Nyomozás térben és időben

Beszélgetés Fabian Lenk német íróval

Fabian Lenk német író, az itthon népszerű Idődetektívek, a Dr. Dark és a Szamba-csapat sorozatok szerzője a Scolar Kiadó és a Goethe Intézet vendége volt pár napig Budapesten. A Mikkamakka is találkozott vele. Besze Barbara interjúja.

Fotó: Molnár Annamária

Szeretett krimit olvasni gyerekkorában?

Ó, nagyon szerettem olvasni és sok krimit olvastam, igen.

Kik voltak kedvenc szerzői?

Gyerekkoromban nem voltak igazán gyerekeknek szóló detektívregények. Nagyon szerettem Wolfgang Ecke regényeit, aki sok olyan krimit írt, amelyekben a megoldást az olvasónak kellett kitalálnia. Ez persze néha bosszantott, mert nem lehettem biztos a tettesben, de mindenképpen nagyon izgalmas szellemi kaland volt.

Hadd tippeljek: gyerekkorában nyomozó vagy író szeretett volna lenni….

Nem… (nevet) Zenész vagy régész szerettem volna lenni, később író. Az egyetemen újságírást tanultam. Azért részben az is nyomozás.

Mi a jó vagy rossz a titokban?

Azt hiszem, a titok addig rossz, amíg ki nem derül…

Gyerekkorában megpróbálta kinyomozni a karácsonyi ajándékait?...

Szerettem volna megtudni, de persze nem mindig derült ki a számomra, de, hm, volt, hogy rajtacsíptek, amint ki akarom bontogatni az ajándékot, igen…

Egy detektívregény írásánál a bűntény vagy a nyomozás a lényeges?

A nyomozás természetesen, az izgalmasabb is.

Mennyire fontos önnek, hogy a gyerekeknek szóló krimijeiben ismereteket is közöljön?

Rengeteg krimi megjelenik, de olyan, ami a múltban játszódik, viszonylag kevés van. Úgy gondolom, az izgalmas dolog, ha elmúlt korokban játszódik egy nyomozás, ami által a gyerekek közvetett módon rengeteg mindent megtudhatnak arról az adott korról is.

Találkozott-e a munkájával kapcsolatban igazi nyomozókkal?

Amikor még csak felnőtteknek írtam krimiket, akkor többször is, igen, a felkészüléshez kellett. A könyveimhez nagyon sok információra van szükségem. Több szakemberrel vagyok állandó kapcsolatban, s ha kérdésem van, akkor ők segítenek.

Mi a munkamódszere?

Három lépésből áll a módszerem. Kell egy ötlet, hogy mi lesz a témája az új történetnek. A második lépés, hogy megírom a történet vázlatát: pontosan mi történik, mikor és hol. Ez rengeteg kutatómunkával jár, könyveket, térképeket bújok és az interneten keresek információkat. A harmadik lépés, hogy megírom a könyvet…

A Szamba-csapat című sorozata Brazíliában játszódik és olyan pontos helyszínleírásokat tartalmaz, hogy az ember azt hinné, éveket töltött Rióban. Németország is nagy futballrajongó ország. Miért abban a távoli országban játszódik a sorozat?

Nem éltem Brazíliában. A Szamba-csapat 2014-ben, a brazíliai foci vb-re született. Nagy focirajongó vagyok én is, és szerettem volna olyan történetet írni, amelyben keveredik a futball és a földrajz. Meg természetesen egy kis nyomozás is. Én három számítógéppel dolgozom… Az elsőn utazásokról szóló videók futnak. A másodikon internetes térkép van, s a harmadik gépen írom a történetet. Így kapok hangulati ihletettséget egy-egy távoli helyszín leírásához.

Min dolgozik most éppen?

Egy új sorozattervem van, a címe FBI Junior, és 2018 őszén jelenik meg, remélem, majd magyarul is…

Mit üzen a magyar gyerekeknek?

Maradjanak kíváncsiak, élesített antennákkal közlekedjenek. Ne higgyenek el mindig mindent a felnőtteknek, és legyenek bátrak kérdéseket feltenni!

         

Köszönjük Molnár Annamáriának, a Goethe Intézet munkatársának a tolmácsolást!