de erre csak akkor jöttek rá, amikor a hazafelé vezető úton Benjamin felmosta a hajópadlót és észrevette, hogy a hajó aranyból van. Hazajutottak Egérvárosba, és a múzeumnak ajándékozták a hajót.

Melyik az eddig olvasott könyvek közül a legkedvesebb számodra?

Saját olvasmányaim közül legkedvesebb számomra a Bat pat-sorozat Temető kincse c. része. Bat pat egy denevér, aki egy temetőben él. Egyszer észrevett egy csuklyás alakot, három barátja segítségével meg akarta tudni, ki a csuklyás, és mit akar a temetőben. Kiderült, hogy kincs után nyomoz, amit végül ők találtak meg.

Anyukám olvasott nekem Torzonborzról, a rablóról. Ő egy gonosz ember, akit Paprika Jancsi és Vitéz László akadályoz meg a bűntények elkövetésében. Kétszer is börtönbe juttatták. Végül Torzonborz belátja, hogy nem szabad ilyet csinálni, jó útra tér, és éttermet nyit.

Mi alapján választasz olvasnivalót magadnak?

Általában elolvasom a könyvek tartalmát a hátoldalukon. Ha izgalmasnak ígérkezik, és tetszik nekem, elolvasom. A barátaim is szoktak olvasnivalót ajánlani, pl. a Geronimo-sorozatot Bálint ajánlotta. Ha sok gyereknek tetszik egy könyv, és beszélgetnek róla, biztos én is beleolvasok a könyvbe.

Miért szeretsz olvasni?

Ha jó könyvet olvasok, sokszor izgulok, és olyan történeteket is találok, amikből tanulni is lehet, és anya is örül, ha nem tévézek, hanem olvasok.

Van ötleted, hogyan lehet a kisebbekkel megszerettetni az olvasást? 

Olyan könyvet adnék a kicsik kezébe, ami nekem és sokaknak is tetszett, mert azt biztosan szeretik, ha nem felnőttek, hanem gyerekek ajánlják. Mutatnék nekik könyvklubokat is, ahol elolvassuk a könyvek tartalmát, játékosan tanulunk, és még ajándékot is kapunk, ha jól megfejtjük a feladatokat. 

Mi szeretnél lenni, ha felnősz?

Futball-kommentátor szeretnék lenni. Kedvenc sportom a foci, oda vagyok érte, sokat tudok róla, sok meccset nézek, apukám el szokta mesélni az érdekes történéseket.