Mit vigyünk magunkkal túrára?

Összeállította: Győrfi Ágnes

Ha biciklitúrára készülsz, indulás előtt elengedhetetlen a bicaj állapotának ellenőrzése, a drótszamár rendszeres karbantartása. Olvasd el figyelmesen a bringaszerelésről szóló szöveget, majd oldd meg a kétkerekűhöz kapcsolódó feladatokat!


Számos olyan mindennapos szerelési művelet van a kerékpáron, melyet minden kerékpárosnak ismernie kell. Ilyen a kerekek kiszerelése, visszahelyezése.
A lépések a következők:

 1. A fék kioldása: az országúti kerékpárok patkófékeit vagy a féktesten, vagy a fékkarnál lehet szélesebbre nyitni, míg a mountain bike-ok V-fékei esetében a „pipát” kell kiakasztani, a tárcsafékeknél nincs szükség kioldásra. A hátsó kerék kiszedéséhez váltsunk a legkisebb hátsó lánckerékre!
   
 2. A patentzár kioldása: kioldáshoz a kart (szerszám használata nélkül) fordítsuk kifelé. A kerekek kivétele: az első kerék a patentszár rögzítőanyájának kihajtása után általában a kormány megemelésével kiesik a villából. A hátsó kerék esetében a rögzítőanyán ne állítsunk, viszont a váltókanalat hátra kell húzni, hogy a lánckeréksor ki tudja kerülni a felső bowdenvezető görgőt.
   
 3. A kerekek visszaszerelésekor ellenőrizzük, hogy a tengely pontosan üljön a saruban, érdemes a patentzár megszorítása előtt ránehezedni a kerékpárra. A hátsó kerék esetében behelyezéskor a lánc a legkisebb lánckeréken legyen. Ismét húzzuk kissé hátra a váltó kanalát, amivel megkönnyítjük a saruba való bevezetést.
   
 4. A patentzár megszorítása: a kart nem forgatni kell, hanem befordítani, előtte viszont a rögzítőanyát be kell hajtani, majd addig állítani negyed fordulatokkal. A kar befordítása határozott kézerőt igényel, de ehhez szerszám használata nem szükséges.
   
 5. A fék gyorskioldóját vissza kell állítani. Húzzuk meg a kart és ellenőrizzük a kerék helyzetét. A fékpofák egyenlő távolságra legyenek az abroncstól.

1.) Az alábbi meghatározások a szövegben szereplő egy-egy szóra, cangával kapcsolatos szakkifejezésre vonatkoznak. Írd a megfelelő szó betűjelét a sor elejére! 

 1. ........ Forgó testek tartórúdja.
   
 2. ........ Gépen, berendezésen valamely változtatás végrehajtására alkalmas alkatrész.
   
 3. ........ Jármű irányát szabályozó szerkezet.
   
 4. ........ Keréken lévő gumigyűrű, amely az út minőségének és az időjárási viszonyoknak megfelelő futófelületet biztosít.
   
 5. ........ A kerék villasaruba történő rögzítésére szolgál, a kerék kivételéhez, illetve beszereléséhez így nem kell szerszám.
   
 6. ........ U vagy V alakú eszköz, alkatrész.2.) Gyűjtsd össze a szövegből a kerékpár szó rokon értelmű megfelelőit!
A Magyar Szinonímaszótár segítségével tovább bővítheted gyűjteményedet.