„Nagyon izgalmas munka a figuratervezés"

Beszélgetés Horváth Ildikóval

Milyen technikával szeret dolgozni Horváth Ildikó grafikus-illusztrátor? Kicsoda Kisjuli, Lackfi János Élni hogy kell? című verses képeskönyvének szereplője? Minderre fény derül Sándor Enikő interjújából.Miként váltál gyerekkönyv-illusztrátorrá? Mi volt az első munkád?

Minden az Aranyvackor 2013-as mesepályázatával kezdődött, amire a Turbuly Lilla által írt Talált szív című mesével – akkor még mesekezdeménnyel – pályáztunk. Nagy meglepetésünkre 3. helyezést és további két kiadói különdíjat is bezsebeltünk. Még abban az évben kaptam is két mesekönyvre megbízást, az egyik a Scolar Kiadótól Méhes Károly Mindig ez a Kitkat!, illetve a Manó Könyvektől Turbuly Lilla Talált szív című mesekönyvére. Párhuzamosan készült a kettő, gyakorlatilag pár hét különbséggel jelentek meg, úgyhogy nekem az első illusztrált könyvem mindjárt két gyerekkönyv lett.

A képeidet számítógépes programmal, szabad kézzel, illetve akrilfestékkel készíted. Van kedvenc technikád?

A kedvencem mostanában egy olyan technika, amiben keveredik a kézi és a számítógépes grafika. Ez a vegyes technika nekem nagyon praktikus, és kézre áll: ceruzával pontosan megrajzolom a képet, beszkennelem, majd számítógépen kiszínezem, illetve textúrákat, különböző anyagokat teszek a képre, ezzel egy kicsit „használt” jelleget érek el. Szeretek papíron ceruzával rajzolgatni, a számítógéppel viszont olyan hatásokat is el lehet érni, ami hagyományos technikákkal sok időt igényelne, és sajnos elegendő idő ritkán van egy-egy könyv elkészítésére. Meg nem is tagadom, nagyon szeretem a számítógépes programokat, végtelen variálási lehetőséget látok bennük.

Az illusztrációk készítéséhez honnan meríted az ihletet?

Mivel mások szövegeihez készítek képeket, rettentő sokat számít, milyen a szöveg, mit mozgat meg bennem a mese. Igazából a kapott szöveg inspirál. Ha nagyon nincs ötletem, akkor én is az internethez folyamodom, nézegetem mások rajzait, hátha lesz valami jó ötletem, vagy egyszerűen csak szép fotókat keresek a neten, ami aztán beindítja az agyam...Melyik művedre vagy a legbüszkébb, és miért?

Talán Lackfi János Élni hogy kell? képeskönyvére, amit tavaly adott ki a Pagony Kiadó. Kisjuli egy létező személy, a szerző hatodik gyermeke, egy igazi energiabomba, aki mellett nincs pihenés. Az egész könyv stílusát az ő karakteréhez próbáltam alakítani, úgyhogy a képek szinte mindegyike nagyon színes, expresszív, a könyv, kis túlzással, szétrobban.Melyik általad kitalált figura áll hozzád a legközelebb?

Tavaly kezdtünk bele Lackfi Jánossal a Kossuth Kiadó megbízásából a Dombontúli mesék című sorozatba. Ez egy hatalmas projekt. Tizennégy részből álló mesekönyvsorozatról van szó, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a János által írt mesékhez havonta egy új könyvet kell elkészítenem. A mese egy lakóparkról szól, ahol különféle állatok laknak. Az egyes részekben a lakóparkba mindig beköltözik egy új állat, és a könyv az épp aktuális állatkölyköt mutatja be. Ezeket az új figurákat imádom kigondolni. Számomra nagyon izgalmas munka a figuratervezés és János nagyon vicces karaktereket talált ki, amiket öröm megrajzolni. A kedvencem az álmodozó majomkislány és az idétlen báránykölyök. Igazi csajos karakterek, kicsit magamra ismertem bennük.

Milyen munkán dolgozol éppen?

Most is ennek a sorozatnak a tizenegyedik meséjén dolgozom és folyamatban van Igaz Dóra Az első bé hörcsöge című könyvének folytatása a Pagony Kiadó Most én olvasok! sorozatában.