Milyen az, amikor a zene házhoz megy?

Szekeres Niki összeállítása

Képzeljétek el, hogy nem nektek kell elmenni egy koncertre, nem a szüleitek szervezik meg a jegyvásárlást, hanem a haverokkal együtt ültök mondjuk a tornateremben és megérkeznek hozzátok a játékosok. Olyan játékosok, akik megmutatják nektek, hogy 
a komolyzene egyszerre tud nagyon vicces, 
nagyon szép és izgalmas is lenni.
Mert például az Óbudai Danubia Zenekar ezt teszi hétről hétre. Járja az iskolákat, és tornatermekbe, színpados termekbe visz el zenére írt meséket, hogy aztán azokat kicsit átírva, humorosan átdolgozva bemutathassa a gyerekeknek. Visznek operát vagy szerzőt, de bemutatnak számos izgalmas hangszert is.
Csipkejózsika (ugye ismerős?!) és Lúdanyó történetét is elvitték a sulikba. 
Az egyikben Csipke Joe álma elevenedik meg, aki már nem csodálkozik semmin, miután egy négyéves kisgyerek arra kérte az apukáját, hogy „a Csipkejózsikásat meséjjed”, és így lett Rózsikából egyszerűen Józsika, mint ahogy a répa, retek, mogyoróból jépajetekmogyojó lesz gyakran. 
De aztán Csipke Joe másik oldalára fordul, és anyukája hangját hallgatja, aki Hüvelyk Matyi történetébe kezd… Ennek a Hüvelyk Matyinak sem lehetett egyszerű élete, mert a szülei olyan szegények voltak, hogy még a teszkóújságot sem engedhették meg maguknak, pedig az mindenkinek ingyen jár… 
Így elevenednek meg ezek a mesék, időről időre, évszázadról évszázadra, mindig újabb és újabb köntösben, és most is, a zene titokzatos útvesztőihez hangolva, a Danubia Zenekarnak köszönhetően. 
2016 őszétől az új program a Bélamesék lesz, amelynek alapja Bartók Béla zenéje – ami jobb, ha tudjátok, hogy nem valami „modern”, nehéz vagy disszonáns izé. Ezt csak a felnőttek írják így le még néha (bár szégyenkezve), a gyerekek viszont pontosan tudják: 
a Bartók-művek mesevilágokat tárnak fel, egyértelműen és varázslatos színekben. 
Természet, színek és élet –  ez Bartók zenéje, és ezt az utat járhatják be a Danubia Zenekar csapatával a gyerekek ezen a kalandtúrán – nekik ismerős lesz minden táj és lépés! 
A szupervicces és szuperigényes, 45 perces programra általános iskolások jelentkezését várja a Danubia Zenekar a következő e-mail címen: ladanyi@odz.hu.

Nagyobb sulisoknak, nagytesóknak
Egy hét a Danubiával címmel indította el ifjúsági programját az Óbudai Danubia Zenekar, kimondottan 14–17 évesek számára, ahol minél több személyes élményt igyekeznek nyújtani ennek a klasszikus zene számára nehezen megnyíló, ám rendkívül érzékeny korosztálynak. 
Az első, „kedvcsináló” beszélgetés után a diákok 3-4 fős csoportokat alkotva felveszik a kapcsolatot kisorsolt „mentorukkal”, 
a zenekar tagjaival, akiket a későbbiekben elkísérhetnek egy napjuk során, és megismerhetik a zenészek mindennapjait, ellátogatnak a zenekar próbáira, ahol felfedezhetik a különböző hangszereket, a zenekar felépítését, a próbafolyamat összeállítását. A program része egy találkozó a karmesterrel és a műsor szólistájával is, amit követ a főpróba, és végül a koncert. A program az adott koncert Beavató előadásán folytatódik és az esti hangversennyel zárul. 
A programra a toth@odz.hu címen, vagy a 06 70 455 6814-es számon lehet 
jelentkezni.