Moha, ami tisztítja a levegőt?!

Összeállította: Sándor Enikő

Világszerte egyre több nagyvárosban okoz komoly gondot a levegő szennyezettsége. A légszennyezés súlyos egészségkárosodással jár: az autók kipufogója, a gyárkéményekből kipöfögő vagy a tüzeléskor keletkező káros anyagok, valamint a szálló por miatt a forgalmas nagyvárosok lakói számítások szerint rövidebb életűek lesznek 1-2 évvel, mint a kisvárosban vagy falun élők. A szennyezett levegő ugyanis tüdőproblémákat okozhat, de károsan hat az épületekre és a természetes környezetre: a parkokra és a zöldterületekre is. A kutatók ezért különféle légtisztító berendezéseket fejlesztettek, amelyekkel sokkal tisztább lehet a levegő.

JÓ TUDNI: a mohafal nem helyettesíti a fákat és nem is ez a célja, de nagyban hozzájárul a levegő tisztításához olyan városi helyszíneken, ahol valamilyen okból kifolyólag nem lehet fákat ültetni.

Ilyen légtisztító berendezés például egy német cég, a Green City Solutions által megálmodott mohafal. Van olyan típusa is, amelynél a falába építettek padokat is, amire le lehet ülni. A mohafal (elterjedt nevén CityTree) egy mobil zöldfal, amelyen egy különleges mohafaj és növény él együtt és közös erővel tisztítják és hűtik a levegőt. Hogy hogyan képesek erre? Úgy, hogy ezek a mohák megkötik, vagyis kiválasztják maguknak és magukhoz tapasztják az emberi egészségre veszélyes, levegőben található anyagokat. A szennyező elemeket a növények a saját biomasszájukban hasznosítják.

Fotó: Green City Solutions

Te is megfigyelted már, hogy a moha csak árnyékos helyen nő? A mohafal esetében a moha mellé a hazánkban is honos varjúháj nevű növényt ültették, ami árnyékot ad a moha számára.

Ez a különleges mohafal képes saját teljesítményét is mérni, vagyis azt, hogy milyen a környező levegő minősége, és azt is, hogy milyen hatékonyan tisztítja a levegőt. 1682 darab úgynevezett növénykazettából áll. Önműködő öntözőrendszere van, ami akkor locsolja magát, amikor szükségesnek érzi.
A mérésekhez napelemet használ, ami szintén nagyon környezetbarát megoldás.

Magyarországon először Budapesten tesznek kísérletet arra, milyen hatást lehet a mohafallal elérni a légszennyezettség ellen. Ha teheted, látogass el Budapest III. kerületébe, a Kolosy térre, ahol 2018 februárjáig megtekinthető a mohafal!

Fotó: Fülöp Johanna

Mi lesz a mohával télen? Érdekes módon nem fagy el. A szakértők olyan mohafajtát választottak, ami jól bírja a hideget. A szibériai moha kibírja akár a –40°C-os hideget is, így télen – bár a külső szemlélő talán mást lát – nem pusztul el, csak pihen, akár a téli álmot alvó állatok, de tavasszal újult erővel lát munkának.

Milyen szennyező anyagok vannak a levegőben?

A nitrogén-oxidok az autók által kibocsátott kipufogó gázzal, valamint a fűtés során keletkeznek.

A szén-monoxid szintén a kipufogók által, valamint a tüzelés során kerül a levegőbe.

A szálló por is szennyezi a levegőt amely, hasonlóan a nitrogén-oxidokhoz és a szén-monoxidhoz, a közlekedés során, illetve a szilárd anyagok tüzelése során jön lére.

A szén-dioxid a természetben az élő szervezetek biológiai folyamataiból, vulkánok és óceánok működéséből származik. Az emberi tevékenység nyomán a fosszilis energiahordozók (kőolaj, földgáz, kőszén) elégetésével kerül legnagyobb mennyiségben a légkörbe. A legjelentősebb kibocsátók az erőművek, illetve az ipar és a közlekedés.

A kén-dioxid főként az ipari termelés során, égetéskor keletkezik.