Mi is a közlekedés?

Boros Niki írása


Illusztráció: Buzay István

"Kis szerkesztőnk”,  Boros Niki, a Bod Péter Könyvtárhasználati verseny egyik Mikkamakka különdíjasának írását olvashatjátok.

Közlekedni ma már rengeteg módon tudunk. Háromféle közlekedési mód különböztethető meg:
• Légi közlekedés: például amikor repülővel, hőlégballonnal vagy siklóernyővel szállunk a magasba.
• Vízi közlekedés: sokféle hajótípus van, de nemcsak a víz felszínén lehet utazni, hanem az óceánok és tengerek mélyén is tengeralattjáróval.
• A szárazföldi közlekedésnek szinte végtelen módja van. Talán a legtöbbet használt szárazföldi közlekedési forma a gyaloglás, de sokan járnak autóval, biciklivel és tömegközlekedéssel is. Vannak extrém formái is 
a szárazföldi közlekedésnek, biztos ti is láttatok már vagy akár ki is próbáltátok már 
az elektromos gördeszkát, a fekvőbiciklit vagy a segwayt, ami egy kétkerekű, elektromos eszköz, amihez egyensúlyozni kell. 

Rengeteg célja és haszna van az utazásnak. A postás biciklin, motorral vagy autóval hordja ki a csomagokat, leveleket; a felnőttek is járművekkel vagy gyalogosan mennek munkába, ugyanúgy, ahogyan ti iskolába. 
A közlekedés során rengeteg szabályt kell betartani. A közlekedési lámpák és táblák teszik biztonságosabbá a közlekedést. Minden szín és forma mást és mást jelent. Hogy mit? Azt a cikkünk végén található játékból megtudhatod.
A táblák és lámpák azt szolgálják, hogy biztonságosan érjük el a célunkat, legyen az iskola vagy barátokkal való találkozás helyszíne. 
A közlekedés egy különleges módja a tömegközlekedés. Rengeteg előnye van nem-csak számunkra, hanem a környezetünk számára is. A gépjárművek nagy része a környezetre káros anyagokat bocsát ki, ezért minél többen veszik igénybe a tömegközlekedési eszközöket, annál többet teszünk a bolygónk megóvása érdekében. 
Amikor csak tehetitek, keljetek útra és fedezzétek fel a környéketeket! Vagy csak sétáljatok egy nagyot, és gyönyörködjetek az ősz szépségében, gyűjtsetek sok gesztenyét, de akár versenyezhettek is, hogy ki talál valami újat a séta során.