Author

Miért színes a madarak tolla?

Ismered a kakadut, az ara papagájt, az íbiszt?
Ha esetleg még nem, kakast (legalább fotóról) már biztosan láttál. Színes tollakkal büszkélkedő állatok. De vajon mi okozza a tollak színpompáját? 

Kutatók elemezték a madarak tollait, és arra jutottak, hogy a tollak színéért többek között egy kémiai anyag, az úgynevezett pigment a felelős. Ez az anyag az ember bőrében is megtalálható, ez határozza meg, hogy milyen színű a bőrünk. Ha napozunk, akkor a pigmentsejtek elkezdenek egy olyan anyagot termelni, amitől barnább a bőrünk. Ezt az anyagot melaninnak hívják. A madarak tollazatában is megtalálható a melanin, ez okozza a tollak fekete színét, valamint a sárga és a barna különböző árnyalatait.

A piros és narancssárga színekért pedig egy másik pigmentcsalád felel, a nevük: karotinoidok. Ebbe a családba tartozik a karotin, mely megtalálható például a sárgarépában is, ettől olyan narancsos a színe. Karotinoidot azonban a madarak szervezete nem képes előállítani, növényekből vagy más táplálékforráson keresztül juthatnak hozzá.

A pirosas-rózsaszín flamingó és a Dél-Amerikában honos skarlát íbisz kis rákocskákból nyeri ezt a festékanyagot. Ezek a madarak az állatkertben könnyen elveszíthetik a tollazatuk színét, hacsak nem kapnak elegendő karotinoidot tartalmazó táplálékot a gondozóiktól. 

flamingó

skarlát íbisz

Az afrikai erdőkben él a galambnagyságú, gyümölcsevő turákó nevű madárcsalád, igazán színpompás! Az ő tolluk pigmentje olyan különleges anyag, egy bizonyos rézszármazék, ami csak ezeknek a madaraknak a szervezetében fordul elő. Furcsa neve van a pigmenteknek: a zöld színért felelőst turacoverdinnek, a pirosért felelőset turacinnak hívják. A madarak ezeket is csak a táplálékkal tudják felvenni, ezért a fiókák tolla csak hónapok után válik olyan káprázatossá, mint a kifejlett madaraké.

turákó

A többi színt a madártollak esetében nem kémiai anyagok hozzák létre, hanem a tollazat elhelyezkedése vagy a tollszerkezet felépítése. A tollak más-más színben tűnnek fel, ha a különböző szögekből nézzük őket. A szajkó szárnytollainak kék színét például a tollakban található icipici levegőbuborékok alkotják, amik megtörik a fényt. Ezek a tollak olykor világoskéknek, olykor barnának látszanak, attól függően, hogy milyen szögben esik rájuk a fény.

Biztosan találkoztatok már tőkés récével (más néven vadkacsa), vagy láttatok már pávát. Mindkét madárfajnak jellegzetes, kékes-zöldes árnyalatú tollazata van, ami szintén különböző színekben játszik, attól függően, hol éri őket a napsugár. Hogyan jön létre ez a szín? A válasz a toll felépítésében rejlik. A toll középső részéből, a tollgerincből szaruszálacskák indulnak ki, ezeken vannak a tollsugarak. A sugarakon található horgocskák pedig szilárd, rugalmas felületté kapcsolják össze az apró szálakat, és így keletkezik az úgynevezett tollzászló. A páva és a tőkés réce esetében a tollakon található szálak megcsavarodnak, és ezért a lapos oldaluk fordul kifelé, így a szálak között elhelyezkedő, nagyon apró melaninrétegek megtörik a fényt, úgy, mint a víz felszínén úszó olajfolt. (Ha láttatok már ilyet, tapasztalhattátok, hogy az is különféle színekben játszik) Az ilyen módon kifejlett tollak a nyaki, mellkasi területen, illetve a faroktollaknál találhatóak, jellemzően a hímeknél, akik az udvarlásnál veszik hasznát.

tőkés réce

páva

A tollak színe és mintázata mellett külön üzenete van annak, hogy a madár felborzolja vagy éppen széttárja a tollait. Az év különböző időszakaiban és a madár életkorától függően a tollak eltérő jelentéseket hordoznak, többek között azért, mert a tollak időről időre lecserélődnek, hiszen repülés közben elhasználódnak.

szajkó

Cikkünk David Attenborough A madarak élete (Budapest: Kossuth Kiadó, 1999) című könyve alapján készült.