„Néha bringára pattanok, és órákig csak tekerek”

Sándor Enikő interjúja Szalma Edit illusztrátorral


Fotó: Borbély Áron

Szalma Edit munkáit sokan ismerhetitek, például a Papírszínház-mesékből, de ő illusztrálta Nyulász Péter Miazami és Miazmég című köteteit, és még számtalan gyerekkönyvet. 

Mikor határoztad el, hogy illusztrátor leszel? Már gyerekkorodban is szerettél rajzolni?  
Nem gondoltam, hogy illusztrátor leszek, mindig is a festészet érdekelt. Gyerekként pedig állandóan bütyköltem valamit, ruhákat terveztem, társasjátékokat találtam ki, és órákig eljátszottam kartonból kivágott formák rakosgatásával. Anyukámmal volt egy megállapodásunk: ha iskola után megcsinálom a leckémet, akkor nem kell a napköziben maradnom. Miután a suli elég könnyen ment, ez betartható ígéret volt, nekem pedig sokkal több időm maradt játékra. Egy külön kis világban léteztem, és egy percig sem gondoltam, hogy felnőttként mást kellene csinálnom. Ma is játék az alkotás, és pont ez benne a jó. Nem számít, hogy nem festőként, hanem grafikusként dolgozom, az a lényeg, hogy azt csinálom, amit szeretek.

Milyen technikával dolgozol a legszívesebben? 
Minden anyagnak megvan a maga szépsége, és jó ezeket felfedezni, kipróbálni. Én akvarellel kezdtem, aztán áttértem a temperára, mert erőteljesebb hatást szerettem volna elérni. Egy idő után rájöttem, hogy ez a technika már visszafogja a kreativitásomat, és akkor kezdtem el az akrilfestéket használni. A mai napig ezzel dolgozom, és nagyon szeretem, mert rengeteg lehetőség van benne.

Mi inspirál téged alkotás közben?
Mielőtt elkezdenék rajzolni, sok időt töltök az előkészületekkel, ez olyan ráhangolódásféle. Még nincs látható eredménye, de már elkezdődik egy folyamat, fejben már dolgozom. Firkálgatok, rákeresek egy-egy témára, nézelődök az interneten – ez kihagyhatatlan része a munkának. Aztán szépen lassan a szöveg hatására kezd összeállni egy-egy kép, és már csak meg kell festenem. Előfordul, hogy elakadok, akkor félreteszem a rajzot, de ha a folyamat már beindul, nem kell semmi más.

Melyik volt a kedvenc gyerekkönyv, amit illusztráltál, és min dolgozol most? 
Az egyik kedvencem Lázár Ervin Hapci király című könyve volt (Helikon Kiadó). Most pedig Oravecz Imre Máshogy mindenki más című verseskötetét fejeztem be a Magvető Kiadónak. A következő munkám egy klasszikus mese, a Holle anyó lesz, ez a Csimota Kiadó Papírszínház sorozatában jelenik majd meg.

Mit csinálsz a szabadidődben? 
Nagyon szeretek sétálni; ha lemegyek a Duna-partra, az mindig megnyugtat. 
Néha bringára pattanok, és órákig csak tekerek. 

TOP kérdések
 
Melyik a kedvenc meséd? 
Andersen: A tűzszerszám

Mivel szoktál közlekedni? 
Gyalogosan

Mi a kedvenc színed? 
A zöld

Mi a kedvenc ételed?  
A szilvás gombóc (ahogyan az Anyukám csinálja.)