Nyomozz velünk

Ugye ti is szeretitek az izgalmas detektívtörténeteket, a rejtélyes, fordulatos könyveket?
És vajon azt tudjátok-e, hogy kik kedvenc sorozataitok szerzői? Összegyűjtöttünk pár információt néhány szerzőről, de ha valakit kihagytunk volna, keress bátran rá az interneten!

Nyulász Péter

(Berger Szimat Szolgálat sorozat, BerGer Kiadó)

Költő, szerkesztő, újságíró. Saját gyerekei tették gyerekkönyvszerzővé. Történelem–földrajz szakon végzett, volt rockzenész, reklámszövegíró, rádióriporter, műsorvezető, stratégiai elemző az Oktatási Minisztériumban és az egyszervolt.hu szerkesztője, szerzője, kommunikációs vezetője. Verseiből számtalan animációs feldolgozás készült.


A magyar kutyafajták főszereplésével játszódó sorozatban Pongrác a nagybátyjai nyugdíjazása után átveszi a cégük irányítását, ahol nem akármivel foglalkoznak: a nyomozóügynökség titkos küldetéseket teljesít. A kötet egyik különlegessége, hogy az oldalak szélén plusz információt találhatsz a történetben szereplő dolgokról, például hogy miért írjuk egybe a Margitsziget szót, vagy éppen azt, hogy mi az a zumba.


Klaus Hagerup és Hilde Hagerup

(Tim mesterdetektív és társa sorozat, Pagony Kiadó)

Klaus és Hilde Hagerup apa és lánya szerzőpáros, akik dolgoztak már külön-külön is gyermekkönyveken, de a Tim sorozatra összefogtak, és olyan sikeres lett, hogy már öt részt kiadtak Norvégiában. Reméljük, hamarosan érkeznek a következő epizódok magyarul is!
 


A testvérpár történeteit az izgalmas cselekmény, a szimpatikus főhősök, a rövid fejezetek és a nagy betűk teszik ideális első önálló olvasmánnyá.


Mészöly Ágnes

(Hanga és Várkony sorozat, Cerkabella Kiadó)

Pestlőrincen született 1971-ben. Van rendes polgári foglalkozása is, de négy gyereke megfelelő indokot szolgáltat neki, hogy szabadúszó író és kötöttfogású anyuka legyen. Szeret vezetni, teherautót és háztartást is.
Nyomozós sorozatában a kiskamasz főhősök, Hanga és Várkony alakja köré szerveződő történetekben kitalált, mégis nagyon ismerős, könnyen megszerethető, hazai helyszíneken játszódnak az események.


Alexandra Fischer-Hunold

(Sódervári Sherlock báró sorozat, Scolar Kiadó)

1966-ban született Düsseldorfban. Nagy hatással voltak rá Astrid Lindgren regényei, doktori disszertációját Michael Endéről (A Végtelen Történet) írta. Férjével és 1997-ben született lányával a vesztfáliai Münster-Gievenbeckben él. Több népszerű regénysorozata van a kiskamaszok számára, ezek közül magyar nyelven Sódervári Sherlock báró kalandjai jelentek meg a Scolar Kiadónál. A sorozat egyes részei Sherlock báró szelleme, egy testvérpár, Laura és Maxi, valamint Lili, a „kísérteties” kutyahölgy kalandjairól szólnak.


Martin Widmark

Lassze-Maja detektívirodája (Könyvmolyképző Kiadó)

Martin Widmark az egyik legnépszerűbb gyerekkönyvíró Svédországban. Detektívregény-sorozatával pár év alatt országszerte híres lett. A sorozat első kötete, a Gyémántrejtély 2002-ben jelent meg, és azóta még 11 rész látott napvilágot. A sorozat egy kisvárosban játszódik, ahol különös esetek történnek, főleg lopások. De a sorozat hőseinek, Lasszének és Majának mindig sikerül megfejtenie a rejtélyeket. 


Irene Adler

(Sherlock, Lupin & Én-sorozat, Manó könyvek)

Irene Adler egy álnév, valójában az 1975-ben született, sikeres olasz gyerekkönyvszerző, Alessandro Gatti rejtőzik mögötte.

A sorozat, amelyben az ifjú Sherlock Holmes, későbbi reménytelen szerelme, az egyelőre kamaszlány Irene Adler és a fiatal, ám már gyakorló mestertolvaj, Arsène Lupin együtt indulnak egy titokzatos bűnügy nyomába, folyamatosan jelenik meg Magyarországon is, 2013 óta.


Sir Steve Stevenson

(Agatha nyomoz sorozat, Manó Könyvek)

A szerző neve kicsit megtévesztő lehet, ugyanis szó sincs lovagról vagy angol szerzőről, a sorozat szintén egy álnév mögé rejtőző olasz író, Mario Pasqualotto szerzeménye.

A szerző ezzel a sorozattal érte el az igazán nagy népszerűséget hazájában, de emellett számos gyerekkönyv került még ki a keze alól, köztük a magyarul is elérhető Kalóziskola.


Összeállította: Németh Szilvia
Forrás:  http://navigator.cerkabella.hu 
               http://www.scolar.hu 
               http://melissaofficinalis.blogspot.hu